ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR •byl založen v roce 1949; •v posledních deseti letech rozhodoval více.
Advertisements

MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
Úvod do mezinárodního práva rodinného
PhDr. Štěpánka Hostovská
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
ADR a rozhodčí řízení Přednáška VŠFS 2014.
Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Životní prostředí jako veřejný statek
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 1-2 VŠFS Běžné a alternativní řešení sporů organizovanost společnosti přináší mechanismus řešení sporů mezi nimi.
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Uzavírání obchodních smluv s mezinárodním prvkem.
Řešení sporů Tereza Kyselovská. Tereza Kyselovská2 Osnova přednášky Metody řešení sporů – obecně Alternativní způsoby řešení sporů (ADR)
Rozhodčí řízení – úvod, prameny, osoba rozhodce JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Rozhodčí řízení Přednáška 6 VŠFS 2016.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Úvod do studia civilního procesu
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Rozhodčí řízení Přednáška 7 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
BI201K Úvod do práva ICT I.
PROBLEMATIKA INVESTIC
Rozhodčí smlouva a právo rozhodné v rozhodčím řízení
Prameny obchodního práva
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6

OSNOVA MOŽNOSTI ŘEŠENÍ SPORŮ - OBECNĚ SMÍRČÍ ŘÍZENÍ - ADR MEZINÁRODNÍ ROZHODČÍ ŘÍZENÍ PODSKUPINA: SMÍŠENÉ ZPŮSOBY HODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH ZPŮSOBŮ

MOŽNOSTI ŘEŠENÍ SPORŮ SMÍRČÍ ŘÍZENÍ – ADR (ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION) MEZINÁRODNÍ ROZHODČÍ ŘÍZENÍ (MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ ARBITRÁŽ) ŘÍZENÍ PŘED SOUDY OBECNÝMI

ADR RŮZNÉ ZPŮSOBY: MINI-TRIAL, MEDIACE, KONCILIACE, WISE-MAN …. SPOLEČNÉ RYSY: DOBROVOLNÉ PODŘÍZENÍ SE VYJEDNÁVÁNÍ O ŘEŠENÍ SPORU BEZ JAKÉHOKOLI ZÁSAHU MOCI VEŘEJNÉ NABÍZÍ ŘADA INSTITUCÍ, JAKO ALTERNATIVU I ROZHODČÍ SOUDY CHARAKTERISTIKA: PRÁVNĚ INERTNÍ, NENÍ PŘEKÁŽKA ZAHÁJENÉHO ŘÍZENÍ, NESTAVÍ SE LHŮTY, NENÍ PŘEKÁŽKA VĚCI ROZSOUZENÉ

ADR VZOR DOLOŽKY: VEŠKERÉ SPORY VYPLÝVAJÍCÍ Z TÉTO SMLOUVY BUDOU ŘEŠENY SMÍRNĚ. VEŠKERÉ SPORY VYPLÝVAJÍCÍ Z TÉTO SMLOUVY BUDOU ŘEŠENY V MEDIAČNÍM ŘÍZENÍ REALIZOVANÉM RS PŘI MOK V PAŘÍŽI.

ADR VÝHODY LEVNĚJŠÍ NENARUŠÍ SE EKONOMICKÉ VZTAHY LZE ŘEŠIT MIMO PRÁVNĚ ODPOVÍDÁ NATURELU NĚKTERÝCH NÁRODŮ NEVÝHODY PROTAHUJE SE EXISTENCE SPORU MOHOU SE ZMEŠKAT LHŮTY PROMLČECÍ ČI PREKLUZIVNÍ

MEZINÁRODNÍ ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NEJČASTĚJŠÍ PODOBA V MEZINÁRODNÍM STYKU - MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ ARBITRÁŽ MOŽNO I V NEOBCHODNÍM STYKU, NICMÉNĚ V MEZINÁRODNÍM STYKU VELMI OMEZENO, VE VNITROSTÁTNÍM STYKU PREFEROVÁNO NAPŘ. V OBLASTI ÚVĚRŮ

MEZINÁRODNÍ ROZHODČÍ ŘÍZENÍ DEFINICE: ZPŮSOB ŘEŠENÍ SPORŮ (PRAVIDELNĚ) O MAJETKOVÉ NÁROKY VZNIKLÉ Z PROVÁDĚNÍ MEZINÁRODNÍHO OBCHODNÍHO STYKU MEZI FYZICKÝMI ČI PRÁVNICKÝMI OSOBAMI. PODMÍNKY EXISTENCE: 1.DOVOLENOST PRÁVNÍM ŘÁDEM ŘÍZENÍ I VÝKONU 2.DOHODA STRAN – ROZHODČÍ SMLOUVA

DRUHY DLE MÍRY INSTITUCIONALIZACE A. AD HOC B. INSTITUCIONALIZOVAN Á – EXISTENCE ROZHODČÍCH SOUDŮ ČI INSTITUCÍ DLE ZPŮSOBU KOMUNIKACE A. TRADIČNÍ -ZA PŘÍTOMNOSTI STRAN -NA ZÁKLADĚ PÍSEMNÝCH DOKUMENTŮ -B. ON-LINE (PROVEDENÍ ZÁVISÍ NA TECHNICKÝCH MOŽNOSTECH)

DRUHY DLE POSTAVENÍ STRAN V OBCHODNÍM STYKU V DIAGONÁLNÍM VZTAHU STÁT V. PODNIKATEL VE SPOTŘEBITELSKÉM STYKU DLE EXISTENCE MEZINÁRODNÍHO PRVKU MEZINÁRODNÍ VNITROSTÁTNÍ

MEZINÁRODNÍ ROZHODČÍ ŘÍZENÍ VÝHODY -RYCHLOST -ÚSPORY (NEMYŠLENO JEN FINANČNĚ) -JEDNODUCHOST PROCESNÍCH PRAVIDEL -ŠIROKÁ AUTONOMIE VŮLE STRAN -NEVEŘEJNOST -KONTINUITA V ROZHODOVÁNÍ -JEDNODUŠŠÍ UZNÁNÍ A VÝKON NEVÝHODY -NEMOŽNOST VYNUCENÍ ÚKONŮ STRAN TAM, KDE STRANY NESPOLUPRACUJÍ -RIZIKO U SPORŮ, V NICHŽ OBVYKLE NEPŮSOBÍ PRÁVNÍCI (PRACOVNÍ, SPOTŘEBITELSKÉ – NĚKTERÉ PRÁVNÍ ŘÁDY ŘEŠÍ VYLOUČENÍM SPORŮ Z ARBITRABILITY NEBO OMEZENÍM)

SROVNÁNÍ NENARUŠENÍ VZTAHŮ V. RYCHLOST V. VÝHODY V ZÁSAZÍCH MOCI VEŘEJNÉ

PRAMENY MEZINÁRODNÍHO ROZHODČÍHO PRÁVA A. MEZINÁRODNÍ SMLOUVY -DVOUSTRANNÉ -MNOHOSTRANNÉ -B. NORMY VNITROSTÁTNÍHO PŮVODU -C. NESTÁTNÍ PRÁVO -D. MOŽNÉ DOPADY EVROPSKÉHO PRÁVA

MEZINÁRODNÍ SMLOUVY DVOUSTRANNÉ SMLOUVY O PRÁVNÍ POMOCI SMLOUVY O ZACHÁZENÍ S INVESTICEMI A OCHRANĚ INVESTIC (DIAGONÁLNÍ VZTAH STÁT V. INVESTOR)

MEZINÁRODNÍ SMLOUVY MNOHOSTRANNÉ Úmluva o uznávání a výkonu cizích rozhodčích nález (New York, vyhláška č. 74/1959 Sb.) Evropská úmluva o mezinárodní obchodní arbitráži (Ženeva, vyhláška č. 176/1964 Sb.) Úmluva o řešení sporů mezi státem a zahraničním investorem (Washington…..

NORMY VNITROSTÁTNÍ ZÁKON Č. 216/1994 Sb., O ROZHODČÍM ŘÍZENÍ A O VÝKONU ROZHODČÍCH NÁLEZŮ OBČANSKÝ SOUDNÍ ŘÁD - PŘIMĚŘENĚ

NORMY NESTÁTNÍHO PŮVOD VZOROVÝ ZÁKON UNCITRAL ŘÁDY ROZHODČÍCH SOUDŮ ŘÁD UNCITRAL PRO ŘÍZENÍ AD HOC

KOLIZE PRAMENŮ FÁZE NALÉZACÍ: TRADIČNÍ KONFLIKT PRAMENŮ, PŘEDNOST MEZINÁRODNÍ SMLOUVY, KONKRÉTNĚ EVROPSKÉ ÚMLUVY FÁZE VÝKONU: ZAJÍMAVĚJŠÍ, JÁDRO ŘEŠENÍ POSKYTUJE ČLÁNEK VII NEW YORSKÉ ÚMLUVY (ZNĚNÍ VIZ DALŠÍ SNÍMEK)

ČLÁNEK VII (1) Ustanovení této Úmluvy se nedotýkají platnosti mnohostranných nebo dvoustranných dohod uzavřených Smluvními státy o uznání a výkon rozhodčích nálezů, ani nemohou zbavit žádnou zúčastněnou stranu případného práva použití rozhodčího nálezu způsobem a v rozsahu stanoveném zákonodárstvím nebo smlouvami země, v níž je nález uplatňován. (2) Ženevský protokol o doložkách o rozsudím z roku 1923 a Ženevská úmluva o vykonatelnosti cizích rozhodčích výroků z roku 1927 pozbudou platnosti mezi Smluvními státy v době a v rozsahu, v němž se tato Úmluva stane pro ně závaznou.

DĚKUJI PŘÍŠTÍ PŘEDNÁŠKA MEZINÁRODNÍ ROZHODČÍ SMLOUVA