Krizové stavy u dětí a mládeže

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Krize v životě člověka člověk v obtížných životních situacích obtížné životní situace z psychologického hlediska.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Psychické stavy.
Klinická propedeutika
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Návykové látky, závislosti
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Interrupce jako trauma
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Náročné životní situace, konflikty
Náročné životní situace
Rozdíly mezi osobnostmi
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Alkoholismus.
Zvládnu i náročné životní situace I.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Psychologické aspekty zdraví
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Specifické metody SP LS 2014
Seminář Trauma.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Mgr. Michal Oblouk. každý člověk v životě zastává mnoho různých rolí = SOCIÁLNÍ ROLE (obvyklý způsob chování lidí v určité sociální pozici) rozlišujeme.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Krize v rodině U3V Mgr. Michaela Vaško.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
STRES. POJEM STRES anglicky stress = napětí, zátěž, tlak, tíha, namáhání stav nadměrného zatížení či ohrožení reakce organismu na fyzickou nebo psychickou.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Náročné životní situace DUM_11. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vyrovnávání se stresem
Psychologie v obezitologii
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Rodičovství biologické a pěstounské
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Krizové stavy u dětí a mládeže Iva Dolníčková UČO: 252443

pojem krize Etymologie slova krize: krinó (řec.) = oddělit, vybrat, volit, dále krisis (řec.) = rozhodnutí, rozsouzení, čehož předpokladem je rozlišování mezi podstatným a nepodstatným. Krize je časový a dynamický pojem, ale i stav, určité vyvrcholení děje, který dospěl do rozhodující chvíle obratu. Je to předěl, zlom, bod obratu v nějakém dění. Toto pojetí koresponduje s lékařským pojetím krize: Krize ve zdravotním stavu pacienta je obdobím, které předchází nějaké výrazné změně – ať již ve směru úzdravy či zhoršení stavu. Krize je tak současně situací krajní nouze a příležitostí (je-li překonána) k pozitivnímu obratu. Zajímavý je čínský výraz pro krizi, který vyjadřuje pozitivní aspekt krize: wej-dži = nebezpečí a zároveň příležitost.

Druhy krizí – podle příčin Vývojové krize (někdy se jim říká krize zrání) krize „normální“ v tom slova smyslu, že postihují (víceméně) každého člověka jsou předvídatelné v pubertě, v klimakteriu, ve stáří, ve středním věku atp narození prvního dítěte, odchod dětí z původní rodiny, odchod do důchodu apod. Traumatické krize traumatický = způsobený úrazem doprovázeny pocity zoufalství, tyto otřesy se mohou promítnout i do funkce imunitního systému a výrazně podílet např. na propuknutí nemoci úmrtí blízkého člověka, zjištění manželské nevěry, závažné zdravotní problémy (těžké onemocnění vlastní nebo blízké osoby, narození postiženého dítěte, invalidita), sociální traumata (výpověď, nezaměstnanost), oběť anebo svědek násilí (pohlavní zneužití, přepadení, znásilnění), soudní stíhání, věznění, velké přírodní katastrofy (zemětřesení, záplavy, tornáda), důsledky lidské činnosti (mučení, vyhlazovací tábory, války, zajatecké tábory) apod.

Druhy krizí podle časové charakteristiky Akutní krize nápadné, bouřlivé, mívají jasně ohraničený začátek a konec Chronické krize začátkem i samotným průběhem nenápadné, ale mohou trvat a zatěžovat člověka velmi dlouho (např. řádově i roky). Nejčastěji se týkají vztahů s blízkými lidmi (např. v souvislosti s chronicky neřešenými konflikty, problémy atp.).

Druhy krizí – podle uvědomování si Krize zjevné člověk si je plně uvědomuje a připouští rozpad manželství, vážné somatické onemocnění atp. Krize latentní jakoby člověku „utajené“, jejich význam a dopad si neuvědomuje (event. ne plně) Nejčastěji se takováto latentní krize projevuje nepřímo: člověk např. vede méně hodnotný a jednostranný způsob života („útěk“ do pracovní aktivity, různé druhy závislostí apod.) nebo zdravotními obtížemi jak psychickými tak fyzickými (nejčastěji nadměrná únava, stěhovavé bolesti nejasné etiologie, depresivní nálada, úzkosti atd.)

Pomoc v krizi neformální pomoci - Sociální okolí a jeho podpora je významným potenciálem pomoci lidem v krizi. svépomoc, vzájemná pomoc vzájemná pomoc vychází z rámce nekritizující přijetí, vytvoření nestresujícího prostředí formální pomoc - institucionalizová odborná pomoc (krizová centra, linky důvěry apod.)

Vhodná pomoc jedinci ohroženému krizí respektování pocitů a úsudků přijímat pocity a názory druhého tak jak je líčí respektovat pocity a úsudky druhého umožnění ventilovat emoce (nezklidňovat více, než je nutné k umožnění rozhovoru)

vyhnout se: kritizování zlehčování moralizování odmítání popírání touha po okamžitém řešení s tendencí dávat rady nucení k násilnému řešení

fáze krizové reakce vnímání ohrožení – důsledkem je zvýšená úzkost obvyklé vyrovnávací (coping) strategie u někoho v rovině svépomoci, pomoc u blízkých lidí Pokud se to neosvědčí, nastupuje druhá fáze (řádově během minut, hodin, maximálně několika dnů).

druhá fáze zranitelnost a nedostatek kontroly nad situací Může se objevit ochromení volání na linku důvěry Pokud nenalézá řešení, úzkost přetrvává, vstupuje do další fáze

třetí fáze předefinování krize – naděje, že důvěrně známé vyrovnávací prostředky budou účinné Stále se zvyšující napětí mobilizuje všechny psychické rezervy k hledání nových způsobů řešení situace Dochází buď k překonání krize a znovuzískání ztraceného pocitu emoční rovnováhy nebo (v případě, že je snažení neúspěšné) k odmítnutí existujících problémů. Zde vzniká nebezpečí, že krize přejde do chronického stavu

čtvrtá fáze Napětí se stává nesnesitelným - závažná psychologická dezorganizace i když navenek to může vypadat tak, jakoby jedinec situaci zvládl, jeho zkreslené vnímání situace a stažení se ze sociálních kontaktů vede ke zvyšování vnitřního chaosu Člověk může v této fázi i nepřímo ventilovat negativní emoce, např. předrážděností, sebevražednými tendencemi, abúzem alkoholu či jiných návykových látek apod. V této fázi, pokud je zřejmé, že krize vyúsťuje negativně, se může jako nezbytná ukázat krizová intervence (na ni někdy naváže psychoterapie).

model krize 1.fáze Krátkodobé zvýšené napětí Emoční (ne)rovnováha Úroveň řešení 1.fáze Krátkodobé zvýšené napětí Známé, „osvědčené“ řešení problému 2.fáze Plně uvědomované napětí Vědomé řešení „pokus-omyl“ 3.fáze Další zvýšení napětí, úzkost, nepohoda Hledání nových řešení 4.fáze Další zvýšení napětí, dezorganizace, krize Intervence zvenčí

instituce pomáhající dětem v krizových situacích http://www.spondea.cz http://www.krizovecentrum.cz/cz/ Linka naděje Tel.: 547 212 333 Poskytuje první psychiatrickou a psychologickou pomoc při ztrátě duševní rovnováhy, při smutku a beznaději, v krizových životních situacích. Krizové centrum - Psychiatrická klinika FN Brno – Bohunice Jihlavská 20, Brno 625 00 Tel.: 532 232 078 Nonstop linka: 547 192 078 http://www.linkabezpeci.cz/webmagazine/home.asp?idk=393

NÁROČNÉ SITUACE A ZÁVAŽNÉ ŽIVOTNÍ UDÁLOSTI Mají význam při formování a vývoji osobnosti. Nejběžnější rozlišení jejich významu: Konflikt (střed protichůdných tendencí, znemožňují rozhodnutí a volbu) Frustrace (zmaření, zklamání, bezvýslednost úsilí) Deprivace (zbavení, odejmutí, nedostatek něčeho) Přesycení (supersatuace, je opakem deprivace) Stres (jedinec se dostává do situace, která je nad jeho psychické síly, a proto ji obtížně zvládá až nezvládá)

Pojem stres: Celkově těžká životní situace, podmínka, okolnost nebo nepříznivý faktor (stresor), který na člověka působí. Odpověď organismu na stresové situace. Celkový vnitřní stav (jak fyzický, tak psychický) člověka, který se nachází v nepříznivých okolnostech.

Podle toho, jak stres na člověka působí: DISTERS – záporně působící stres spojený s negativními pocity EUSTRES – kladně působící stres spojený s příjemným prožíváním

STRESORY (faktory, které vedou ke stresu a distresu) Přetížení množstvím práce Časový stres Neúměrně velká odpovědnost Nevyjasnění pravomocí Vysilující snaha o kariéru Kontakt s lidmi Nezaměstnanost Hluk Nedostatek spánku Těžkosti ve vztazích s druhými lidmi Negativní sociální jevy – obavy z kriminálních činů Nesvoboda a pocit bezmoci Dlouhodobá napětí Omezený prostor

STRESOVÉ UDÁLOSTI OVLIVŇUJÍCÍ MNOHO LIDÍ OVLIVŇUJÍCÍ JEDNOTLIVCE Přírodní katastrofy, zemětřesení, války, záplavy, jaderné nehody, automobilové havárie, letecká neštěstí, fyzické útoky (jako jsou znásilnění, pokus o vraždu) OVLIVŇUJÍCÍ JEDNOTLIVCE Stěhování do nové oblasti, změna zaměstnání, svatba, ztráta přítele, vážná nemoc

KATEGORIE STRESOVÝCH UDÁLOSTÍ Traumatické události Neovlivnitelné události Nepředvídatelné události Výzva pro hranice našich schopností a našeho sebepojetí Vnitřní konflikty

REAKCE NA NÁROČNÉ ŽIVOTNÍ SITUACE ÚTĚK nemusí to být jen rychlé vzdálení se od nebezpečného místa, může to být i uzavření se do sebe a nereagování vyhnutí se obtížnému úkolu rezignování po prvním neúspěchu únikové četby, filmy, alkohol, drogy, únik do nemoci ÚTOK není to jen fyzické napadení toho, kdo člověka ohrožuje, ale i ironizování, pomluvy, agresivního vypořádání se s problémem na úrovni fantazie

PSYCHICKÉ REAKCE NA STRES ÚZKOST VZTEK A AGRESE APATIE A DEPRESE OSLABENÍ KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ FYZIOLOGICKÉ REAKCE NA STRES

ZPŮSOBY ZVLÁDÁNÍ ŽIVOTNÍCH TĚŽKOSTÍ členění stresu – stress management patří sem: osobnostní charakteristiky lidí bojujících se stresem styly zvládání strategie zvládání techniky zvládání

Zdroje: ZDROJE OBRÁZKŮ: Machová, J. a kol.,Výchova ke zdraví: Praha, Grada, 2009,296s.ISBN 978-80-247-2715-8 PROKOPOVÁ, Alice. Psychická krize. [online]. [cit. 2013-04-18]. Dostupné z: http://is.muni.cz/el/1441/jaro2006/SZ7BP_ZVZ2/krize.pdf ZDROJE OBRÁZKŮ: http://www.people.cz/mag/cs/articles-detail/aid-12266 http://www.prirodni-matrace.cz/nazory-lekaru/stres---rakovina-21.-stoleti http://www.kafe.cz/rodina-a-domov/kariera/stravou-proti-stresu-co-vam-pomuze-339.aspx http://www.welko.cz/welko/eshop/16-1-FIREMNI-KURZY/59-3-PREVENCE-PROTI-STRESU http://psihoterapic.ro/2013/02/cum-ti-gestionezireactiile-stres-recomandari-practice/ http://datarama.aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=723775 http://www.mosaicstrategicpartners.com/problem-solving-for-complicated-business-issues/ http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a793-Najdete-si-svuj-kopec.aspx http://www.cepp.cz/linka-duvery.html http://www.abicko.cz/clanek/precti-si-zabava/7995/geocaching-jak-hledat-poklady.html http://www.greekshares.com/nail.php http://stib.blog.cz/0602/pikcrs http://obrazkylvikral.blog.cz/galerie/pokemon/mi-milovani-elektricsti-pokemoni/obrazek/46568542 http://www.novebohatstvi.cz/2012/04/pomoc-s-prekladem-do-jinych-jazyku.html http://pl.123rf.com/photo_10906214_relaks-stres-czerwone-sa--owa-na-kompas-konceptualnych.html

Děkuji za pozornost :o)