Právní režim nakládání s odpady

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Jan Brychta Michaela Šťastná.  Cena  R egulace  Orgány  Zákon.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Aktuální novelizace zákona o odpadech Štěpán Jakl odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odpady a odpadové hospodářství I
PŽP 12 Odpady, obaly.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Odpadové hospodářství
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Právní požadavky v ochraně životního prostředí Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová OZP-komplet.pptSdružení poradců A.Švarcová - J. Seger1 Sdružení poradců.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Právní úprava ochrany lesa
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ S ODPADY
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
1 Ekonomické nástroje ochrany životního prostředí teze BDS Jaro 2011.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Právní předpisy a změny v právních předpisech z pohledu odpadového hospodářství Eva Kubová Odbor odpadů MŽP.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Odpady.
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Obsah veřejných rozpočtů III
Novela zákona o místních poplatcích
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Subjekty obchodněprávních vztahů
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Stavební právo.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Právní režim nakládání s odpady JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Cíl právní úpravy pravidla pro předcházení vzniku odpadů a pro nakládání s nimi při dodržování ochrany životního prostředí, ochrany lidského zdraví a trvale udržitelného rozvoje při omezování nepříznivých dopadů využívání přírodních zdrojů a zlepšování účinnosti tohoto využívání

Prameny právní úpravy Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech Odpady obecně Zvláštní právní úprava Těžební odpad Zákon č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem Nepoužitelná léčiva a návykové látky Zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech Vedlejší produkty živočišného původu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009 ze dne 21. října 2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006 o přepravě odpadů Negativní vymezení působnosti zákona o odpadech Viz § 2 odst. 1, odpadní vody, radioaktivní odpady, emisí látek znečišťujících ovzduší,…

Odpad každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů Kategorizace odpadů Nebezpečné Komunální Ostatní

Subjekty Prvotní původce Původce Oprávněná osoba Odpadový hospodář každý, při jehož činnosti vzniká odpad Původce právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, při jejichž činnosti vznikají odpady, nebo které provádějí úpravu odpadů nebo jiné činnosti, jejichž výsledkem je změna povahy nebo složení odpadů obec od okamžiku, kdy nepodnikající fyzická osoba odpad odloží na místě k tomu určeném Oprávněná osoba každá osoba, která je oprávněna k nakládání s odpady souhlas k provozování zařízení Odpadový hospodář odborně způsobilé osoby zajišťující odborné nakládání s odpady pro stanovené původce odpadu

Hierarchie způsobů nakládání s odpady předcházení vzniku odpadů příprava k opětovnému použití recyklace odpadů jiné využití odpadů, například energetické využití odstranění odpadů

Povinnosti při nakládání s odpady V souladu s hierarchií Dle jednotlivých fází nakládání Shromažďování Sběr a výkup Využívání Odstraňování Skládkování Spalování Vazba na zákon o ochraně ovzduší Přeprava Vnitrostátní Přeshraniční Komunitární právní úprava Přeshraniční přeprava odpadů do České republiky za účelem odstranění je zakázána s výjimkou odpadů vzniklých v sousedních státech v důsledku živelních pohrom nebo za stavu nouze. Odpad vzniklý v České republice se přednostně využívá a odstraňuje v České republice, nejedná-li se o jeho využití v jiných členských státech Evropské unie.

Zvláštní povinnosti pro vybrané výrobky, odpady a zařízení odpady perzistentních organických znečišťujících látek a PCB odpadní oleje baterie a akumulátory kaly z čistíren odpadních vod a další biologicky rozložitelné odpady odpady z výroby oxidu titaničitého odpady azbestu autovraky elektrická a elektronická zařízení

Ekonomické nástroje Poplatek za uložení odpadů na skládku Finanční zajištění první fáze provozu skládky pojištění odpovědnosti za škodu na životním prostředí a zdraví lidí zvláštní účet ve výši nákladů nutných na odstranění škod záruka vystavená právnickou osobou oprávněnou k poskytování záruk k zajištění nákladů na odstranění škod Finanční rezerva na rekultivaci, zajištění péče o skládku a asanaci po ukončení jejího provozu zvláštní vázaný účet pro účely ukládání peněžních prostředků Poplatky na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků Úhrady za komunální odpad Poplatek za komunální odpad Místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Úhrada za shromažďování, sběr, přepravu, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Finanční záruka nebo pojištění k přeshraniční přepravě odpadů

Plánování Plán odpadového hospodářství ČR programy předcházení vzniku odpadů vyhodnocení stavu odpadového hospodářství závazná část a směrná část Plány odpadového hospodářství krajů v souladu se závaznou částí plánu ČR Plány odpadového hospodářství původců produkce ročně více než 10 t nebezpečného odpadu nebo více než 1000 t ostatního odpadu

Státní správa Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo zemědělství Česká inspekce životního prostředí Česká obchodní inspekce Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský celní úřady Policie České republiky orgány ochrany veřejného zdraví krajské úřady obecní úřady obcí s rozšířenou působností obecní úřady a újezdní úřady