prof.Jan Novotný Masarykova univerzita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Relativistická dynamika
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Keplerovy zákony.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Entropie v rovnovážné termodynamice
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
Lekce 1 Modelování a simulace
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Udelhop ohénij z mesač ínávotsec Michal Rada. Kdy a jak? Dle hypotéz vědeckého vývoje překoná lidstvo: bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Hendrik Antoon Lorentz
MECHANIKA.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Dynamika hmotného bodu
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Speciální teorie relativity - Opakování
Vesmír.
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Vesmír v koncích.
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Fyzikální systémy hamiltonovské Celková energie systému je vyjádřená Hamiltonovou funkcí H – hamiltoniánem Energie hamiltonovského systému je funkcí zobecněné.
4.Dynamika.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Chemie anorganických materiálů I.
Nejjednodušší hodiny prof. Jan Novotný, CSc. Masarykova univerzita 2013 Kód projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Období řešení: 1/ /2014 Moduly jako.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Síla.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Pokročilé architektury počítačů (PAP_16.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Vektorový součin a co dál?
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Základy kvantové mechaniky
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Je možné cestovat v čase?
KURT GÖDEL A PROBLÉM ČASU. ČAS – NEJDÉMONIČTĚJŠÍ FILOSOFICKÁ KATEGORIE Co je vlastně čas? Kdo to může snadno a lehce vysvětlit? Kdo jej může pochopit.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Úvod do fyziky SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal.
M teorie aneb Teorie strun počtvrté Jan Duršpek. Motivace Kvantování gravitace HPN Planckova délka Kvantová geometrie.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
POZNÁVÁNÍ MIKROSVĚTA. Okolní svět vnímáme smysly vysvětlujeme rozumem necháváme působit na sebe ovlivňujeme svou činností 1/8.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
Hmota Částice Interakce
MECHANIKA.
Čas – skutečnost známá i záhadná
POZNÁVÁNÍ MIKROSVĚTA.
Čas – skutečnost známá i záhadná
MACH, GÖDEL a ROTUJÍCÍ VESMÍR
Transkript prezentace:

prof.Jan Novotný Masarykova univerzita Otázky o čase prof.Jan Novotný Masarykova univerzita

Osnova

John Lighton Synge 1897 – 1995 Chronometrie Pro dvoje standardní hodiny je poměr n1:n2 (poměr počtu tiků na daném úseku světočáry) přírodní konstanta nezávislá na světočáře a na jejích bodech. Současná rafinovaná teorie atomu a jeho vyzařování je tak komplikovaná, že by nebylo moudré čekat přímou a určitou odpověď na otázku, je-li tato hypotéza pravdivá.

Karel Kuchař 1935 Nechceme-li zabíhat do kvantové teorie, můžeme se alespoň pokusit vytvořit jednoduchý klasický model ideálních hodin tak, aby ukazovaly vlastní čas na základě relativistických zákonů, jimiž se řídí jejich součásti. Základem našeho modelu je prostý harmonický oscilátor, složený ze silového centra, k němuž je kvazielasticky vázán bod o jisté inerciální klidové hmotnosti.

John Archibald Wheeler (1911 -2008), Richard Martzke Geometrodynamika Postavme problém jinak: proč vůbec potřebujeme představu o atomové stavbě látky, chceme-li určit etalon délky (času)? Proč zaplétat do základů klasické obecné teorie relativity kvantum akce?

ČAS – NEJDÉMONIČTĚJŠÍ FILOSOFICKÁ KATEGORIE Co je vlastně čas? Kdo to může snadno a lehce vysvětlit? Kdo jej může pochopit svými myšlenkami, aby to pak vyjádřil slovy? … Co je tedy čas? Vím to, když se mě naň nikdo neptá, mám-li to však někomu vysvětlit, nenajdu slova … Jak jsou ony dva časy, minulý a budoucí, když minulý už není a budoucí ještě není?

JAK SE ČAS MĚŘÍ Společná míra času Solidární hodiny Kalibrace Synchronizace Biologický čas Kvantum času

PROSTOROČAS Hodiny jako přístroj měřící délku světočáry Vztažná soustava jako propíchání prostoročasu světočarami Synchronizace jako vytýčení ortogonální nadplochy k soustavě světočar

ŠIPKA ČASU Růst entropie Rozbíhání vln Prožívání času CPT teorém Expanze vesmíru Proces měření

VPŘED K CHAOSU Symetrie ve vztahu k oběma směrům času znamená … drtivě pravděpodobné minimum entropie jakožto funkce času v okamžiku t = t0, v němž jsme makroskopický stav zvolili libovolně.

KAM SPĚJE VESMÍR?

DOSUD NIKDO NEDOKÁZAL… Kvantová mechanika ve skutečnosti podstatným způsobem obsahuje neekvivalenci obou směrů času. Tato neekvivalence se vyjevuje v procesu interakce kvantově mechanického objektu se soustavou, která se s dostatečnou přesností podřizuje zákonům klasické mechaniky … Je možné, že makroskopickým vyjádřením tohoto faktu je zákon růstu entropie. Avšak do dnešní doby se nepodařilo aspoň trochu přesvědčivým způsobem prozkoumat tuto souvislost a dokázat, že opravdu existuje.

OPONA ČASU zvedaná šipkou Může být čas adekvátně představován prostorem? Na to odpovídáme: ano, jedná-li se o čas uplynulý, nikoliv však, chceme-li mluvit o čase, který plyne.

ZÁKLADNÍ FILOSOFICKÉ DILEMA Eternalismus: Prostoročas existuje jako pevně daný celek. O minulosti, přítomnosti či budoucnosti lze mluvit jen z hlediska vědomého prožitku. Presentismus: Existuje pouze přítomnost, která se neustále rodí a okamžitě zaniká. Minulost již není, budoucnost ještě není. Prostoročas je v nejlepším případě pomocná konstrukce. Souvislosti: determinismus, idea věčného návratu

Cesty časem I obyčejný život je cesta časem Cesty do budoucnosti x cesty do minulosti Časové smyčky a věčný návrat Časové smyčky a stroj času

Kosmická struna, červí díry

Einsteinův komentář: návrat v čase neznamená jít proti směru času Zde obsažený problém mne vzrušoval již v době, kdy jsem vytvářel obecnou teorii relativity, aniž jsem dosáhl úspěchu v jeho vyjasnění… Má nějaký smysl vybavit světočáru šipkou a tvrdit, že B je před A a A po B? Je časová souvislost mezi světobody nesymetrickým vztahem, anebo je z fyzikálního hlediska stejně oprávněno vyznačit šipku v opačném směru? … Na první pohled se tato alternativa zamítá… Podstatná je zde skutečnost, že posílání signálu je ve smyslu termodynamiky nevratný proces, proces, který je spojen s růstem entropie (ačkoliv podle našich současných znalostí jsou všechny elementární procesy vratné). Ale bude mít výrok „B je před A“ stále smysl, když body spojitelné časupodobnou čarou jsou libovolně daleko jeden od druhého? Jistě ne, pokud existuje řada bodů spojitelná časupodobnými čarami taková, že každý bod předchází svého následovníka a jestliže časová řada je sama v sobě uzavřená. Taková kosmologická řešení gravitačních rovnic nalezl pan Gödel. 17(Srv. F. Scott-Fitzgerald: Podivný příběh Benjamina Buttona)

A co básníci? Všechno, co jest, čas hltavý stravuje, všechno tu sápe, všechno tu odklizuje – trvati nesmí tu nic. Umdlévá vodní proud, břeh vysouší moře, jež prchá, výšiny ssedají stále, klesají hřebeny hor. Jestliže je čas toliko jiný rozměr, pak vše, co umírá, zůstává na živu, není vyhlazeno, ale jen posunuto z našeho obzoru. Una dosud žije!

Děkuji za pozornost