Asociace profesionálních divadel ČR a její činnost MgA. Eva Kejkrtová Měřičková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná moc a veřejná správa
Advertisements

Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Okresní sdružení ČUS Tábor
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Územní samospráva Obce
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Historie vzniku  celostátní všeoborové konference NNO, vznik Stálé komise konference NNO  celostátní všeoborová konference NNO,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Základní informace o Krajské hospodářské komoře Střední Čechy  Regionální hospodářská komora  Princip dobrovolného.
Prezentace Mikroregionu Plumlovsko 14.pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Plumlov
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Policie České republiky
Okresní sdružení ČUS Tábor
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Michal Šperling - EUREDIS
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociální práce TEĎ a TADY II
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Veřejný ochránce práv.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Asociace profesionálních divadel ČR a její činnost MgA. Eva Kejkrtová Měřičková

Asociace profesionálních divadel ČR Co je Asociace profesionálních divadel ČR Je registrovaným zaměstnavatelským svazem Sdružuje většinu profesionálních divadel ČR veřejné služby Je členem Unie zaměstnavatelských svazů Je členem organizace PEARLE* - Performing Arts Employers Associations League Europe

Asociace profesionálních divadel ČR Předmět činnost Řešení ekonomických a právních podmínek divadel v ČR Vzájemná spolupráce a pomoc všech členů Řešení otázek společného zájmu

Asociace profesionálních divadel ČR Cíle Asociace se uskutečňují zejména společnými konzultacemi statutárních zástupců a poskytováním informací z činnosti jednotlivých divadel, výměnou zkušeností z jednání divadel s orgány státní správy a samosprávy, návrhy na společný postup statutárních zástupců divadel při jednání s orgány státní správy a samosprávy návrhy na společný postup statutárních zástupců divadel ve vnitřních otázkách jednotlivých divadel.

Asociace profesionálních divadel ČR Asociace při své činnosti spolupracuje - Ministerstvo kultury- Sdružení režisérů - Parlament ČR - odborové organizace - orgány VÚSC - Divadelní obec - Herecké asociace- Asociace scénografů - Ministerstvo školství- orgány samosprávy - zaměstnavatelské svazy - další právnické i fyzické osob -

Asociace profesionálních divadel ČR A sociace sdružuje 28 divadel CED BrnoDejvické divadlo o.p.s. Divadlo ALFA PlzeňDivadlo Drak Hradec Králové Divadlo F.X. Šaldy v Liberci Divadlo J.K. Tyla Plzeň Divadlo Na zábradlí PrahaDivadlo Příbram Divadlo Šumperk s.r.o.Horácké divadlo Jihlava Jihočeské divadlo České BudějoviceKlicperovo divadlo Hradec Králové Loutkové divadlo Radost BrnoMěstská divadla pražská Městské divadlo BrnoMěstské divadlo Zlín Moravské divadlo OlomoucNaivní divadlo Liberec Národní divadlo BrnoNárodní divadlo moravskoslezské Ostrava Národní divadlo PrahaSeveročeské divadlo opery a baletu Slezské divadlo OpavaSlovácké divadlo Uherské Hradiště Středočeské divadlo KladnoTěšínské divadlo Český Těšín Východočeské divadlo PardubiceZápadočeské divadlo Cheb

Asociace profesionálních divadel ČR Organizační struktura Valná hromada je nejvyšším orgánem asociace. Předseda asociace Předseda nebo místopředseda výboru asociace je pověřen, aby ve smyslu stanov zastupoval asociaci navenek Výbor Šestičlenný, řídí činnost asociace a prezentuje jí navenek. Výbor rozhoduje většinou hlasů všech členů. Každý člen výboru má jeden hlas. V případě rovnosti hlasů má rozhodující hlas předseda. Funkční období výboru je tříleté. Revizní komise Tříčlenná. Je volena a odvolávána valnou hromadou. Ze své činnosti se zodpovídá pouze valné hromadě.

Asociace profesionálních divadel ČR Zásadní problém řešený asociací Nedokončená transformace systému správy a financovaní divadel ODSTÁTNĚNÍ DIVADEL většina regionálních divadel přešla pod správu městských samospráv s výhledem na budoucí uspořádání (vznik VÚSC) a vícezdrojové a kooperativní financování VZNIK KRAJŮ vznik vyšších územních samosprávných celků (VÚSC) tuto očekávanou změnu nepřinesl ZŘÍZENÍ STÁTNÍHO PROGRAMU PODPORY vznik vládou schváleného Programu státní podpory profesionálních divadel a profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů jako systémové řešení státního podílu na principu vícezdrojového financování – finančně dostatečně nenaplněn

Asociace profesionálních divadel ČR Současné podíly financování Distribuce státní podpory divadlům regionálních divadel z geografického hlediska

Asociace profesionálních divadel ČR Stávající situace Státní podpora regionálních divadel je nedostatečná. Převážná část dotací státu v oboru divadla je spotřebována na území hlavního města Prahy (ND) Podpora krajů je ve většině nedostatečná a nevyvážená Služby městských divadel jsou využívány i obyvatelé kraje (až 40%)

Asociace profesionálních divadel ČR Požadavky Asociace Co nejdříve zlepšit podmínky pro profesionální divadla, zejména v regionech. Vytvoření parametrů pro kooperativní a vícezdrojové financování. Efektivní rozložení financování kultury mezi jednotlivé úrovně veřejné správy a samosprávy. Spravedlivější rozložení podpory kultury na území státu Zvýšení podílu krajů a státu na financování profesionálních divadel. Vytvoření takové právnické osoby, která by zohledňovala vstup dalších úrovní veřejné správy do péče o profesionální umění.

Asociace profesionálních divadel ČR Jednání APD o kooperativním financování 2005, Liberec - konference zaměřená na otázky spojené s financováním a postavením kulturních organizací; 2006 – 2014 Opakovaná jednání s Asociací krajů na úrovní předsedy, Rady Asociace krajů a Komise pro kulturu a památkovou péči. 2010, Praha - ustanovení pracovní skupiny pro kooperativní financování divadel Jednání s Komorou statutárních měst Svazu měst a obcí Jednání s podvýborem pro kulturu PS PČR Aktivní účast na mnoha konferencích a seminářích

Asociace profesionálních divadel ČR Pomozte svému divadlu září 2012 Informační kampaň APD upozorňující na neřešený systém financování a správy divadel. Představení cca 20 regionálních divadel pod širým nebem po celé České republice i na piazzetě ND Petice na podporu požadavků Asociace s podporou akademické obce, hereckých osobností a místních samospráv

Asociace profesionálních divadel ČR Požadavky petice Pomozte svému divadlu podpora státu a krajů divadel na svém území Plnění schválené Koncepce účinnější podpory umění na léta 2007–2013, konkrétně její oblast týkající se Programu státní podpory profesionálních divadel a profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů vytvoření jasný systém kooperativního financování regionálních divadel Petici od září do prosince 2012 podpořilo na 35 tisíc občanů České republiky Petice byla projednána v Senátu ČR a její požadavky byly podpořeny

Asociace profesionálních divadel ČR Závěr kampaně Pomozte svému divadu Mezinárodní KONFERENCE na téma Reforma financování a správy regionálních divadel a orchestrů na půdě Senátu ČR v dubnu 2013 Výstupy konference Konference potvrdila potřebu legislativních změn k řešení správních, provozních a finančních problémy repertoárových divadel, symfonických orchestrů a pěveckých sborů, zřizovaných a zakládaných za účelem veřejné služby státní správou, či samosprávou. Byly obnoveny práce na zákoně o VPI (zařazení do plánu legislativní rady vlády pro rok 2015

Asociace profesionálních divadel ČR Kontakty Asociace profesionálních divadel České republiky Národní divadlo Praha Ostrovní Praha 1 Korespondenční adresa: Prokopova Plzeň

Asociace profesionálních divadel ČR Děkuji za pozornost