ENS238 Zakládání firmy Ladislav Šiška konzultační hodiny dle dohody em.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Akcie a akciové společnosti
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Podnik, jeho cíle a funkce
Nauka o podniku Seminář.
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Ekonomika podniků garant Doc.Ing. Eva Rosochatecká, CSc.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Finanční analýza.
Podnikatelský plán VEBER, Jaromír a kol. Management – základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2002, ISBN , str. 464 –
Finanční výkazy obchodních společností a jejich vazby
Prosperita organizace
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Finanční plán, finanční strategie
Základy účetnictví 1. přednáška.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Balanced Scorecard (vyvážený soubor měřítek)
Úvod do podnikových financí
BSC - Metoda Balanced Scorecard
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Základy účetnictví 1. přednáška zimní semestr 07/08.
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Podniková ekonomika Ing. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Jak založit vlastní firmu?
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
ENS238 Zakládání firmy cvičení.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Struktura podnikatelského plánu
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výchova k občanství 9.ročník
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Ekonomika malých a středních podniků
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

ENS238 Zakládání firmy Ladislav Šiška konzultační hodiny dle dohody em

Obsah prezentace Předmět a podmínky ukončení Podnikání Strategie vlastního podnikání koncept strategické mapy převedení strategických cílů do operativní roviny Podnikatelský záměr

Předmět ENS238 Zakládání firmy a podmínky jeho ukončení

ENS238 Zakládání firmy Hlavní cíle: osvojit si základy podnikání vč. jeho strategie a právního rámce dokázat sestavit podnikatelský plán Základní literatura: prezentace z přednášek (IS) VEBER, Jaromír, SRPOVÁ, Jitka a kolektiv. Podnikání malé a střední firmy. 1. vyd. Praha : Grada, s. KRÁL, Bohumil. Manažerské účetnictví. 2. rozš. vyd. Praha : Management Press, s. – kapitola o rozpočtech KAPLAN, Robert S., NORTON, David P. Strategy maps : converting intangible assets into tangible outcomes. Boston : Harvard Business School Press, 2004.xviii, 454 s.

ENS238 Zakládání firmy 7 setkání jednou za 14 dnů (viz níže) Předpokládaná témata: Šiška - úvod, podnikatelský záměr, strategie vlastního podnikání Šiška - podnikání fyzické osoby živnostníka, finanční stránka vlastního podnikání Kožiak - druhy obchodních společností (základní informace a srovnání z hlediska použitelnosti pro podnikání) 4.4. Kožiak - založení a vznik obchodních společností - proces založení (společenská smlouva, vklady, podnikatelské oprávnění, zápis do OR), praktické ukázky Sochor - exkurze do Jihomoravského inovačního centra Šiška - procvičení - strategické úvahy o předmětu podnikání a konkurenci - jaké trhy a produkty, jaké procesy, s jakými lidmi? Šiška - procvičení - finanční stránka projektu - ocenění produktů a spotřebovaných zdrojů do peněz, vývoj peněžních prostředků v prvních měsících

ENS238 Zakládání firmy Zkouška zpracování semestrální práce v podobě malého vlastního podnikatelského záměru cca 5 stran představení záměru a jeho věcné podstaty cca 10 stran finanční část vč. zdůvodnění hlavních rozpočtovaných položek termíny v IS, na které se bude přihlašovat zpracovaná semestrální práce alespoň 3 dny před obhajobou vložena do Odevzdávárny ve studijních materiálech předmětu

Podnikání a podnik

Podnikání §2 odst. 1 z.č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění (dále „ObchZ“): „Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku.“ forma podnikání: fyzická osoba - např. na základě živnostenského oprávnění, nebo podle zvláštních předpisů (svobodná povolání) obchodní společnosti – zejména kapitálové (jejich struktura a základní úprava jednání a rozhodování ObchZ, rovněž živnostenské oprávnění apod. jako fyzické osoby)

Podnik §6 odst. 1 z.č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění (dále „ObchZ“): „Podnikem se pro účely tohoto zákona rozumí soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování podniku nebo vzhledem k své povaze mají tomuto účelu sloužit.“

Systémový přístup k podniku struktura podniku

Systémový přístup k podniku Chování podniku

Výkonnost podniku = úspěšnost podnikového procesu při dosahování hlavního cíle podniku, jenž je možné nahlížet minimálně ze dvou pohledů: věcně (naturálně): tvorba výkonů v podobě výrobků, prací a služeb prospěšných pro zákazníky podniku, a to při co nejmenší spotřebě výrobních faktorů nutných pro činnost podniku ekonomicky (hodnotově, peněžně, finančně) hospodářský princip vyjádřený dlouhodobou ziskovostí podniku  nestačí účetní zisk, ale ekonomický zisk (nadzisk), tj. po snížení o zhodnocení, jaké by přinesla alternativní varianta z investování podnikového kapitálu jinam než do podnikání daného podniku

Řídicí proces v podnikovém systému

Strategie vlastního podnikání Koncepty strategická mapa, Balanced Scorecard

Poslání – Vize - Strategie Poslání (mise) podniku zpravidla odpovídá na otázky Proč podnik existuje? Kdo jsou hlavní stakeholdeři podniku? Jaké hodnoty vyznává podnik? často jen krédo, či motto  (GE: „Pokrok je náš nejdůležitější výrobek“) Vize podniku doplňuje misi specifikací určitého stavu, tj. situace, jak by podnik měl v budoucnu vypadat Strategie podniku soubor kroků, kterými chceme naplnit misi a zejména vizi

Nástroje k prosazování strategie

Finanční perspektiva

Zákaznická perspektiva

Perspektiva interních procesů

Perspektiva učení se a růstu

Mapa strategie, BSC, Iniciativy

Podnikatelský plán (=Podnikatelský záměr, Business plan) aneb nástroj pro sdělení mé představy o mém podnikání budoucím investorům, partnerům,...

Podnikatelský plán Hlavní komunikační nástroj směrem k potenciálním investorům a stakeholderům obecně Příklad doporuč. struktury (dle Srpová: Podnikatelský plán, 2007, s. 11) Shrnutí Profesní a osobní údaje o podnikateli(ích) Popis podnikatelské příležitosti Majetkoprávní vztahy Technicko-technologická část projektu, materiálové a energetické vstupy Postavení na trhu, konkurence, marketing, způsob prodeje Finanční plán – očekávané zisky, příjmy/výdaje, majetek a jeho financování Předpoklady úspěchu vs. rizika projektu

Finanční část podnikatelského záměru doporučená struktura ziskovost projektu (rozpočtová výsledovka) jednorázové náklady na zřízení mého podniku provozní výnosy, náklady (fixní, variabilní) => zisky rozpočet příjmů a výdajů => potřeba financování jednorázové výdaje na zřízení mého podniku provozní příjmy, výdaje zdroje financování 3F = family-friends-fools dotace, podpora z veřejných rozpočtů (také JIC) banky rizikový kapitál (totéž private equity/venture capital)  Czech Private Equity and Venture Capital Association výkazy majetku a závazků (rozpočtová rozvaha)

... nějaké nezodpovězené dotazy??? (No Questions? => No Answers!)