Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Výstupy z Úvodního semináře
Struktura výuky.
Zdravá škola.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Učitel by měl mít vlastnosti:  Pracovní – svědomitost, důslednost, vztah a láska k dětem  Intelektuální – tvořivé myšlení, logičnost, konkrétnost 
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Pedagogická komunikace
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Téma Hypotézy ve výzkumu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Pedagogická psychologie
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
na Slovanském gymnáziu
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
Podmínky učení.
Konflikt, koření života
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Komunikace učitele se žáky
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Sociální dovednosti učitele
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Prvky edukačního procesu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová Vztah učitel - žák Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová

Úvod učitel a žák - základní činitelé výchovně vzdělávacího procesu -jsou nositeli vyučování, které bez nich není možné a vzniká jejich vzájemnou interakcí prvotní podoba vztahu – jako vztah rodičů a dětí původně předávali vědomosti rodiče

Charakteristika žáka nachází se v roli vyučovaného (nezáleží na věku ani na pohlaví) může jím být dítě, adolescent, dospělá osoba i důchodce studentem je žák střední školy, vyšší odborné školy i vysoké školy je objektem výchovně vzdělávacího procesu je neustále v interakci s učiteli

Charakteristika učitele řídí a organizuje výchovný proces působí na děti, mládež a dospělé zajišťuje výchovu ve školství nebo jiném odvětví zabezpečující profesní přípravu v pracovní náplni pedagoga převažuje výchovně- vzdělávací činnost

Vztah učitele k žákovi je spoluurčován faktory: postojem učitele k vlastní roli jeho přizpůsobením učitelskému povolání osobnostními vlastnostmi osobní situací věkem pohlavím rodiči žáka

Vztah žáka k učiteli je spoluurčován faktory: sociální prostředí kamarádi veřejné mínění třídy Kvalita vztahu mezi učitelem a žákem hraje důležitou úlohu při formování postoje žáka k učení.

Záporný vztah k učiteli dovede žáka často vyladit negativně i vůči jeho předmětu vytváří se rychle a snadno Kvalita vztahů mezi učitelem a žákem se samozřejmě odrazí i na duševní rovnováze obou.

Kladný vztah k učiteli pozitivně ovlivňuje žákův přístup k učení vytváří se pomalu a déle  formuje se podle vlastností učitele, které žákovi „vyhovují“ Ze začátku je u žáků nekritický postoj, s postupem věku přibývají kritické výhrady, vztah k učitelům se diferencuje a racionalizuje.

Preference dívek a chlapců Dívky preferují: osobnostní a pedagogické vlastnosti povahu společenské faktory zevnějšek porozumění pro žáky, ochotu poradit Chlapci preferují: didaktické vlastnosti vyučujících Dívky mají lepší vztah k učitelům a ke škole než chlapci.

Typy osobností učitelů: Dle motivace k povolání: Logotropové Paidotropové Dobrý učitel by měl do svého přístupu k žákům zahrnout obě varianty působení. Dle typu výchovného působení: Autoritativní Liberální Demokrativní Dle vytváření dovedností: Vědecko-systematický přístup Empirický přístup

Působení učitele na žáka má velký přínos pro vzájemný vztah s žákem důležitá je jejich prezentace (např. umět se zasmát, porozumění žákům, zastání, respektování) dobrý vliv má tzv. kongruentní komunikace (=komunikace, kdy se učitel vyjadřuje spíše k situaci, ve které se nevhodné chování žáků objevilo, než k osobnosti samotného žáka)

Dle tohoto schématu je jasné,že tato činnost by neměla být ani u jedné skupiny jednostranná. Zpětná vazba: Žákova práce, odpovědi na ústní a písemné otázky, řeč těla Pokyny: Učební materiály, učební aktivity, učitel vysvětluje, kontroluje, opravuje

Vztah mezi učitelem a žákem musí být vzájemný a propojený s obsahem vyučování.

Děkujeme za pozornost  Být dobrý je ušlechtilé, avšak učit ostatní stát se dobrým je ušlechtilejší. (Mark Twain) Děkujeme za pozornost 