TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Strukturované učení PROJEKT EU
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
TUTORIÁL UHERSKÉ HRADIŠTE TERMÍN: TERMÍN: Zhodnocení úkolů Zhodnocení úkolů Úprava textu do distanční podoby Úprava textu do.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Tvorba webových aplikací
Databáze Jiří Kalousek.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Metodická podpora úprav RVP ZV
Didaktické prostředky
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Distanční studijní texty
e-learning Lucie Rohlíková
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Název diplomové práce Diplomová práce Vedoucí DP: Vypracoval:
Technická univerzita v Liberci Fakulta strojní Katedra výrobních systémů Jméno Příjmení: Název DP Název diplomové práce Diplomová práce Vedoucí.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Konference škol vyučujících IT a IE
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.17 Anotace: Prezentace je zaměřena na výtah, jeho hlavní znaky a funkci. Slouží jako zápis pro žáky. Vzdělávací oblast: český.
Distanční vzdělávání na VŠFS
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/
Specifika jazykové přípravy na Univerzitě obrany s podporou ICT
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
Centrum distančního vzdělávání
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 eLearning teoreticky a prakticky Roman Malo.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Didaktické prostředky
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Obecná didaktika ÚVOD.
Projekt Impuls / Seminář
Vzor individuální prezentace
Projekt Impuls / Seminář
Název diplomové práce Diplomová práce Vedoucí DP: Vypracoval:
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Transkript prezentace:

TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci

OSNOVA PŘÍSPĚVKU 1. FÁZE: Tvorba autorského textu k samostudiu na Univerzitě Palackého v Olomouci 2. FÁZE Aktivizační metody a jejich možná implementace do autorského studijního výukového textu v DiV 3. FÁZE Výsledky z praxe

1. FÁZE 1.Obecně o distančních studijních textech a možnosti implementace třífázového modelu EUR 2. Tvorba autorského textu k samostudiu na Univerzitě Palackého v Olomouci, která se řídí metodickými požadavky kladenými Národním centrem distančního vzdělávání v ČR.

2. FÁZE Aktivizační metody programu RWCT „Čtením a psaním ke kritickému myšlení“ a jejich možná implementace do studijního výukového textu v DiV. Kritické myšlení - aktivní učení a samostatné myšlení.

2. FÁZE 1. MODEL E-U-R (evokace-uvědomění-reflexe): Rozbor postupů při formulování a kladení otázek různým adresátům, definování a modelování rozličných druhů a úrovní otázek, tvorba „Dobrých otázek“ 2. Metoda I.N.S.E.R.T: Porozumění textu a přehodnocení předchozích tvrzení pomocí doporučených znamének +, -,, ? 3. Metoda myšlenkové mapy

Výhody myšlenkové mapy jasně definuje ústřední téma nebo myšlenku odborného výukového textu, ukazuje relativní význam každé myšlenky, prostřednictvím spojení a sousedství určuje vztahy mezi klíčovými slovy, umožňuje snazší vytváření nových propojení Je nástrojem pro kreativní myšlení, pro uspořádání myšlenek a dat strukturovaným způsobem Aktivizace a vizualizace: 2 v 1 M I N D M A N A G E R X5

1.Reakce autorů distančních textů na implementaci interaktivních metod podle programu RWCT do odborného textu Zpochybnění poznaných metod RWCT – NE Přístup ke změně – ANO Zájem o implementaci některých metod do distančního studijního textu při vlastní autorské tvorbě - ANO 3. FÁZE: Výsledky z praxe

2. Výsledky ze školící akce k problematice tvorby autorských studijních textů v DiV při aplikaci jednoduché metody T-grafu

T - graf + Úvod Hlavní a popisný sloupec Využití popisného sloupce Průvodce studiem Aktivizace Vizualizace Slovníček pojmů Literatura Klíč k úkolům - Studijní cíle u každé kapitoly Stanovená doba ke studiu každé kapitoly Vypočítání obtížnosti textu dle FOG indexu Průvodce studiem u každé kapitoly Komentáře v popisném sloupci

Alternativní řešení problematických témat Stanovení doby potřebné ke studiu kompletní studijní opory (náhrada výuky v prezenčním studiu) Vytvoření průvodce studiem ke kompletnímu studijnímu materiálu Stanovení studijních cílů ke kompletní studijní opoře

Děkuji Vám za pozornost! Mgr. Simona F e i t o v á metodik distančního vzdělávání Telefon: