Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR •byl založen v roce 1949; •v posledních deseti letech rozhodoval více.
Advertisements

MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
PhDr. Štěpánka Hostovská
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Exekuční řád po novelách
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Procesní subjekty.
Systém soukromého práva
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 4. Opakování Software pro tvorbu projektu jako platforma pro přenos znalostí – pro tým připravující projekt.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
Evropské správní právo (NV305K) Evropské správní právo (NV305K) JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. PROJEKT „POSTDOC I“ reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ ,
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Praxe mezinárodního práva soukromého JUDr. Simona Trávníčková.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Personální plán pro podnikatelský plán
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Řešení sporů Tereza Kyselovská. Tereza Kyselovská2 Osnova přednášky Metody řešení sporů – obecně Alternativní způsoby řešení sporů (ADR)
Rozhodčí řízení – úvod, prameny, osoba rozhodce JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Rozhodčí řízení Přednáška 6 VŠFS 2016.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Úvod do studia civilního procesu
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Rozhodování jako manažerská funkce
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Rozhodčí smlouva a právo rozhodné v rozhodčím řízení
Transkript prezentace:

Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová

2 Osnova přednášky Konflikt – spor – soud? M etody řešení sporů – obecně Alternativní způsoby řešení sporů (ADR) Rozhodčí řízení Řízení před obecnými soudy Alternativní způsoby řešení sporů Základní charakteristika Výhody a nevýhody ADR a rozhodčí řízení ADR a řízení před soudy obecnými

KONFLIKT KONFLIKT – RŮZNÉ OBLASTI KONFLIKT A VSTUP MOCI VEŘEJNÉ DO ŘEŠENÍ KONFLIKT – SPOR - ŘEŠENÍ 3

Způsoby řešení sporů 1.Alternativní způsoby řešení sporů (ADR) (Alternative Dispute Resolutions) ADR v obchodních věcech ADR v neobchodních věcech 2.Rozhodčí řízení (Obchodní arbitráž, spotřebitelská arbitráž…..) 3.Řízení před obecnými (státními) soudy 4

VARIANTY ŘEŠENÍ SPORŮ ON-LINE ŘEŠENÍ SPORŮ ODR – různé varianty eADR, iADR, eDR, Idr „Teorie technologie jako dalšího účastníka sporu“ PODSTATA: „alternativní způsob řešení sporů, který využívá pro komunikaci v rámci jednání speciálního elektronického nástroje pro správu informací. Ten umožňuje snadnější a rychlejší zpracování dostupných informací, a možná i rychlejší komunikaci. „ ( 5

Metody řešení sporů 1. ADR2. Rozhodčí řízení3. Řízení u soudů DobrovolnostDobrovolnost + přivolení a zaštítění mocí veřejnou Návrh na zahájení řízení Základ - dohoda stranZáklad – dohoda stran (rozhodčí doložka nebo smlouva) Dohoda jen někdy a jen o některých otázkách - prorogace Výsledek – dohoda stran, kompromis Výsledek – rozhodčí nález, exekuční titul Výsledek -r ozhodnutí – exekuční titul Pohyb mimo přímou právní regulaci Spolupůsobení moci veřejné Působení moci veřejné, procesní předpisy Cíl – hledání kompromisu, ne právního řešení Mocenské vyřešení problémů, byť s prvky hledání konsensu Cíl – mocenské vyřešení problému v souladu s právním řádem 6

Příklad Společnost A uzavřela smlouvu se společností B. Na základě ní měla A dodávat každý měsíc sto židlí dle výběru dle katalogu. Společnost B se dostala vzhledem k určitým problémům v distribuční síti do platební neschopnosti. Nicméně se jeví, že jde o dočasné problémy. Analýza možností řešení. 7

Metody řešení sporů Výběr mezi metodami Psychologické faktory Právní meze – např. arbitrabilita sporu, výkon rozhodnutí, přípustnost prorogace atd. Kulturní faktory – Asie x Evropa Míra znalostí o možnostech řešení sporů, o jejich výhodách a nevýhodách Skutečnosti právně významné pro průběh řízení, nucený výkon rozhodnutí Finanční faktory 8

ADR - znaky Dobrovolnost stran v podřízení se tomuto řízení Jmenování třetí osob(y), které zprostředkují jednání (x negociace) Pohyb řízení a jeho účinků mimo přímý dosah právní regulace státu Úspěšným výsledkem je dohoda, ne exekuční titul Existence smluvního vztahu mezi stranami 9

ADR - výhody Právně inertní, není překážka zahájení řízení, věci rozsouzené, nestaví se lhůty Nižší náklady Úspora času Vyšší stupeň možnosti zachování důvěry, nenaruší se ekonomické vztahy Možnost zachování tajemství o projednávaných otázkách Odpovídá naturelu některých národů 10

KONEC I. KONZULTACE NÁSLEDUJÍ: DRUHY ADR

12 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.