Objasnění mechanismu percepce:. Pribram, K., H.: K.H. Pribram tvrdí, že mozek je sice závislý na přicházejících informacích při vytváření nervového modelu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT – na emoce zaměřená terapie
Advertisements

Psychické projevy a stavy
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Druhy smyslového vnímání
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Psychologie Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov01 Autor Mgr.
Pozornost Sternberg, R.J.(2002). Kognitivní psychologie. Praha: Portál, s Plháková, A. (2003). Učebnice obecné psychologie. Praha: Academia, s.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Nervová soustava.
Vymezení, funkce, zdroje
Emoce (city).
Psychologie test.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Paměť je schopnost centrální nervové soustavy uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech je základem všech duševních procesů, vlastností,
Rozdíl vnímání a představy
KREATIVNĚ ORIENTOVANÁ PÉČE O KLÍČOVÉHO ZÁKAZNÍKA- NOVÁ FIREMNÍ STRATEGIE.
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
1. Nervová soustava: úvod.
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Počitky vjemy Vnitřní vjemy Aktuální myšlení endocepty uvědomění nevědomí předvědomí Jazyk ??? Krátkodobá paměť Střednědobá paměťspánek myšlení Generátory.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Inteligentní agenti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociologie pro SPP/SPR
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Ideologie v digitálních hrách
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Psychické procesy - vnímání
Socializace Kejřová.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ukazatele kvality Program školení.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Sociální psychologie.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Transkript prezentace:

Objasnění mechanismu percepce:

Pribram, K., H.: K.H. Pribram tvrdí, že mozek je sice závislý na přicházejících informacích při vytváření nervového modelu prostředí, zároveň má však mozek dostatek samostatnosti při jejich zpracování.[1][1] [1] Pribram, K.H.: Čtyři R o pamatování. In: O biologii učení. Praha, Academia 1974, s. 191 Penfield, W.: Vnímání u normálního dospělého člověka může být definováno jako interpretace přítomné zkušenosti ve světle zkušenosti minulé.[1][1] [1] Penfield, W.: Vědomí, paměť a podmíněné reflexy člověka. In: O biologii učení. Praha, Academia 1974, s. 148 Popper, K.R.: Neexistuje taková věc, jako vjemy, které jsou vyjmuty z kontextu zájmu a očekávání a proto i pravidel a zákonů.[1][1] [1] Popper, K.R.: On Hypothesis. In: Johnson-Laird, P.N., Wason, P.C.: Thinking. Cambridge University Press 1977, s. 272 Gregory, R.L.: Budeme popisovat percepci jako kontinuálně měnící se hypotézu světa, která je testována smyslovými daty a skladována v zobecněních založených na minulé zkušenosti. Říkáme, že vnímání objektu je podobné hypotézám ve vědě. Je to organizace dat z mnoha zdrojů; podstatným zákonem při této organizaci je vytváření hypotéz, které jsou pravděpodobně úspěšné. Zdá se, že vjemové hypotézy jsou vyvíjeny v souladu s obecnou úspěšností, ale mohou také být modifikovány dílčími okolnostmi.[1][1] [1] Gregory, R.L.: Concepts and Mechanisms of Perception. London 1974, s. 527

EEG záznam generovaný počítačovým modelem mozkové reflexe čichového systému před vnímáním

EEG záznam generovaný počítačovým modelem mozkové reflexe čichového systému při vnímání

Endocept byl nazýván jinými autory jako mimo-verbální, nevědomé nebo předvědomé poznání.... Souhlasně s Binetem, některé formy myšlení jsou zcela bez představ; ve skutečnosti intence nikoli představa je základem psychického života. Tato intence je vztažená k tomu, co Wurzburčťané nazývají Aufgabe myšlení.[1][1] Endocept je primitivní organizací minulé zkušenosti, vnímání paměťových stop a představ věcí. Tyto předcházející zkušenosti, které jsou reprezentacemi a nejsou přiváděny zpět do vědomí, mají pokračující a nepřímý vliv. Endocept překračuje kognitivní stav představy, ale tak, že nereprodukuje něco podobného vjemům, není snadno rozeznatelný. Také nevede k okamžité akci. Ani nemůže být transformován do slovních výrazů; zůstává v před-verbální rovině. Ačkoli má emocionální složky, není jasně pociťovanou emocí.... Můžeme ho považovat za dispozici k pocitům, k jednání, k myšlení, které se odehrává po inhibici jednoduché duševní aktivity. [1] Arieti, S.: Creativity. The Magic Synthesis. New York. Basic Books 1976, s. 54 [1]

počitky vjemy Vnitřní vjemy Aktuální myšlení endocepty emoce plány hodnoty zkušenost očekávání??? intence Dlouhodobá paměť Dlouhodobá paměť Modely světa a chování mémy

Percepce Pozornost - novost Intencionalita Emoce – bolest a slast Zkušenost a časové souvislosti Mémy

Pozornost Mimo oblast vědomé pozornosti se trvale snažíme ve stálém proudu smyslových informací najít nějaký smysl Jakmile se objeví vhodná korelace (matching) mezi smyslovými informacemi a percepčními hypotézami, je podle Marcelova modelu tato korelace vyslána do proudu vědomé pozornosti jako „existence“ jednotlivých vlastností a objektů. Senzorických dat, percepčních hypotéz, které ke korelacím nevedly, ani procesů řídících dodávání korelace si vědomí nejsme. Marcelův model

J. Searle * 1932 Čínská místnost a Intencionalita Komunikativní akty

Intencionalita Vázanost na: Komplexitu Asociativní vazba Analogická vazba Logicko-syntaktická vazba Narativní vazba Adekvácii Kontextualitu Lat. intentio = záměr, úsilí, pozornost Nutná vztaženost psychických procesů k nějakému předmětu Husserl: vlastnost vědomí být o něčem jako jeho schopnost sebe-překračování

EMOCE Základní emoce dle Ekmana strach zloba smutek potěšení Emoce dle Golemana hněv strach štěstí láska překvapení zhnusení smutek hanba

AB a1a1 a2a2 b1b1 C retence protence

LM PO J1J1 P1S1P1S1 O1O1 J2J2 PP2S2PP2S2 O2O2 PP3S3PP3S3 O3O3 J3J3 Čas Čas ??? LM … lidské myšlení P…. Prožitky O… Očekávání S…. Stimuly ze jsoucen J…. Jsoucno V1V1 V2V2 V3V3 V … Věc

Popelka Pretty woman Chudá a ponižovaná Princ Podnikatel Bohatý a mocný Zlá macecha Podnikatelův spolupracovník Tři oříšky Zlatá karta Velký ples Opera Popelka odchází Prostitutka odchází Láska Šaty dělají člověka

Žena muž Vzájemné sympatie Rozdílné společenské postavení Nepřející osoba Kouzelný dar Láska

počitky vjemy Vnitřní vjemy Aktuální myšlení endocepty uvědomění nevědomí předvědomí Jazyk ??? Krátkodobá paměť