Autodiagnostika učitele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KONFERENCE ASOCIACE ŘEDITELŮ GYMNÁZIÍ ČR - PŘEROV.
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Diagnostika ve sportovních hrách
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Školní poradenské pracoviště
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Proces výchovy (etapy výchovy)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Pedagogická diagnostika
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Pedagogická diagnostika
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Příprava schůzky zájmového útvaru Seminární práce z předmětu Metodiky zájmových činností I.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
III. TYPOLOGIE PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY A) Diagnostika neformální – mikrodiagnostika - průběžné diagnostikování: vědomostí, dovedností, názory, představy,
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Společenská odpovědnost a školy
Pedagogická diagnostika
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
První zkušenosti s evaluací
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Model intenzivní podpory
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Autodiagnostika učitele Teorie a metodika výchovy Veronika Bidrmanová

Autodiagnostika učitele Nezbytným předpokladem je vyhodnocování jeho činnosti tedy výkonů (výsledků) Hodnocení se týká systému jako celku (škola) i jednotlivých komponent (skupina učitelů) Hodnocení má podobu průběžnou nebo po určitých etapách činnosti

Autodiagnostika učitele Posoudit úspěšnost učitelovy práce (výsledný produkt) je velmi obtížné Dle P. Kováře změna vyžaduje hodnotovou orientaci a změnu v chování v bodech: 1) Změnu od závislosti na autoritě k individuální odpovědnosti nezbytné pro rozhodování

Autodiagnostika učitele 2) Změnu od usměrňované angažovanosti k dobrovolné participaci 3) Změnu od pasivní k aktivní podpoře nového systému…. 4) Změnu od utajování k otevřenosti ……

Autodiagnostika učitele Autodiagnostiku pedagogických činností lze považovat za proces, v jehož průběhu učitel cíleně a systematicky získává a zpracovává (analyzuje, zobecňuje a hodnotí) zpětnovazební informace Učitel si nevystačí s pouhým odhadováním kvality svého výkonu, chce-li skutečně zkvalitňovat svoji práci

Autodiagnostika učitele Realizace autodiagnostiky jako přirozené, funkční a nutné součásti výchovně vzdělávací činnosti učitele se váže na předpoklady: Motivovanost učitele autodiagnostiku uskutečňovat Autodiagnostické dovednosti Schopnost přestavby svých pracovních schémat

Autodiagnostika učitele Míra profesního sebepoznání má několik rovin: Deskriptivní (učitel dokáže popsat svoje činnosti) Kauzální (učitel dokáže hledat a nalézt příčiny popisovaných jevů) Inovační (učitel je schopen hledat a vytvářet varianty) Zobecňující (učitel dokáže zobecnit principy své pedagogické činnosti)

Autodiagnostika učitele Uskutečňování uvedených 4 rovin dává autodiagnostickým aktivitám zásadní smysl: od detekce jevů přes nalézání příčin jejich výskytu, k navozování pozitivních změn až k dosažení úrovně teoretického zobecnění

Autodiagnostika učitele Metody a techniky v autodiagnostice (zdroje informací o učitelově pedagogické činnosti): Učitel sám (základní a dlouhodobá diagnóza = klasifikace, dotazník, sebehodnotící arch) Žáci (žákovské výpovědi – dotazník) Kolegové, nadřízení, jiní odborníci (hospitace) Video záznam (´´slyšet se a vidět se´´)

Děkuji za pozornost