Vlastnosti látek Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7
Vlastnosti látek
l Každá látka má svoje specifické vlastnosti. l Podle vlastností můžeme látky rozlišovat. Látky: cukr, sklo, voda, guma, sůl, mouka Vlastnosti: barva, křehkost, lesk, rozpustnost, tvrdost, pružnost, chuť, vůně Popiš u každé uvedené látky její vlastnosti.
Rozpustnost Zda se látka rozpustí v dané kapalině záleží na vlastnostech dané látky. Podle rozpustnosti můžeme látky rozlišovat. Které kombinace látky a kapaliny jsou rozpustné? Mouka ve vodě Sůl ve vodě Cukr ve vodě Sůl v benzínu Máslo v benzínu Cukr v oleji Máslo ve vodě
Směsi l Vznikají smícháním látek. l Látkám obsaženým ve směsi říkáme složky směsi. l Směsi mohou mít dvě a více složek. Např: těstoviny ve vodě, čaj, ovocný jogurt Znáte nějaké další směsi? Jaké složky směsi mohou být v zeleninové polévce?
Kapalný roztok l Vzniká rozpuštěním pevné látky v kapalině. l Složky v kapalném roztoku od sebe nemůžeme okem rozeznat. l Rozpouštění můžeme urychlit mícháním, zahříváním nebo l drcením pevné látky. l Např: Ovocný sirup naředěný vodou, sladká voda l Znáš nějaké další kapalné roztoky? Vyjmenuj je. l Slaná voda je roztok soli ve vodě: Voda je rozpouštědlo
Obrázky jsou z: bg05.jpg/250px-Water_droplet_blue_bg05.jpg x-NCI_butter.jpg 20px-Cuboid_sugar.jpg Broth.jpg