CJŽ – identifikace projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva 55 Projekt realizuje: Národní institut pro další vzdělávání Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

KROK ZA KROKEM K MODERNÍ ŠKOLE Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.08/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
CJŽ – identifikace projektu
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Prioritní osa – 7.1 Počáteční.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
 Schválení šablon – začátek dubna 2016 (vyjednávání s EK)  Avízo výzvy – duben 2016  První výzva (vlna) – květen 2016  Právní akt o poskytnutí podpory.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Seminář pro příjemce Operační program vzdělávaní pro konkurenceschopnost Monitorovací indikátory
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Cíl a identifikace výzvy
Math Exercises for You (Math4U)
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Animace škol (šablony)
Implementační projekt KAP
Plán vzdělávacích aktivit
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
MONITOROVACÍ INDIKÁTORY
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Název operačního programu:
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE FINANČNÍ PODPORY
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Š A B L O N Y II.
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

CJŽ – identifikace projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva 55 Projekt realizuje: Národní institut pro další vzdělávání Název projektu: Rozvoj cizojazyčných a interkulturních kompetencí žáků a učitelů základních škol zaváděním rodilých mluvčích a metody CLIL Cizí jazyky pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Doba trvání: – Schválené náklady projektu: Kč

Cizí jazyky pro život – cíle:  Zvyšování interkulturních a jazykových kompetencí žáků a pracovníků základních škol vč. malých škol do 200 žáků a malotřídek  Podpora schopností žáků a učitelů aktivně využívat cizí jazyk napříč předměty i mimo výuku ve škole, při profesní přípravě, uplatnění na pracovním trhu i v osobním a společenském životě  Celoplošný dopad ve všech krajích ČR mimo Prahu

Cizí jazyky pro život Čtyři klíčové aktivity:  Rodilí mluvčí do škol  Podpora internacionalizace škol  Nebojte se CLIL (Content and Language Integrated Learning – Integrovaná výuky odborného předmětu a cizího jazyka)  Brána jazyků (prezenční jazykové kurzy a blended learning pro angličtiny učitelů a žáků)

CJŽ – monitorovací indikátory Celkový přehled MI v projektu CJŽ Plánovaný počet Dosažený stav k MI Počet podpořených osob - pracovníků v dalším vzdělávání MI Počet podpořených osob - poskytovatelů služeb (lektorů) MI Počet podpořených osob - dětí, žáků MI Nově vytvořené/inovované produkty 30

CJŽ – monitorovací indikátory Název indikátoru - popis Klíčová aktivita Plánovaný početPočet k MI Počet podpořených osob - pracovníků v dalším vzdělávání KA01 – Rodilí mluvčí00 KA02 - Internacionalizace7580 KA03 -. Nebojte se CLIL KA04 – Brána jazyků kurzy KA04 BJ – blended learning72 Celkem MI Počet podpořených osob - poskytovatelé služeb KA01 – Rodilí mluvčí KA02 - Internacionalizace KA03 – Nebojte se CLIL KA04 BJ – blended learning36 Celkem MI Počet podpořených osob - dětí, žáků KA01 – Rodilí mluvčí KA02 - Internacionalizace- KA03 – Nebojte se CLIL KA04 BJ – blended learning Celkem MI Počet nově vytvořených produktů Koncepční a analytický manuál KA 01 popisující centralizovaný systém práce s RM v českých školách a jejich kaskádovité metodické a vzdělávací podpory, který bude touto klíčovou aktivitou pilotně ověřen a mohl by do budoucna sloužit pro MŠMT jako metodický a koncepční návod pro systémovou práci s rodilými mluvčími v českých školách. KA 02 - Sborník příkladů dobré praxe připravených mezinárodních projektů škol podpořených v této aktivitě, KA 03 - sborník ukázkových výukových materiálů zaměřených na CLIL, které vytvoří podpoření učitelé v této aktivitě.

CJŽ – výstupy klíčových aktivit KA 01 Rodilí mluvčí do škol Cíl: Zavádění, odborné a metodické vedení a efektivní působení rodilých mluvčí do ZŠ v celé ČR Závazek: 100 RM (z toho 60 pro AJ, 20 NJ a 20 FJ) Výstup: K (ukončen nábor) působilo v projektu 141 rodilých mluvčí, na 204 školách v celé ČR, kteří podpořili cca žáků (není to finální počet)

Bilance rodilých mluvčí v CJŽ Kraj Počet škol Anglicky mluvící RM Francouzsky mluvící RM Německy mluvící RM RM CELKEM Středočeský Liberecký Ústecký Královéhradecký Pardubický Plzeňský Karlovarský Jihočeský Olomoucký Mor.-slezský Vysočina Jihomoravský Zlínský CELKEM

CJŽ – výstupy klíčových aktivit KA 01 Rodilí mluvčí do škol  Nábor RM a související legislativa (1.pdst. změna), administrace, ohlášky na ÚP  Smlouvy se školami (204 smluv)  Školení RM k metodě CLIL  Podklady pro monitorovací indikátory  Dotazníková šetření (RM, školy), hospitace  Letní jazykové školy s rodilými mluvčími (KA 04) (13. – a 20. – )

CJŽ – výstupy klíčových aktivit KA 02 Podpora internacionalizace škol Cíle: Metodická a informační podpora škol při tvorbě a realizaci mezinárodních projektů škol  Seznámení s možnostmi mezinárodní spolupráce formou projektových aktivit  Získání informací, kde je možné žádat o finanční či metodickou podporu a kde lze nalézt potenciální zahraniční partnery  Získání zkušeností s výstavbou projektové žádosti

CJŽ – výstupy klíčových aktivit KA 02 Podpora internacionalizace škol  Cyklus 3 seminářů ve 3 paralelních skupinách v Praze, Pardubicích a Brně: Grantové příležitosti (Finanční zdroje a možní partneři) Příprava a realizace projektů (Projekty a jejich plánování – akreditovaný MSMT-38232/ ) Vedení projektů (Úskalí přípravy projektů)  Konzultace k tvorbě projektových žádostí či koučing fungování školního projektového systému  Sborník (Příklady dobré praxe mezinárodních projektů škol)

CJŽ – výstupy klíčových aktivit KA 02 Podpora internacionalizace škol  80 podpořených osob – pracovníků v dalším vzdělávání (pedagogičtí pracovníci základních škol)  9 podpořených osob – poskytovatelé služeb (lektoři a konzultanti)

Cizí jazyky pro život – klíčové aktivity: KA 03 Nebojte se CLIL (Content and Language Integrated Learning – Integrovaná výuky odborného předmětu a cizího jazyka) Cíle:  Propagovat metodu CLIL, odbourávat nedůvěru a podpořit ZŠ a české učitele při jejím širokém zavádění (návody, jak na to pro začínající i pokročilé, pro učitele CJ i „nejazykáře“, jak a nastavit/orientovat školu na CLIL)  Metodicky vést a vzdělávat rodilé mluvčí k využívání a zavádění CLIL ve školách, kde působí

CJŽ – Výstupy klíčových aktivit KA 03 Nebojte se CLIL Podpořeno (k ):  min. 100 škol konzultacemi, školením a metodickým vedením k zavádění nebo rozšiřování využití metody CLIL  proškoleno 602 učitelů a 101 RM (20 ve FJ, 30 v NJ, 51 v AJ) při zavádění a rozvoji výuky na ZŠ metodou CLIL  zapojeno 15 lektorů vyškolených NIDV v projektu CLIL ( ), kteří se zapojili do školení, konzultací a ukázkových hodin a 8 tutorů/koučů rodilých mluvčích, kteří je metodicky vedli k využívání CLIL ve školách  Podpořeno výukou CLIL ve školách cca žáků (plán 5.000)

CJŽ – Výstupy klíčových aktivit KA 03 Nebojte se CLIL Aktivity v celé ČR (plán/aktuální stav):  26 seminářů pro školy začínající s CLIL nebo školy, které chtějí rozvíjet CLIL – splněno 23 semináře  26 ukázkových hodin CLIL s následným metodickým rozborem – splněno 22 ukázkových hodin  26 akcí na klíč pro pedagogické sbory škol k metodám a formám zavádění CLIL – splněno 17 akcí  200 individuálních konzultací k zavádění CLIL – splněno 131 konzultací

CJŽ – Výstupy klíčových aktivit KA 04 Brána jazyků  Jazykové vzdělávání především učitelů nejazykových předmětů a žáků se zaměřením na CLIL  Dvě formy: Prezenční jazykové kurzy pro učitele v 13 krajích 38 kurzů angličtiny a 1 kurz francouzštiny (FI) Cíl: 468 učitelů, podpořeno 486 učitelů Individualizový řízený blended learning s důrazem na rozvoj ústních komunikačních dovedností zavádění metody CLIL (na základě veřejné zakázky) Na základě veřejné zakázky vysoutěžen výukový systém DynEd

CJŽ – Výstupy klíčových aktivit Individualizový řízený blended learning s důrazem na rozvoj ústních komunikačních dovedností zavádění metody CLIL  Podpořeno: žáků (89 tříd) z 24 škol 72 učitelů  Školení pedagogů a ICT administrátorů k zavedení a využívání výukového systému DynEd v 9 místech ČR: od do : Praha – 2 x, Rokycany, Karl. Vary, Zlín, Ústí n. L. – 2 x, Třebíč, Brno  Následné metodické konzultace pro učitele využívající při výuce žáků DynEd ve 4 místech ČR: květen – červen 2015: Karlovy Vary, Ústí, Praha, Brno

CJŽ – Veřejné zakázky:  Výběrové řízení – veřejná zakázka podlimitní na službu individualizovaný řízený blended learning zaměřený na rozvoj ústních komunikačních dovedností žáků a učitelů v angličtině - z procesně právní důvodů před podpisem smlouvy v lednu 2015 zrušeno.  Veřejná zakázka malého rozsahu na službu individualizovaný řízený blended learning – završena podpisem smlouvy s firmou EdWay s. r. o., v průběhu dubna 2015 se rozjela podpora škol i v této dílčí klíčové aktivitě v rámci KA 04 Brána jazyků.  Výběrové řízení na dodávku ICT techniky – úspěšně realizováno v únoru 2015 (vítěz Reaga s. r. o.)  Veřejná zakázka malého rozsahu na externí audit projketů CJŽ a ICDV (vítěz Inter Consulting spol. s r. o.)

CJŽ – Finanční stránka projektu Celkový rozpočet projektu: ,31 Kč, z toho: přímé náklady ,92 Kč nepřímé náklady ,39 Kč Stav Vyčerpáno 70,66 % z přímých nákladů, tj Kč Nepřímé náklady: Nárok dle %: Kč, z toho: vyčerpáno: Kč, rezerva: Kč!! Stav projektového účtu ke dni činí Kč, tzn. máme ještě na pokrytí příštího měsíce.  Odevzdána 2. MZ - vypořádáváme připomínky.  Schválena 2. podstatná změna - zahrnuje prodloužení projektu o 1 měsíc a letní školy cizích jazyků

CJŽ – další fakta o projektu Návrhy na vypořádání vysoké rezervy v NN mimo běžné náklady (mzdy, zpracování mezd, telefony, poplatky.): Tonery – dodávka již realizována zatím za ( Kč) Výjezdní zasedání projektového týmu na RB ( Kč) + cestovné Hospitace tutorů na školy - cestovné Publicita – inzeráty + články v periodikách Letní škola cizích jazyků – na základě 2. podstatné změny( Kč) Učebnice pro letní školu – ( Kč) Závěrečná konference – občerstvení 80 účastníků ( Kč) DPP na archivaci projektu Poštovné na konci projektu (zasílání zápočtových listů RM do zahraničí) Přefakturace poplatku za balíček BOZP – 160 Kč/osobu ( Kč) Přefakturace kopírování, kancelářských a hygienických potřeb (problém s DPH) za celou dobu projektu dle možností NIDV

CJŽ - Personální stránka projektu NIDV zaměstnalo v projektu Cizí jazyky pro život celkem 712 pracovníků na různých pozicích, a to jak v rámci projektového a realizačního týmu, tak v rámci klíčových aktivit (lektoři, konzultanti), z toho -62 pracovních smluv (v současné době zůstává 10 pozic na pracovní smlouvu v realizačním týmu) -452 na DPP -196 na DPČ

CJŽ – další fakta o projektu V období od do vyhotoveno souvisejících dokumentů (přílohy k PS, platové výměry, ukončení smluv, dodatky k dohodám, ohlášky a odhlášky rodilých mluvčích na ÚP, čestných prohlášení k výpisům z RT, formulářů BÚ atd. -vybráno a zpětně zkontrolováno na dokumentů v souvislosti s působením RM -evidence a distribuce kartiček VZP a evidenčních čísel PaM pro rodilé mluvčí -po ukončení činnosti RM – ročních daňové zúčtování, odhlášky + ?

Cizí jazyky pro život – dynamický a inovativní projekt Projekt Cizí jazyk pro život je velmi dynamický, a to nejen pro velké množství aktivit realizovaných ve velmi krátkém časovém období, ale také z důvodu značného počtu změn, které je nutné v průběhu jeho realizace operativně provádět, a to jak v oblasti personální a ekonomické, tak v jednotlivých klíčových aktivitách. Pro NIDV je CJŽ inovativní především v KA 01 Rodilí mluvčí do škol (dosud v NIDV neověřováno)a v KA 04 Brána jazyků - zavedením a pilotním ověření řízeného individualizovaného blended learningu s důrazem na rozvoj ústních komunikačních dovedností učitelů a žáků v základních školách ČR

Cizí jazyky pro život … a co dál?  Projekt nemá udržitelnost vyplývající z OP VK  OP VVV – zatím nepočítá s cílenými výzvami zaměřenými na jazykové vzdělávání  Dosud nebyly schváleny Priority jazykového vzdělávání pro období 2015 – 2020 (Akční plán výuky cizích jazyků)  Poslední výzvy OP VK (šablony) č. 56 – umožňuje jazykové stáže učitelů č. 57 (zatím nevyhlášena) - šablony na blended learning

Děkuji za spolupráci Za projektový tým Alena Faberová hlavní manažerka projektu