Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů: Česko a evropský kontext Identita ve vztahu k národnostním menšinám 10.-11. listopadu 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy.
Projekt empirického výzkumu
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Schéma výzkumu – listopad 2012 INSPIRACE 1.Sekundární výzkum (analýza výstupů výzkumů a dalších materiálů získaných rešerší) 2.Právní analýza systémů NRP.
Průzkum „Uplatnění současných absolventů oboru adiktologie“ provedený v roce 2010 Bc. Kateřina Sklenářová Francová Bc. Vojtěch Janouškovec.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Sociologický výzkum.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
1. 2 Sídlo organizace v Ženevě ve Švýcarsku IOM má statut mezivládní organizace Pomáhá jak jednotlivcům, tak vládám členských států IOM působí od roku.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Výzkumné aktivity – dotazníková šetření
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
„Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu“ Interview s experty.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu Projekt pro MPSV ČR: Program: „Moderní společnost a její.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
MIGRACE.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Regionální politika ČR
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Marketingový výzkum v určité vybrané firmě Obhajoba Bakalářské práce
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Mabistrát hlavního města Prahy
Národnostní menšiny, migrace
Vliv mezinárodní situace na národnostní struktury klientely
Transkript prezentace:

Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů: Česko a evropský kontext Identita ve vztahu k národnostním menšinám listopadu 2005 Doc. RNDr. Dušan Drbohlav, CSc. (hlavní řešitel) Doc. RNDr. Zdeněk Čermák, CSc. RNDr. Dagmar Dzúrová, CSc. RNDr. Eva Janská, Ph.D. Mgr. Dita Čermáková Lenka Lachmanová

Cíl projektu - obecně Zmapovat ilegální ekonomické aktivity cizinců Diskutovat možné změny migrační situace Analyzovat vliv a dopady změn Komparativní mezinár. analýza (Rakousko, Maďarsko) Projekt MPSV v rámci programu „Moderní společnost a její proměny“ č. 1J/PR/03327

Cíl projektu II. Sofistikovaný odhad počtu ilegálně pracujících cizinců v ČR Mechanismy příchodů a pobytů nelegálních migrantů v ČR Strukturální charakteristiky imigrantů a regionální rozdíly Doporučení pro legislativu a praxi

Definice Nelegální (event. kvazilegální) ekonomická aktivita imigrantů Práce/podnikání při porušení pobytového a/anebo pracovního režimu. Neexistující/neplatné vízum a povolení/oprávnění. Kvazilegální ek. aktivita - migranti mají „základní“ dokumenty, ale jiným způsobem hrubě porušují zákony – např. prodej pašovaného zboží, neoprávněné užití „švarc systému“, práce vykonávaná v jiném regionu nebo profesi, než byla deklarována a schválena apod.

Časový harmonogram projektu rok Cílová oblast: Praha a Středočeský kraj Analýza sekundárních zdrojů Příprava a provedení expertního interview, Delphi metoda Dotazníkové šetření imigrantů Příprava 2 typů dotazníků (pro zaměstnance, pro podnikatele) Překlad dotazníku (ruština, vietnamština, čínština a angličtina) Provedení šetření

Časový harmonogram projektu rok Analýza získaných výsledků 1. roku Komparace se zahraničím Mezinárodní workshop, Praha rok Provedení dotazníkového šetření nelegálních imigrantů – ostatní kraje ČR Zpracování dat, sumarizace výsledků včetně doporučení pro zlepšení politik a praxe, závěrečná zpráva

Metody výzkumu Analýza sekundárních zdrojů Dotazníkové šetření (metoda „snow ball“) Experti (N=30) - Delphi metoda Ilegální imigranti Praha a okolí, N= 100 Ostatní regiony ČR, N=100 Kvalitativní a kvantitativní analýza

Cílová skupina výzkumu Post-sovětští imigranti, hl. Ukrajinci, Moldavané, Arméni, Bělorusové – hl. zaměstnanci Vietnamci a Číňané – hl. podnikatelé Západní imigranti (především ze Severní Ameriky a západní Evropy)

Výsledky (1) – expertní interview Z plánovaných 30 rozhovorů jich doposud bylo zrealizováno a vyhodnoceno 28? Reprezentanti: MV ČR, MPSV, Min. obchodu ČR, VZPV, Úřad práce, Agrární komora, ČMKOS, IOM, Magistrát hl.m. Prahy, mezinárodní organizace, akademická sféra, nevládní organizace a nezávislí experti 9 tematických okruhů

Děkujeme za pozornost Více informací na: