Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Pedagogika volného času (VČ)
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Sdružená/komunitní škola brno
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Projekt Asistentky v předškolní péči Marcela Machačková Osobní výpověď o absolvování kurzu a praxi v obecních MŠ.
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
10. Alternativní školy Vznikly v období reformního hnutí, které kritizovalo zejména, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání byl kladen.
CZ.1.07/1.2.17/ Základní informace o projektu  Rozpočet projektu: ,- Kč (žádné spolufinancování)  Příjemce projektu: ZŠ a MŠ Brno,
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
VOŠL a SLŠ Bedřicha Schwarzenberga Písek, Lesnická 55 Aktivity (zkušenosti) v oblasti EVVO.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Přetrvává stejný postoj k dítěti
MÁ VAŠE DÍTĚ PROBLÉMY S ŘEČÍ?  Mateřská škola RADOST, ul.5.května 1701 v Rožnově p.R. opět od září 2013 otevírá logopedickou třídu.  Dětem je věnována.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Pedagogická komunikace
Empirismus považuje dítě za prázdnou nádobu, kterou je potřeba naplnit
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
10. Proměny cílů předškolní výchovy
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
„Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ Příprava učitelů na výuku češtiny jako cizího jazyka Mgr. Lenka Pavelková, MSc. 1.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Vybrané alternativní školy (osnova) daltonský plán (+ winnetská soustava) pragmatická pedagogika waldorfská škola Jenský plán pedagogika C. Freineta pedagogika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_15.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_16.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
9. Tvorba individuálního plánu
Pedagogické disciplíny
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
3. PROMĚNY CÍLŮ PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Konstruktivismus Zora Syslová.
Konflikt, koření života
Komunikace učitele se žáky
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
3. PROMĚNY CÍLŮ PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání byl kladen důraz na intelekt = velké vědomosti, znalosti, které nebylo možné v životě uplatnit Obsah vzdělávání byl pro všechny stejný, nebrala se v úvahu individualita Vzdělávací metody byly převážně verbální = těžištěm byl učitel, který předával a dítě pouze přijímalo Převládal frontální způsob práce

Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Změna pohledu na dítě - přijímat dítě takového jaké je, nikoliv takového jakého ho chceme mít. PEDOCENTRISMUS - právo dítěte na přirozenou výchovu a prožití svého dětství. Výchova má respektovat přirozený vývoj dítěte a má být vedena tak, že se: PEDOCENTRISMUS - právo dítěte na přirozenou výchovu a prožití svého dětství. Výchova má respektovat přirozený vývoj dítěte a má být vedena tak, že se: dítě aktivně účastní výchovně vzdělávacího procesu obsah výchovně vzdělávací činnosti přizpůsobuje individuálním potřebám jednotlivých dětí, je respektováno jejich tempo a dispozice frontální způsob práce nahradí individuálním a skupinovým dítě stává rovnocenným partnerem pedagoga – vztah přátelský na základě vzájemné úcty

Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku PŘEDSTAVITELÉ: J. Dewey – pragmatismus, zakladatel projektové metody, individualizace a aktivita R. Steiner – Waldorfská škola, antroposofie M. Montessori – seberozvíjení dítěte C. Freinet – tzv. pracovní škola P. Peterson – Jenská škola H. Parkhurstová – Daltonský plán, samostatnost, zodpovědnost

Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku ROVINA TEORETICKÁ V. Příhoda v Praze - zkušenosti z Ameriky, snaha o nové metody (testování), mění hodnocení žáků, obsah O.Chlup a J.Uher v Brně – důraz na tradice, snaha formulovat cíle ROVINA PRAXE Ida Jarníková - chtěla vrátit dětem šťastné dětství a odstartovala tzv. „uvolnění dětí ze školních lavic“. Šlo jí zejména o zlepšení materiálních podmínek v MŠ, snížení počtu dětí a změnu obsahu. Chtěla vrátit do MŠ především HRU a POHYB. Anna Süssová - prosazovala zejména pohyb, až na 2. místě byl rozvoj rozumový. Na rozdíl od Jarníkové nepropracovává obsah činností, ale zaměřuje se na časový řád a prostředí. V centru dění stojí VOLNÁ HRA.

Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku UKÁZKY: JARNÍKOVÁ, I. Školy mateřské a jejich význam, účel a organisace. (str.9) SÜSSOVÁ, A. Kam jsme dospěli v hromadné výchově dětí. (str. 27) TESAŘOVÁ, R. Problémy mateřskoškolské pedagogiky. (str. 11 – 12)

LITERATURA CHLUP, O. Výchova dítěte v době předškolní. Brno: Komenium, JARNÍKOVÁ, I. Školy mateřské a jejich význam, účel a organisace. Praha: nákladem vlastním, JARNÍKOVÁ, I. Výchovný program mateřských škol. Praha: nákladem vlastním, SPĚVÁČEK, V. Průkopníci českých pokusných škol. Praha: SPN, SÜSSOVÁ, A. Kam jsme dospěli v hromadné výchově dětí. Brno: Brněnská matice školská, ŠTVERÁK, V. Stručné dějiny pedagogiky. Praha: SPN, TESAŘOVÁ, A. Problémy mateřskoškolské pedagogiky. Brno: Společnost pedagogického musea v Brně, 1948.