OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
Advertisements

Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Úvěrové operace.
Pohled banky na financování „share deal“ nebo „asset deal“
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Finalizace akvizičního procesu
Zajištění a utvrzení dluhu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Veřejné podniky a státní monopoly
Cenné papíry kapitálového trhu.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ
Vykonavatelé vlastnického práva státu
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Rizika mezinárodního obchodu
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Platební / obchodní bilance
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Vklad prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Finanční výkazy obchodních společností
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Soubor právních norem regulujících nakládání s devizovými hodnotami
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Materiální základ produkce veřejných statků
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Východiska evropské úpravy
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Příjmy a výdaje SR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
PROBLEMATIKA INVESTIC
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Prameny obchodního práva
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
NĚKOLIK TIPŮ PRO JEDNÁNÍ
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice

Použitá literatura: Kotáb, P., Novotný, P. in Bakeš, M. a kol. Finanční právo. Praha : C.H. Beck, 2003, s. 488 a násl.

Účel nedostatečné vnitřní zdroje pro zajištění reformy ekonomiky   nedostatečné vnitřní zdroje pro zajištění reformy ekonomiky    získání zahraničních investorů  získání zahraničních investorů

Prostředky vnitrostátní – liberalizace devizového hospodářství a podnikání vnitrostátní – liberalizace devizového hospodářství a podnikání právo ES – volný pohyb kapitálu … právo ES – volný pohyb kapitálu … mezinárodní – dohody o podpoře a ochraně investic mezinárodní – dohody o podpoře a ochraně investic

Mezinárodní dohody garance jednostranně nezměnitelné garance jednostranně nezměnitelné optimální pro poskytnutí dostatečné jistoty investorům z jednoho státu vstupujícím do ekonomického a právního prostoru jiného státu optimální pro poskytnutí dostatečné jistoty investorům z jednoho státu vstupujícím do ekonomického a právního prostoru jiného státu mezinárodněprávní vynutitelnost záruk mezinárodněprávní vynutitelnost záruk

Obecný obsah dohod povinnost smluvních států vytvářet příznivé podmínky pro investory z druhého státu povinnost smluvních států vytvářet příznivé podmínky pro investory z druhého státu doložka nejvyšších výhod doložka nejvyšších výhod náhrada škody způsobené vyvlastněním náhrada škody způsobené vyvlastněním podmínky převodů plateb spojených s investicemi podmínky převodů plateb spojených s investicemi podmínky převodů výnosů z investic podmínky převodů výnosů z investic další platby další platby cesse cesse řešení sporů mezi smluvním státem a investorem z druhého smluvního státu řešení sporů mezi smluvním státem a investorem z druhého smluvního státu

Princip reciprocity záruky pro investory z České republiky záruky pro investory z České republiky  význam dohod s rozvojovými státy  význam dohod s rozvojovými státy

Princip priority přednost dohody před vnitrostátním právem přednost dohody před vnitrostátním právem

Základní pojmy dohod Investice Investice Investor Investor Výnosy Výnosy Podpora investic Podpora investic Ochrana Ochrana Doložka nejvyšších výhod Doložka nejvyšších výhod

Investice veškeré majetkové hodnoty investované v souladu s hospodářskými aktivitami investorem jedné smluvní strany na území druhé smluvní strany veškeré majetkové hodnoty investované v souladu s hospodářskými aktivitami investorem jedné smluvní strany na území druhé smluvní strany

Kategorie investic movitý a nemovitý majetek + všechna věcná práva movitý a nemovitý majetek + všechna věcná práva akcie, obligace a veškeré formy účasti na společnostech akcie, obligace a veškeré formy účasti na společnostech peněžní pohledávky a nároky na protiplnění k investicím peněžní pohledávky a nároky na protiplnění k investicím práva z oblasti duševního vlastnictví práva z oblasti duševního vlastnictví práva – koncese, licence … práva – koncese, licence …

Investor jakákoli osoba jedno ze smluvních států, která investuje na území druhého smluvního státu jakákoli osoba jedno ze smluvních států, která investuje na území druhého smluvního státu občanství/tuzemec občanství/tuzemec ústředí ústředí

Výnosy částky plynoucí z investice – např. zisky, úroky, přírustky z kapitálu, podíly, dividendy, licenční poplatky a jiné obdobné poplatky částky plynoucí z investice – např. zisky, úroky, přírustky z kapitálu, podíly, dividendy, licenční poplatky a jiné obdobné poplatky

Podpora investic závazek stran: povolovat investice investorů povolovat investice investorů poskytovat řádné, spravedlivé a rovné zacházení poskytovat řádné, spravedlivé a rovné zacházení garance ochrany a bezpečnosti garance ochrany a bezpečnosti

Ochrana investic (investic, výnosů, reinvestic) záruka proti vyvlastnění nebo nacionalizaci x veřejná zájem + záruka odškodnění záruka proti vyvlastnění nebo nacionalizaci x veřejná zájem + záruka odškodnění záruka restituce, reparace, kompenzace … ne méně příznivě jak u vlastních a třetích záruka restituce, reparace, kompenzace … ne méně příznivě jak u vlastních a třetích záruka volného převodu všech plateb souvisejících s investicemi (včetně měnové konverze) záruka volného převodu všech plateb souvisejících s investicemi (včetně měnové konverze)

záruka volného převodu – druhy plateb – demonstrativní výčet kapitál a dodatečné částky k udržení nebo zvětšení investice kapitál a dodatečné částky k udržení nebo zvětšení investice výnosy z investice výnosy z investice částky na splacení půjček uznaných za investici částky na splacení půjček uznaných za investici odškodnění odškodnění platby spojené s cessí platby spojené s cessí výdělky FO za práci a služby provedené v souvislosti s investicemi výdělky FO za práci a služby provedené v souvislosti s investicemi

Doložka nejvyšších výhod závazek poskytnout investicím a výnosům zacházení: závazek poskytnout investicím a výnosům zacházení: 1. řádné 2. spravedlivé 3. ne méně příznivé, než jaké poskytuje vlastním a třetím

Řešení sporů spor = investor x druhý smluvní stát spor = investor x druhý smluvní stát priorita jednání a smíru (zpravidla do 6 měsíců) priorita jednání a smíru (zpravidla do 6 měsíců) X  instituční řešení sporu: X  instituční řešení sporu:

Soud soud, na jehož území byla investice uskutečněna soud, na jehož území byla investice uskutečněna

ICSDI Mezinárodní středisko pro řešení sporů z investic Internacional Center for Settlement of Investment Disputes podmínka: podmínka: oba státy signatáři Úmluvy o řešení sporu z investic mezi státy a občany druhých států - Washington ČSFR od 1992

Rozhodci nebo mezinárodní rozhodčí soud ad hoc zřízen podle rozhodčích pravidel Komise OSN pro mezinárodní právo obchodní - UNCITRAL zřízen podle rozhodčích pravidel Komise OSN pro mezinárodní právo obchodní - UNCITRAL

Interpretační spory priorita: konzultace, jednání CD priorita: konzultace, jednání CD x rozhodčí soud ad hoc dle dohody x rozhodčí soud ad hoc dle dohody

Retroaktivní doložka ustanovení o zpětné účinnosti dohody ustanovení o zpětné účinnosti dohody ochrany požívají i investice před sjednáním dohody ochrany požívají i investice před sjednáním dohody je-li stranou ČR maximálně do je-li stranou ČR maximálně do