aneb Assessment Centre a Development Centre

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Konference HR ŽIVĚ Vzděláváním k vyšší výkonnosti Kdy je vhodný čas pro spolupráci s poradenskou společností Irena Grimová, Training & Development Head.
Řízení lidských zdrojů
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Management Ing. Jan Pivoňka.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Výběrové řízení a přijímací pohovor – vybrané rady a tipy
Nabídka personálních služeb
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Hodnocení pracovního výkonu
Trainee Program SEKUNDA 2013 / 2014 Marie Mourková, Senior HR Business Partner Březen 2013.
1 ASSESSMENT CENTRE PROGRAMY Přístupy, zkušenosti - co se osvědčuje? Cílem této krátké prezentace není vyčerpávajícím způsobem (pro všechny) pojednat o.
Výběr pracovníků Úkolem výběru pracovníků je rozpoznat, který z uchazečů bude nejlépe vyhovovat požadavkům obsazovaného pracovního místa.
Didaktické prostředky
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Řízení obchodu Pro IT, a.s. Ing. Zbyněk Sonnek … průzračnost, která je vidět.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
1 Ja “Zaměstnanec přichází kvůli firmě, ale odchází kvůli manažerovi“ Jak efektivně vzdělávat manažery Mgr. Petra Voráčová INC Consulting spol. s r.o.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Personální mamagement
Hodnocení a řízení výkonu. Adaptace pracovní, sociální, kulturní.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Hodnocení pracovníků.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Metoda hodnocení pracovníků - 360º zpětná vazba
Vzdělávání zaměstnanců
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Assessment centrum.
Didaktické metody Androdidaktika.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_16.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Cacio Otázky z personalistiky pro IT Manažery: Jak vybrat vhodné pracovníky.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Přijímání zaměstnanců
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Didaktické prostředky
Nábor a výběr zaměstnanců
Assessment centrum.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Didaktické metody Androdidaktika.
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Assessment centrum.
Transkript prezentace:

aneb Assessment Centre a Development Centre AC/DC aneb Assessment Centre a Development Centre

Co je to AC/DC ? SOUBOR diagnostických metod poskytuje KOMPLEXNÍ výsledky umožňuje OBJEKTIVNÍ posouzení pozorovatelného chování v rámci předem vymezených SITUACÍ na základě předem definovaných KRITÉRIÍ

K čemu je to dobré? ověřování schopností a dovedností členů pracovních týmů definování tréninkových potřeb na základě přímé zkušenosti získané během pozorování sledování pokroku v rozvoji dovedností při zařazení na konec výcvikového programu prověření vhodnosti kandidátů při výběrových řízeních

Kdy AC/DC použít? když jsou důležité tzv. „soft skills“: střední, vyšší a vrcholový management obchodní pozice pozice vyžadující přímé jednání se zákazníky - konzultanti, telefonní a telemarketingoví operátoři absolventi

Součástí AC/DC jsou... modelové situace individuální prezentace výběrové pohovory klasické psychodiagnostické metody ...

Trocha historie... první použití Velká Británie a USA 40. léta výběr vojenských důstojníků (VB) výběr špiónů (USA) po 2. světové válce rozšíření AC do soukromého sektoru (AT&T)

Fáze realizace AC/DC plánování příprava modulu vlastní průběh závěrečná fáze

Plánování určení cíle cíl ovlivňuje selekci účastníků a výběr kritérií hodnocení cíl ovlivňuje selekci účastníků a výběr kritérií

Příprava tvorba případových studií výcvik pozorovatelů individuální x skupinové v každé případové studii sledujeme 3 – 4 kritéria každé kritérium je sledováno nejméně 2x výcvik pozorovatelů externí x interní pozorovatelé

Průběh dohlíží na něj moderátor který: vytváří atmosféru dohlíží na dodržování čas. harmonogramu zadává případové studie volí vhodnou formu zpětné vazby rozděluje účastníky do skupin střídá složení pozorovatelských dvojic (trojic)

Průběh po skončení každé případové studie: porovnání záznamů mezi pozorovateli diskuze o bodovém hodnocení v rámci kritérií po ukončení všech případových situací: závěrečná integrace snaha o konsenzus – bodové i verbální hodnocení každého účastníka ve všech kritériích závěrečná zpětná vazba

Závěrečná fáze zpracování materiálu dle cíle AC/DC výběr pracovníků plán rozvojového růstu zhodnocení osobního potenciálu plán pro určitou skupinu zaměstnanců ...

Předpoklady úspěšnosti jasně definované cíle přesně stanovená kritéria pečlivá příprava případových studií vhodné místo a čas konání přesné informace poskytované účastníkům před zahájením AC/DC i v jeho průběhu pozorovaná skupina do 12 účastníků dobře připravení externí a interní pozorovatelé zkušený a pohotový moderátor

Výhody AC/DC vyšší objektivita zpětné vazby pro účastníky přímé srovnání s ostatními účastníky vyřešení konkrétního pracovního problému ...

Nevýhody AC/DC časová náročnost větší finanční náklady nároky na pozorovatele i účastníky

Literatura Hroník, František. Poznejte své zaměstnance: vše o Assessment Centre. 2. vyd. Brno: ERA, 2005. xii, 370 s. ISBN 8073660202. Kyrianová, Hana: Assessment centrum v současné personální praxi. Praha: Testcentrum, 2003