Automatizační technika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

36. Střídavý proud v energetice
Rozvodná elektrická síť
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
2 Výroba elektrické energie
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrické motory a pohony
ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.
Elektropříslušenství Jan Hendrych T2.A
Řízení otáček stejnosměrných motorů
Obvody střídavého proudu
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Popis a funkce elektrárny
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Popis a provedení synchronních strojů
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Elektrárny v ČR.
Elektrické stroje.
Elektromotor.
Energetika.
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Automatizační technika
Elektrické stroje a zařízení
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_115.
Stejnosměrné stroje.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U-3-002
Ochrany velkých generátorů
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Dynamo, alternátor, elektromotor
Dynama a alternátory Kryštof Klika, 3E.
Parametry střídavého napětí a proudu
TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Netradiční zdroje elektrické energie
Střídavé napětí a střídavý proud
Alternátory s vyniklými póly - hydroalternátory
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 14 TÉMA: Elektromotor ČÍSLO PROJEKTU:
Spalovací Motory Benzínové
Elektromotorky A Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-004 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Synchronní stroje – motor.
N á zev a adresa š koly: Integrovan á st ř edn í š kola Cheb, Obrn ě n é brig á dy 6, Cheb Zlep š en í podm í nek pro vzd ě l á v á n í na st ř.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – rozdělení, princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Komutátor.
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
Elektrické točivé stroje
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-019
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Měniče napětí.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Automatizační technika Alternátor Automatizační technika

Co to je??? Alternátor je točivý elektrický stroj sloužící k přeměně rotační kinetické energie resp. mechanické energie na energii elektrickou. Alternátory přeměňuji mechanickou energii z rotačního pohybu hnacího stroje na elektrickou energii ve formě střídavého proudu vyváděného do zařízení elektrického rozvodu: Jsou to generátory elektrické energie.

Princip

Konstrukce Alternátory jsou typicky synchronní stroje. Dělí se podle typu rotoru na alternátory: s hladkým rotorem (obvykle se jedná o turboalternátory) s vyniklými póly (hydroalternátory a jiné pomaloběžné alternátory).

Použití Elektrárny Alternátory pracují v běžném provozu synchronně s frekvencí příslušné elektrorozvodné sítě. kmitočet sítě je řízen nejsilnějším zdrojem (u nás Dukovany + Temelín). Na kmitočet sítě mají další vliv např. přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně nebo Dalešice. Největší alternátory, kterými jsou vybaveny běžné elektrárny, jsou dnes prakticky jediným strojním zařízením vhodným pro velkovýrobu elektrické energie určené pro napájení veřejných elektrorozvodných sítí. Další použití Alternátor je součástí mnoha dalších strojů a kvůli své jednodušší konstrukci je používán i tam, kde před rozšířením polovodičových usměrňovačů kdysi sloužily stejnosměrné generátory, dynama Co do počtu vyrobených kusů je nejvýznamnějším praktickým nasazením alternátoru automobilismus, kde slouží jako základní zdroj elektrické energie pro elektrickou síť motorových vozidel.

Alternátory s hladkým rotorem Jsou nejčastěji využívány k primární výrobě elektrické energie v tepelných a jaderných elektrárnách. Zde jsou vždy poháněny parní turbínou. Obvykle bývají dvoupólové, pracující při jmenovitých otáčkách 3000 ot/min., která vyplývá ze synchroního provozu stroje při jmenovité frekvenci elektrorozvodné sítě 50 Hz platných pro celou Evropu (50 hertz * 60 sekund = 3000 otáček za minutu). Turboalternátory velkých výkonů (>200 MW) už nelze chladit vzduchem, proto je používáno intenzivní chlazení vodíkem nebo kombinace voda-vodík, které protékají dutými vodiči elektrického vinutí stroje. Největší používané turboalternátory mohou být konstruovány na maximální výkon přes 1500 MVA. Alternátor bývá doplněn budičem (přes pevnou spojku bývá spojen s rotorem alternátoru), který stejnosměrným proudem nabudí rotor, tzn. že se z rotoru stává elektromagnet.

Alternátory s vyniklými póly rotoru Mají široké využití, od malých alternátorů v osobních automobilech a na jízdních kolech až po velmi výkonné alternátory ve vodních a větrných elektrárnách. Jsou vícepólové (4,6,8,12 až např. 88), pracují s menšími otáčkami (řádově stovky, některé jen desítky otáček za minutu). Převážně jsou chlazené vzduchem. Mezní výkony hydroalternátorů ve vodních elektrárnách se pohybují okolo 800 MVA.

Příklady