Informace a informační technologie v současné společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PŘI SANATORIU EDEL ZLATÉ HORY
Historie a princip INTERNET.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Internet - historie.
INTERNET.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
VY_I/2_INOVACE_37_Internet Internet Miroslav Kaňok.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Systémy pro podporu managementu 2
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Informační a komunikační technologie jako klíčový nástroj třídy budoucnosti Lucie Laitlová (DZS)
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Seminář HCI, ÚISK FF UK, HCI v kontextu kognitivní vědy.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
INFORMAČNÍ VÝCHOVA JAKO AKTUÁLNÍ DIMENZE PŘÍPRAVY UČITELŮ Rambousek Vladimír – Mošna František Pedagogická orientace 1999, č. 3, s ISSN
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
INFORMATIKA Historie pc.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Informační zdroje pro STM
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Pedagogické disciplíny
Internet - historie.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Masová média a jejich vliv
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
VY_32_INOVACE_21_Co_je_internet
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Konflikt, koření života
Provádí se první počítačový výzkum.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Motivace Technika Obavy Spolupráce 3D Stroje
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

Informace a informační technologie v současné společnosti

Historie První významný mezník – vynález knihtisku (15 stol). J. Gutenberg z Mohuče. Pocházel ze šlechtické rodiny. Jako dvacetiletý odešel z domova. Začal se zabývat broušením drahokamů a tiskem. Pokusy končily často neúspěšně - tiskárna shořela a sám zemřel téměř v zapomenutí. Nejstarší knihtisk: Zlomek knih Sibyliných (Mohučský zlomek o posledním soudu) z roku 1445.

Technologie ve vzdělávání Tištěné učebnice – pro individuální vzdělávání každého žáka. Od dob Gutenberga až k T.A. Edisonovi. Edison - kinematografie je předurčena, aby nahradila učebnice (1922). Obdobná situace s: rozhlasem; gramofonem a magnetofonem; televizí a videem. V 70. - 80. letech 20.stol příchod a rozšíření počítačů (nahrazení učebnic i učitele).

Současnost Integrované informační a komunikační technologie (ICT). Počítače spojené s internetem – náhrada většiny předchozích technologií (magnetofonu, videa, rozhlasu a televize). Proč došlo k rozšíření počítačů v posledních letech? Jaké problémy se objevují s jejich rozšířením.

Vliv příbuzných oborů Filozofie: ovlivňování myšlení žáků při volném přístupu na internet. Otázky globalizace. Sociologie: informace mají nový význam, přirovnání světa ke „Globální vesnici“ – M. McLuhan. Informační společnost pojem používaný v Evropě, USA. V důsledku snadné komunikace budou ovlivněny všechny obory lidské činnosti (obchod, služby, výroba).

Vliv příbuzných oborů Digitální propast (množství lidí nemá přístup ke vzdělání a IT). Psychologie: vliv technologií na osobnost člověka, nástroje pro komunikaci s jinými lidmi. Počítač – umělá inteligence. „neživý činitel“ - „živý činitel“ (UI). Komunikační nástroje - ovlivňování chování člověka. Kognitivní psychologie – zkoumání procesů lidského mozku.

Pedagogika a IT Nové technologie. Hlavní směry odpovídají vývoji znalostí o mozku. Model poznávání podobný skladu – informace se třídí a ukládají. Behaviorismus – směr, který předpokládá, že lze definovat způsob jakým organizmus reaguje na podnět. Modernější pedagogické postupy – konstruktivismus. Mezi hlavní zásady patří: zvyšování motivace; hledání souvislostí;

Pedagogika a IT souvislosti mezi znalostmi; samostatná práce; aplikace výukových metod; samostatná práce; zapojování okolí do spolupráce; přizpůsobování aktivit mentálnímu vývoji; náprava chyb. Velký důraz na mezipředmětové vztahy a týmovou práci.

Historie internetu 60. Léta 20 stol. – efektivní využití strojového času počítačů. Ministerstvo obrany USA – vojenské aplikace. Vojenská zakázka: ARPA net – americké univerzity Následné zpřístupnění ostatním institucím. 90. Léta 20 stol. – propojenost vědeckých institucí ve vyspělých státech. 1991 - vnitropodniková síť CERNu (TCP/IP) o něco později vznikla nejrozšířenější služba – World Wide Web (WWW). V současnosti velké množství serverů pro uložení www stránek.

Zavádění internetu do škol Cit.: Studenti jsou schopni si lépe zapamatovat prožitky obsahující zvuk, obrázky a interaktivní prvky … Člověk si pamatuje asi 10% toho co čte, 50% toho co vidí a celých 90% informací, které jsou získány interaktivní zkušeností. – B. Pfaus (učitelka, specialista na technologie). Požadavky pro internet na ZŠ: Připojení k internetu (plán rozvoje ICT) Provoz (učebna, lokální síť) Kontrola přístupu (The safer Internet)

Závěr Literatura: Friedmann, Z. Didaktika technické výchovy. Brno: MU, 2001. Brdička, B. Role internetu ve vzdělávání. Kladno: AISIS, 2003. Paturi, F. Kronika techniky. Praha: Fortuna, 1993. http://cs.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg