Magen – Davidova hvězda – symbol židovství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Náboženská společenství Matěj Keblovský C2B
Advertisements

Židé za 2.světové války….
Jak se tyto svátky vlastně slaví?
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Hlavní světová náboženství a církve
Starověká Palestina.
Křesťanství.
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
VY_32_INOVACE_02_SVP_081_Bel
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Co to je holocaust Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Co je typické pro židy?.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
Náboženství - judaismus
Světová náboženství – judaismus
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
Šárka Nová a Lenka Petráková
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Judaismus.
Světová náboženství JUDAISMUS.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
Židé a Romové ve středověku
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Vypracovaly : Irada Rahmanova Mariia Vasylchenko Valeriya Dvoryadkina Valeriia Mikhailova.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Judaismus.
Digitální učební materiál
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
JUDAISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_15
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Judaismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Dějiny Palestiny Judaismus.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověká Palestina.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Magen – Davidova hvězda – symbol židovství

Antisemitismus ve středověku Křesťané i duchovní považovali židy vinné smrtí Ježíše Krista. Když Evropu ničily epidemie černého moru, kolovaly pověsti, že nemoc zavinili židé tím, že otrávili studny. Stovky židovských obcí byly zničeny. Mučili je, dokud se nepřiznali ke zločinům, který nemohli spáchat. Někteří věřili, že židé mají magické schopnosti, které mají z toho, že se upsali ďáblu. Židé byli obviňováni z rituálních vražd a používání lidské krve k obřadům. Také byli podezříváni z ničení hostií, ze kterých následně vytékala krev nebo z nich vycházelo Ježíšovo tělo.

Náboženství Judaismus Bible a Tanach je monoteistickým náboženstvím (víra v jednoho Boha) spjat s dějinami Izraele a židovského národa vznikl z hebrejských kmenů přibližně 2. tisíciletí př. n. l. předkové izraelského národa: Abrahám, Izák, Jákob Bible a Tanach Bible se dělí na Starý a Nový zákon. Židé uznávají jenom Starý zákon, který se nazývá Tanach. Tanach se skládá z tóry (pět knih Mojžíšových), prorockých knih a spisů.

Menora – sedmiramený svícen – spojen s Chanukou Náboženství Židovské svátky Sabat – den odpočinku, svatý den, nejdůležitější židovský svátek Pesach – svátek nekvašených chlebů, velikonoce Chanuka – svátek světel, svátek znovuzasvěcení chrámu Menora – sedmiramený svícen – spojen s Chanukou

Náboženství Předměty 1. Svitek tóry – používá se k liturgickému čtení při bohoslužbách 2. Chanukija – devítiramenný svícen, zapalovaný při svátku Chanuka (menora – sedmiramenný) 3. Šofar – zvířecí roh, používaný při židovských slavnostních příležitostech 4. Tfilin – modlitební řemínky 5. Cicit – rituální střapce nebo třásně, muži je nosí pod svrchním oděvem nebo na něm 6. Talit – modlitební plášť 7. Mezuza – schránka s pergamenem, dává se na rám dveří, za účelem splnění přikázání 8. Kipa – pokrývka hlavy 1 2 3 4 5 6 7 8

Holokaust je označení pro systematické vyvražďování určitého etnika hlavní obětí byli židé, kterých zemřelo přibližně 6 miliónů nejúčinnější a nejhrůznější byly vyhlazovací tábory, kde je hromadně trávili plynem, stříleli a věšeli některé z koncentračních táborů: Terezín, Osvětimi, Mejdanek, Treblinka

Holokaust Křišťálová noc Norimberské zákony označení pro protižidovský pogrom, odehraný v noci z 9. na 10. listopadu 1938 v Německu, Rakousku a Sudetech během ní bylo zabito 91 Židů po křišťálové noci bylo 30 000 Židů internováno v koncentračních táborech Norimberské zákony základní prostředek, na jehož základě byla prováděna nacistická rasová diskriminace a genocida v Německu a jím okupovaných zemí před a v období druhé světové války

Židé museli nosit přišitou židovskou hvězdu na důkaz méněcennosti Zdroj: wikipedia.org