Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznej, kdo to řekl.
Advertisements

Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Jak funguje věda - jak vědci přemýšlejí, - jak přicházejí na své objevy, - co můžeme od vědy očekávat - a co naopak ne Mgr. Jan Kolář, Ph.D. Ústav experimentální.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Empedoklés a Anaxagoras
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
6. Je dobro dáno povinností?
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Podstata filozofie Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
…wait for it….
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Husserl.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace Jana Skácelová.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Platón & „objektivní idealismus“
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 02 – Předsokratovské filosofické školy – Eleaté a Atomisté NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FILOsOFIE A VĚDA.
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
náboženství staré Číny a Japonska
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
K novověké filosofii 16.–17. století
Elejská škola.
Filosofická antropologie
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
PLATÓN př. n. l..
Předsokratovská filozofie
Z čeho jsou složeny látky?
Sokratés, Platón, Aristotelés
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
Chci vám říci - DĚKUJI !.
Člověk a příroda Fyzika.
Francouzský materialismus I
Transkript prezentace:

Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje LOGOS. Svět je smysluplně strukturován. Otázka: Co je oním prazákladem?? Otázka dnešního člověka: Proč je zajímal prazáklad?

Poznání prazákladu a toho, co dává řád tomuto základu, by znamenalo snáze předvídat věci, nenechat se překvapit. Tázání po počátku = hledání JISTOTY, schopnost předvídat. Ale také – > POZNAT SMYSL ŽIVOTA

Poznání prazákladu: Má stejnou motivaci jako mýtus = jistota, smysl Je v podstatě jistým mýtem, protože nám říká: 1. Svět lze poznat 2. Toto poznání nám ulehčí život 3. Pochopíme, proč jsme na světě Ale je tomu skutečně tak?

Řecký básník Hesiodos (7.st př. n.l.) příklad řecké touhy poznat, co bylo první to, co bylo první, je věčné žil v době, kdy v oběhu byla spleť navzájem se prolínajících či popírajících mýtů snaha systematizovat => tři generace bohů, Zeus – třetí generace  logizace (racionalizace) mýtů, počátek filozofie

Filozofie, filozofický systém = racionalita + mýtus (určující, co je považováno za správné, racionální, pravdivé)  to později zdědily všechny vědecké disciplíny. Hesiodos: „to první“ = Chaos Od 6. st. př.n.l – snaha určit „to první“ blížeji, jako nějakou látku, z níž vše vzniká.

Thalés = voda Anaximenes = vzduch Anaximandros = apeiron (péras = mez, hranice) První abstrahující otázka: „To první“, věčné musí obsahovat, co vše ostatní neobsahuje. Co mají společného voda, vzduch, atd.? Hranice.  „To první“ = neomezeno (chaos, Hesiodos) Ale neomezeno nikdy nevidíme!! Parmenides

Parmenidés to, co vidíme, slyšíme, hmatáme nás klame „to první“, věčné nemůže podléhat změně (a tedy času) Báseň „O přírodě“ – bohyně Diké (Spravedlnost) zasvěcuje básníka do podstaty světa, alegorie dvou cest / základních způsobů myšlení: „… Jedna cesta ukazuje, jak je možné bytí a nemožné nebytí druhá cesta pak ukazuje, jak bytí není a že jest nutné aby nebylo. Tato stezka pak, pravím, je mimo jakoukoli domluvu, neboť s nebytím se nedokážeš seznámit, ani je vyjádřit slovy. Neboť myšlení a bytí je totéž…“

 To, co nelze myslet, neexistuje.  Bytí = myšlení  Privilegium myšlení před smyslovým vnímáním Bytí je jedno. Konkrétní věc, která se proměňuje, vzniká, zaniká, je projevem něčeho stálého neměnného. Rozum, logos (rozum, řád, [strukturované] vyprávění) Platón

Hledá pravé poznání => nemůže to být nic proměnlivého, podstatou člověka nemůže být konkrétní člověk, podstatou psa, konkrétní pes atd. -ty se proměňují, hledá se „to první“, věčné Platón: Jak by někdo mohl říct, že je něco rovné, kdyby už nevěděl, co to rovnost je, kdyby (racionální) duše neznala ideu rovnosti? ANAMÉSIS – DUŠE UŽ BYLA VE SVĚTĚ IDEJÍ

Poznáváme ROZUMEM Poznáváme SMYSLY Poznáváme ROZUMEM idea pána Idea člověka idea otroka vztahy mezi ideami P o z n á v á m e R O Z U M E M konkrétní pán Fyzický svět konkrétní otrok

Kovová židle Dřevěná židleKamenná židle Dřevěný stůl Kamenný stůl Idea židle Idea stolu Idea nábytku Idea.. Idea domu

Dva světy* – 1. smyslový, nestálý, podléhající změně 2. svět idejí svět pravzorů, neměnná struktura světa Svět idejí poznává rozum, pokud je správně veden. (Platónův obraz o jeskyni, otroka NĚJAKÁ síla vytrhává z jeho zajetí) * pozn. Platón patrně mluvil o dvou světech obrazně, přesto si to naše okcidentální tradice takto dále vykládala

20 let žákem Platóna, původem Makedonec, otec lékař Kritika Platonovy představy dvou světů Svět je jeden, ALE pevné neměnné části zůstávají. Už to nejsou ideje oddělené ve vlastním světě, ale formy, které z látky (z níž přidáváním právě určitých forem je vytvářeno vše).

F Ý S I S = neustálý proces spojování formy a látky forma + látka =

Fýsis = příroda v nejširším slova smyslu je velkou nádobou, v němž dochází k pohybu, přetváření. Z jedné skutečnosti strom (látka – dřevní živá hmota + forma – stromovitost) se stává látka pro další proměnu (pokácením stromu se mění na dřevo), dřevo může být zpracováno atd.

To, co zůstává je víra v pevné neměnné formy/ideje. Idea / forma člověka je neustále táž, idea / forma dobra je neustále též.  Racionálním poznáním je možné uchopit (pochopit) strukturu světa a tak získat jistotu pravého poznatku, dobrého chování, krásné věci. Pravda, dobro, krása je v posledku ne-relativní, stálé, neměnné.  A jen někteří, filozofové (později vědci) to mohou poznat  Platón – společnost by měli řídit filozofové.