ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Liberalizace trhu s plynem
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Praha Gas Business Breakfast1 Model trhu s plyne v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
JP XV. Seminář energetiků. © Jiří Pavlíček1 Otevírání trhu s plynem a pozice subjektů českého plynárenství v evropském kontextu Jiří Pavlíček.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
EVi a.s. 1 Aktivity a výsledky SVSE v oblasti zemního plynu Praha 14.listopad 2007.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
EVi a.s. 1 Aktivity SVSE a jejích členů v oblasti zemního plynu Praha 8.března 2006.
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
ZMĚNY NA TRHU S PLYNEM OD Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. březen 2005
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
Webové portály účastníků energetického trhu
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
Webové portály LDS/MDS
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha – listopad 2004

ENA s.r.o. – energetické analýzy 1. Úloha ENA - spolupracuje s ERÚ: - ERÚ řeší PT (hlavní principy) - příprava návrhu Řádu provozovatele distribuční soustavy - vypracovává: - podklady - stanoviska - posuzuje: - funkčnost modelu trhu - soulad s principy EU - neutrální postavení ENA

ENA s.r.o. – energetické analýzy 2. Good practice - krátkodobé smlouvy - přerušitelné smlouvy - zvláštní účet - nákladově neutrální operátor - sekundární obchod - oddělení přepravy, distribuce, skladování, bilancování

ENA s.r.o. – energetické analýzy 3. Smlouvy - roční smlouva = standardní smlouva - měsíční smlouva (pro získávání zkušeností) - kombinace smluv - vzory smluv v Řádu - podmínky pro uzavření smlouvy potvrzení konečného zákazníka garance

ENA s.r.o. – energetické analýzy 4. Přerušitelné smlouvy - na odběr plynu - na kapacitu: - přeprava - distribuce - skladování - kompenzace za přerušení

ENA s.r.o. – energetické analýzy 5.a Sjednávané ceny od skladování - dodávka plynu 5.b Regulované ceny k přeprava (zveřejnění na internetu) - distribuce (zveřejnění na internetu) - chránění odběratelé (služby+komodita)

ENA s.r.o. – energetické analýzy 6. Struktura ceny za dopravu Přeprava:Distribuce: - jednosložková- dvousložková - kapacita- kapacita+skutečně - Kč/max. hod. odběr distribuovaná energie - Kč/(max. hod. odběr +odběr v MWh)

ENA s.r.o. – energetické analýzy 7. Skladování - víceleté a roční smlouvy - pevné ? - krátkodobé smlouvy - přerušitelné ? - balíček služeb: provozní objem + vtláčecí výkon + čerpací výkon - virtuální zásobníky jednotlivých provozovatelů - sezónní a špičkové skladování

ENA s.r.o. – energetické analýzy 8. Distribuční soustavy - regionální DS (správce zóny) - lokální DS (provozní smlouva) - zóny určené geograficky - jednotné ceny uvnitř zóny

ENA s.r.o. – energetické analýzy 9. Nominace a renominace D - 1 bezplatná nominace D - 1 bezplatná renominace D renominace s poplatkem od 9 hod. - termíny pro podávání a potvrzování nominací - renominace 2 hodiny předem

ENA s.r.o. – energetické analýzy 10. Vyrovnávání soustavy - fyzické vyrovnávání (PPS) - obchodní vyrovnávání (stimulace uživatelů)

ENA s.r.o. – energetické analýzy 11. Stanovení tolerance - dle vzorce - výše tolerance odvozená z výše nominace

ENA s.r.o. – energetické analýzy 12. Bilanční a nominační odchylky Bilanční odchylka: (základní) - denní- nižší tolerance - za ČR celkem- vyšší platba Nominační odchylka: - hodinová- vyšší tolerance - za region. zónu- nižší platba -

ENA s.r.o. – energetické analýzy 13. Vyhodnocení odchylky D + 1 do 12 hodin - vyhodnocení D + 2 možnost vracení plynu M + 10 až 15 měsíční fakturace a zpřesňování

ENA s.r.o. – energetické analýzy 14. Překročení kapacity Distribuce - odběrné místo Přeprava - trasy + portfoliový efekt Platby za překročení odvozené z měsíční kapacity

ENA s.r.o. – energetické analýzy 15. Poplatky - za bilanční odchylku - za překročení kapacity - za nominační odchylku - za renominaci - za další služby