pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Matematické modelování a operační výzkum
Revize funkcionalismu a neofunkcionalismus (Merton, Alexander)
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Hodnotový management Teorie rozhodování
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Co má obsahovat prezentace
Metodologie historického výzkumu volného času
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Systémy pro podporu managementu 2
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Teorie firmy. Hlavní mezníky ve vývoji.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Didaktický proces Androdidaktika.
Základy sociální psychologie
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
6. Normativní a empirická pedagogika sportu a jejich význam
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Vymezení normality.
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Vymezení normality.
Transkript prezentace:

pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T.Parsons - The Structure of Social Action)

1927-1937: kritika vybraných dosavadních teoretických systémů The Structure of Social Action (1937) interpretace 3 teoretických tradic, navzájem si odporujících v základních pojmech o přirozenosti člověka, společnosti, lidském chování a vědecké metodě utilitarismus/klasická ekonomická teorie, pozitivismus a idealismus každá ze škol zachycuje jen část pravdy a proto nemůže být základem pro obecnou teorii sociálního jednání A.Marshall, V.Pareto, E.Durkheim a M.Weber se pokusili překonat omezení dílčích perspektiv cíl P. snažení: vyjádřit v obecných analytických pojmech rámec ke kterému odděleně směrovali – voluntaristickou teorii jednání

utilitarismus a klasická ekonomická teorie 1 přitažlivost: - elegantně analytická a systematická, tzn. model, jak by měla dobrá teorie vypadat - je teorií jednání (na rozdíl od statisticky pojímané ekon. teorie) dilema: teoreticky čisté analytické modely = odcizení empirickým skutečnostem rozšíření modelů o další proměnné = ztráta anal. elegance, zdravorozumový přístup k neekon. faktorům, odklon k pozitivismu

utilitarismus a klasická ekonomická teorie 2 konkrétní problémy utilitarismu a ekon. teorií: problém řádu – trh neřeší problém konformity vůči normám problém racionality – neracionalita není jen neznalost či omyl otázka cílů jednání – neschopnost vysvětlit jejich normativní charakter

pozitivismus podle P. pohlíží na svět jako na uzavřený, deterministický systém vysvětlitelný analýzou příčin a následků; není místo pro mysl, hodnoty, normy; neexistence předpokladu svobodné vůle problém nekonečného redukcionismu Parsons: unit act - nejmenší smysluplná entita jednání aktér, situace, cíle, normativní standardy, procesy orientace a volby, jednání

idealismus sociální struktura není nahlížena jako faktický řád, nýbrž jako normativní řád – jako výraz kultury poskytoval pojmový aparát schopný zachytit „vyšší“ úrovně systému slabiny: kulturní partikularismus (idiografismus) a nejasné spojení kulturních hodnot s faktickým jednáním

cíle obecné teorie jednání 1. vytvořit obecnou teorii – analytickou, systematickou a úplnou 2. vytvoři teorii jednání – centrální idea musí zahrnovat aktéry orientující se v situacích s odkazem na cíle a normativní standardy 3. voluntaristický postulát – volba mezi alternativami musí být alespoň z části svobodná 4. ideje, ideály, cíle a n. standardy musí být příčinně relevantní 5. princip emergence

referenční rámec jednání 1. aktér 2. situace 3. cíle nebo hodnoty 4. posouzení 5. celkový systém hodnot

interakce více aktérů – sociální systém dyáda – dvojí nahodilost; po překonání nahodilosti a přijetí rolí vznikne dvourolový sociální systém obecné vlastnosti systému: a) diferenciace b) udržování hranic c) tendence k rovnováze