ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Advertisements

Subjekty občanskoprávních vztahů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Legislativní proces Realizace práva
Správní právo Pojem správního práva.
Občanské právo - zásady
Kateřina Kotlíková. - vztah upravený právními normami mezi subjekty práva tvořen z těchto prvků :  subjekty (účastníky)  obsah  předmět.
Právní vztahy a právní skutečnosti
Právní vztahy.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právo pro podnikatele II
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rodinné právo – vybrané otázky
Občanské právo hmotné I. Seminář 3. Právní skutečnosti I
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Právní odpovědnost.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Realizace práva.
1. Správní trestání a správní delikty
Milana Reichlová.  1) předpoklady vzniku právního vztahu  2) právní skutečnosti  3) druhy právních skutečností  4) subjektivní právní skutečnosti.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Obecně Lucia Madleňáková
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní subjektivita Petr Machala.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Rodinné právo – vybrané otázky
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Milana Reichlová.  1)co jsou právní vtahy  2)účel právních vztahů  3)prvky právního vztahu  4)subjekty právních vztahů  5)druhy subjektů  6)co je.
JUDr. Jaroslav Stránský
OTCOVSTVÍ základní rodinněprávní status. © Zdeňka Králíčková, 2007.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
T 17 Vojenské kázeňské právo Odpovědnostní vztahy a služební poměr Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:
Právní vztahy a právní skutečnosti. INTRO Realizace práva – tvorba, – aplikace, – kontrola zákonnosti – vytváření právních vztahů.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Základní pojmy právní – podzim 2016
P V. Realizace práva. Právní vztahy - předpoklady
Základy pracovněprávních vztahů
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní norma II. Právní vztahy
Právní vztahy poměry.
(přednáška k předmětu Základy práva)
Základy pracovněprávních vztahů
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Lhůty ve správních řízeních
Právní normy ON 1. M.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rodinné právo – vybrané otázky
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Rodinné právo – vybrané otázky
Transkript prezentace:

ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy

Právní vztahy Jedná se o takový typ vztahů mezi lidmi (právními subjekty), v nichž vystupují jako nositelé subjektivních práv a povinností. Charakter: regulativní → pozitivní působení (rys) regulace volní → podstatná je lidská vůle (ale lze i bez ní)

Právní vztah - struktura

subjekt „hybatel právního vztahu“ fyzické nebo právnické osoby objekt to, k čemu směřují vzájemná práva a povinnosti subjektů obsah oprávnění a povinnosti subjektů

SUBJEKT OBJEKT Podstatná je právní subjektivita dvě (tři) složky způsobilost k právům a povinnostem (pasivní složka) způsobilost k právním úkonům (aktivní složka) deliktní způsobilost (způsobilost k protiprávnímu jednání) primární objekt – lidské jednání sekundární objekt (předmět): věci výsledky tvůrčí duševní činnosti chování a výsledek chování hodnoty lidské osobnosti hmotné objekty, které jsou živými tkáněmi SUBJEKT OBJEKT

OBSAH Oprávnění a povinnosti subjektů subjektivní práva absolutní relativní subjektivní povinnosti dare facere non facere (omittere) pati OBSAH

Právní skutečnosti V hypotéze normy předvídané skutečnosti (podmínky, okolnosti), za nichž dochází ke změně, vzniku nebo zániku právního vztahu.

právní jednání právní úkony individuální právní akty protiprávní jednání deliktní jednání veřejnoprávní delikty soukromoprávní delikty události a stavy obvykle právní narození smrt běh času (lhůty, doby, konkrétní časový údaj) události a stavy obvykle protiprávní pracovní úraz nemoc z povolání

Právní úkony Takové jednání subjektu, s nímž norma spojuje právní následek proto, že jednající o tento následek usiloval → projev vůle směřující ke změně, vzniku nebo zániku práv a povinností. Náležitosti obecné (náležitosti osoby) náležitosti vůle (skutečná, vážná, svobodná a prostá omylu) náležitosti projevu vůle (srozumitelnost, určitost, forma) shoda vůle s projevem plnění musí být možné a dovolené

Za škodu odpovídá i ten, kdo ji způsobil úmyslným jednáním proti dobrým mravům. Občan České republiky, který za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu koná službu v nepřátelském vojsku nebo v nepřátelském ozbrojeném sboru, bude potrestán odnětím svobody na deset až patnáct let nebo výjimečným trestem. Znamená-li prodlení dlužníka nebo věřitele podstatné porušení jeho smluvní povinnosti, je druhá strana oprávněna od smlouvy odstoupit, jestliže to oznámí straně v prodlení bez zbytečného odkladu poté, kdy se o tomto porušení dověděla. Právnická osoba nebo fyzická osoba-podnikatel, která je v úpadku, je povinna bez zbytečného odkladu podat návrh na prohlášení konkursu. Právnická osoba v likvidaci má tuto povinnost, jen je-li předlužena.

Právní skutečnosti – třídění podle důkazu dokazatelné předpokládané domněnky vyvratitelné nevyvratitelné fikce známé notoriety známé z úřední povinnosti

Jestliže si adresát uložené písemnosti písemnost ve lhůtě 10 dnů ode dne, kdy byla k vyzvednutí připravena, nevyzvedne, písemnost se považuje za doručenou posledním dnem této lhůty. Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne po zániku manželství nebo po jeho prohlášení za neplatné, považuje se za otce manžel matky. Manžel může do šesti měsíců ode dne, kdy se dozví, že se jeho manželce narodilo dítě, popřít u soudu, že je jeho otcem. Bylo-li odsouzení zahlazeno, hledí se na pachatele, jako by nebyl odsouzen. Jestliže orgán ve lhůtě pro vyřízení žádosti neposkytl informace či nevydal rozhodnutí podle § 15 odst. 1, má se za to, že vydal rozhodnutí, kterým informace odepřel. Proti tomuto rozhodnutí lze podat odvolání do 15 dnů ode dne, kdy uplynula lhůta pro vyřízení žádosti.