Mechanismus fungování EEP 28.11.2012 Mgr. et Mgr. Veronika Zapletalová Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Mezinárodní vztahy a energetická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Energetická bezpečnost EU
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Vnější dimenze energetické politiky EU
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Regionální politika EU v období
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetická (ne)bezpečnost
EU v ekonomických vztazích
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Mechanismus fungování EEP Mgr. et Mgr. Veronika Zapletalová Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost

USA vs. EU 2 Matka všech federalistů vs. identitu hledající dítko?  USA mají energetickou politiku a její instituce ji implementují, ale jednotlivé státy si ponechávají vysokou míru samostatnosti a pravomocí (viz např. elektroenergetický sektor, tarify, liberalizace), do nichž centrální vláda příliš nezasahuje  EU budí v některých ohledech homogeničtější dojem (viz např. nařízení jejichž dopad je celounijní, existence podobných národních regulačních autorit). Vzniká tak mechanismus, kdy je státům ponechána autonomie (např. energetický mix), ale EU vytváří jednotný korpus, který tuto „autonomii“ tvaruje (např. omezení emisí) = “federalism light” Problém/ otázka do diskuse: „european added value“

Evropská komise  „Propagátor změn“  Snaží se držet své původní kompetence s cílem dosáhnout ekonomické integrace skrze liberalizační strategie a zároveň skrze regulační funkci posilovat svou nadnárodní autoritu (vysoká citlivost tématu = otevírání a uzavíraní)  Vzor oblast telekomunikací  Hlavní specifika zájmu: liberalizace (plyn + elektřina), regulace sektoru a dále environmentální dimenze + klimatické změny  Pozor! Nejedná se o 1 kompaktního hráče (viz příklad odlišných postojů DG Energy(DG Tren) a DG Competition v případě liberalizace  Historická podpora ze strany ESD (politika hospodářské soutěže) 3

Evropská komise 4  Schopnost pozvolného naplňování smluvních ustanovení  Komise je schopna díky své aktivitě dát sama sobě pravomoci rozhodovat (např. 90ties kontrola gas grids, jednání o Energetické chartě)  Časté podceňování role „soft law“  Posílení role Komise (institucí) od Lisabonské smlouvy (Energetika = část vnitřního trhu), ALE rozpory zůstávají (vyslovení práva na uchování národních energetických mixů)

Rada ministrů/Evropská rada  1 voice = 27 actions?  Výrazně odráží „národní energetické kultury“ s cílem zachovat dlouhodobé geostrategické cíle + nezávislost v rozhodování  Role byznysu/ „národních šampionů“ vs. politicky motivované akce  Role „velké 3ky“  Zájem je dominantní v otázkách energetické bezpečnosti (zajištění dostatečných dodávek energetických surovin)  V posledních letech trend volající po posíleném společném postupu s EK (např. otázky klimatických změn) a současně i po společném postupu při řešení národních energetických otázek  Kámen úrazu vztahu s EK = externí dimenze 5

Evropský parlament  „tichá voda, břehy mele“?  Frakce/politické strany se lámou dle „národních energetických kultur“, ideového rozhraní atd.  EK bere i v otázce energetiky EP jako svého přirozeného spojence  EP tradičně volí v „zájmu spotřebitele“ (zajímavé např. v rámci liberalizačního procesu)  Větší advokát procesu boje s klimatickými změnami než je EK (= tenduje k tržnějšímu přístupu) 6

3 +2 národních zájmů národních států  Leimbach – Müller (2008): bezpečnost dodávek, ekonomická efektivita, environmentální udržitelnost + svobodná volba ve výběru energetických zdrojů (VB) + sociální faktor nastavení energetiky (Fr)  = vzniká solidní základna pro EEP, ALE „ďábel je skrytý v detailech“  Základní rozdíl v přístupech u „velké 3“ (ambice ovlivňovat a tvarovat celou EEP, proaktivní přístup) x např. Hu, Sp, It, Pol (ambice nižší, spíše snaha upravovat již existující návrhy)  Vazba mezi mírou soběstačnosti a touhou po silné EEP (VB x Pol) 7

8 Unijní energetické cleavages  Laseur (2008):  Stupeň závislosti na importu  Nastavení energetického mixu  Koncentrace na aktivity vlastního trhu  Vztahy s Ruskem -) vznik menších energetických politik EU?

 Obsah snímku 10

Francie 11

Název snímku  Obsah snímku 12

Název snímku  Obsah snímku 13

Francie  Poměrně neobvyklá struktura dodávek energetických surovin (ad krize 1973/1974).  Velmi malé množství domácích zdrojů  Od 70ties rozvoj jaderného programu, 80ties revize, ale pak znova rozvoj(největší podíl jaderné energie na produkci elektřiny ve světě)  Veřejné mínění Fr. vs. Něm.  Energetický sektor = monopolistický způsob řízení (národní šampioni EdF a GdF) součást „public services“ (Colbertismus) -) rigidita  Propagátor boje proti klimatickým změnám (i vzhledem k vlastnímu extrémně nízkému procentu podílu fosilních paliv na výrobě elektřiny) 14

Francie 15  Energetická bezpečnost – vzhledem k závislosti na jádře jiná povaha než u zbývajících zemí, např. u plynu ale jiná strategie než EK  Upřednostňuje dlouhodobé kontrakty s producenty  Obnovitelné zdroje upozaděny díky jaderné energii  Vztah k EEP: pozice black sheep?, EEP neodmítá jako celek, ale mělo by působit ve prospěch jaderné energie, silné tlaky na přispůsobení se unijnímu prostředí

Německo 16

Německo 17

Německo 18

Něměcko  Dominující část energetického mixu stále ještě fosilní paliva  „pionýr v boji s klimatickými změnami“ (nejenom snižování CO2, ale rovněž i ener. efektivita + úspory)  =) dlouhodobá stagnace spotřeby  Podpora obnovitelných zdrojů – konsensus mezi vládními elitami a společností, odhodlání k dlouhodobým projektům  „Motor“ EEP – Kjóto, EU-ETS… ALE oblast liberalizace problematická (národní šampioni + Gazprom)  Bezpečnost dodávek – složitější situace než VB, dříve problém ropa a plyn (Nord Stream…)  Na cestě k bezjadernému Německu 19

Velká Británie 20

Německo  Obsah snímku 21

Název snímku  Obsah snímku 22

Velká Británie  Nigel Lawson (1982): “The Market for Energy“  80ties, 90ties liberalizace celého energetického sektoru – prodej společností, rozmělnění státních orgánů, stát bez přímé možnosti kontroly …… energetika sektor jako každý jiný, vitální část trhu  Negativní dopady – pokles investic? Věda, výzkum?  Z historického exportéra -) importérem  Podpora EEP = jakákoliv jiná další politika, rozpor – ochota nechat jednat nadnárodní centrum v otázkách fungování trhu vs. zasahování EU do geopolitických prvků ES  Podpora jaderné energie (FR –VB tandem) 23

Polsko 24

Název snímku  Obsah snímku 25

Název snímku  Obsah snímku 26

Polsko  Zelený ostrůvek uvnitř recesí zmítané Evropy?  Očekávaný nejrychlejší ekonomický růst v regionu  Pozice ERU –polské firmy vs. zahraniční, přílišná regulace trhu?  Zastaralé energetické zdroje, převažují elektrárny na fosilní paliva (přes 98 % produkce) s průměrným stářím přes 30 let  Reforma uhelného sektoru  Podinvestovanost sektoru (speciálně přenosová síť – export max 5% spotřeby)  závazek dosáhnout do roku % podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové produkci (splněna ani ne polovina).  Privatizace? Liberalizace?  Nové trendy – shale gas, jaderná energie 27

Švédsko 28

 Obsah snímku 29

Název snímku  Obsah snímku 30

Švédsko 31  Velmi nízký podíl fosilních zdrojů, zdařilá diverzifikace dovážených zdrojů, byť s dlouhodobou závislostí na infrastrukturním spojení s Dánskem  Dlouhodobá energetická strategie je založena na „udržitelném energetickém systému“ a rozvoji především obnovitelných zdrojů energie (v roce 1990 podíl 33.3 %, v roce %) a současně i co nejvíce snížit závislost na dovozu, dlouhodobě vyrovnaná TPES (již od 70ties)  Velkým tématem je zde otázka jaderné energetiky  Pevná součást „severského elektrického systému“ = jeden z aktivních proponentů liberalizace uvnitř EU  Tradiční role poplatků v energetickém sektoru jako regulačního nástroje

Španělsko 32

Děkuji Vám za pozornost 33

Děkuji Vám za pozornost 34

Španělsko 35  Malá míra domácích zdrojů (např. import plynu dosahuje až 99% - Alžírsko, Nigérie, Trinidad a Tobago, Katar, Egypt, Norsko), mimo hlavní evropské trasy + monopolistický soused  Nutnost investic do energetického sektoru  V posledních letech tématem především plyn + obnovitelné zdroje (vítr, slunce) a utlumování jaderných kapacit  Energetická bezpečnost není čelním tématem, ale přitom vysoká závislost na dovozu (2008 – 81,25%)  „Velmoc LNG“ = rostoucí podíl plynu na TPES, největší dovozce LNG v Evropě, 3.největší na světě, strmý nárůst (z 50% v roce 2000 na 80 % v roce 2010)  Z geografické pozice se odvíjí i přístup k EEP ….. Z „energetického ostrova“ relevantním hráčem? (viz externí rovina EEP, jaderná platforma)  Silná rozhodovací role jednotlivých regionů

Děkuji za pozornost Veronika Zapletalová 36