Mexicko-americké vztahy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problém hladu a podvýživy
Advertisements

Sociální problematika světa
Spojené státy americké
Itálie.
Válka ve Vietnamu.
AMERIKA Mexiko III2-Z7-I-17
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Svět po válce 5. část.
Katedra IRES a Iberoamerické centrum MUP : Mexiko 2012: Demokracie ve výstavbě? Diskuse o aktuálních otázkách mexického politického dění Za účasti: - Mgr.
Kanada.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Kanada.
USA v 19. století.
Válečné konflikty II. Petr Machala.
Geografická charakteristika latinské ameriky
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Stručná anotace : Prezentace slouží k výkladu a procvičení učiva tématu Západ USA tématu Západ USA Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace.
ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.
22. Březen 2013, Brno Mgr. Martin Hrabálek, PhD. Bezpečnost v regionu Latinské Ameriky „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Sociální politika 06 CHUDOBA.
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_247_Migrace obyvatelstva AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Amerika Obyvatelstvo a sídla
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Oceánie.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
USA – rozdělení, populace
Válka Severu proti Jihu
Severní Amerika Obyvatelstvo a sídla.
Amazonský prales Filip Tarant Můj web
Mexicko-americké vztahy, Kuba v LA
Trh práce a politika zaměstnanosti
Projekt :“ZVEME VÁS DO STŘEDNÍ AMERIKY 1)Cestovní kancelář:Mexikano 2)Majitel:Silvestr Láník Kontakt:tel Třída:7.BDatum vypracování projektu:
Mississippi Tereza Krsková 7.Třída
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
MIGRACE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_01 Název materiáluObyvatelstvo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
AMERIKA.  Polokoule Z, S, J  1492  Dělení: ◦ Severní, Střední, Jižní ◦ Latinská Amerika  Rozloha: ◦ km² ◦ 8,3% povrchu, 28,4% pevniny.
Státy Střední Ameriky. Poloha  Střední Amerika je území mezi Mexikem a Kolumbii (7 nezávislých států)‏  Střední Amerika se rozléhá okolo Karibského.
Dělení migrace = migrace či stěhování
Uprchlictví, exil, emigrace, národnostní menšiny OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
Název učiva: Amerika severní
Lidské rasy.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Mexicko-americké vztahy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Územní pohyb obyvatelstva
KAMBODŽA & LAOS Pavel Tvrdík, Oktáva 2008.
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
Integrace v LatAm
Rozloha: Obyvatelstvo: 13. největší stát Leží ve střední Americe U Mexika… Mexický záliv.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Národnostní menšiny, migrace
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Mexicko-americké vztahy 2.5.2011

Americko-mexická hranice Nejdelší hranice mezi zeměmi prvního a třetího světa Největší příjmový rozdíl mezi dvěma sousedícími zeměmi Počet zadržených na hranici je okolo milionu ročně Počet průchozích těžko odhadovat, mezi 100-300 tisíci

Huntington – „Hispanic Challenge“ Konzervativní pohled na imigraci z Latinské Ameriky, především pak z Mexika 5 faktorů: 1) Rozsah 2) Ilegalita 3) Regionální koncentrace 4) Trvalost 5) Historická přítomnost

Rozsah Rozsáhlá legální a nelegální migrace Hispánci se početně dostali i před Afroameričany Vysoká porodnost u Hispánců Pokud bude nastolený trend pokračovat, mohli by v roce 2050 tvořit až čtvrtinu obyvatel USA

Ilegalita Problém ilegální imigrace se řeší od roku 1965, kdy byl přijat imigrační zákon Imigrace není jen vlna, je trvalá, tím se odlišuje od všech předchozích V USA žije odhadem přes 10 milionů ilegálních Mexičanů Mexičané tvoří naprostou většinu celkových ilegálů, pak další národy z LA V současné době stále debata okolo stavby plotu na hranicích – 60% Američanů je pro

Regionální koncentrace Každý národ LA má svoji spádovou oblast – Mexičané jižní státy USA (především Kalifornie), Portorikánci a Dominikánci New York, Kubánci Miami Vysoká koncentrace brání asimilaci, není tlak učit se nový jazyk…

Historická přítomnost Část území na jihu USA byla původně mexická, přišli o ni po americko-mexické válce Současný stav je tak vlastně pouze „reconquistou“ – Mexičané na ta území mají „právo“

Vnitřní migrace v Mexiku Přesun z chudého jihu na sever, často jen část rodin Práce v „maquiladoras“ Nedostatečné dodržování pracovního práva, tvrdé podmínky

Drogová problematika a hranice USA-Mexiko Mexické kartely dnes jedněmi z nejsilnějších skupin OZ na světě Kartel z Tijuany, Zálivový kartel, La Familia, Las Zetas Pašují do USA drogy především z Kolumbie (kokain, marihuana) V současné chvíli představují hrozbu národnímu státu „Balónkový efekt“

Válka proti gangům Vyhlášena v roce 2006 Felipe Calderónem Reakce na prorůstání státu a drogové mafie Ode roku 2006 přes 35.000 mrtvých – naprostá většina „exekuce“ Rok 2010 – brutální rok – více než 15.000 – o rok dříve „jen“ 10.000 Na přelomu let 2010 a 2011 rozbit kartel La Familia – zabit „El Más Loco“ Moreno

Las Maras Gangy ve středoamerických republikách, operující i v Mexiku a USA (tam často vznikly) Napojeny na drogový byznys a další organizovaný zločin Mara Salvatrucha, M-18 Eskadry smrti jako je Sombra Negra Politika tvrdé ruky - „mano dura“