Suroviny : náplně Cukr krupice Mléko Hladká mouka Droždí + vajíčka : na další stránce
Potřebné věci : Mísa na suroviny Vajíčka Vařečka Vál
Příprava : Do vhodné nádoby nalijeme mléko, které dáme na chvíli ohřát, aby bylo vlažné. Do vlažného mléka rozdrolíme droždí a necháme u tepla vyběhnout.
Příprava těsta : Do vhodné nádoby přisypeme hl. mouku přidáme cukr, vajíčka a smícháme vše dohromady. Potom vmícháme vyběhlý kvásek a zpracujeme v těsto. Jestli je těsto řídké můžeme do něj zapracovat ještě mouku.
Vypracované těsto poprášíme hl. moukou a dáme k teplu vykynout.
+ žmolenka Dělá se : z hrubé mouky, vanilkového cukru, cukru krupice a tuku. Vše zpracujeme v drobnou směs.
Těsto vyndané na vále
Vyválené těsto z něhož byla vykrajována kolečka se dala na plech a plnila se povidly. Na konec se posypávala žmolenkou a dala se upéct na 180 stupňů cca 20 minut.
Koláčky po upečení dáme na tác a posypeme moučkovým cukrem.
Zbytek kynutých koláčků a kynuté ořechové rohlíčky od babičky