1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Finanční možností svépomocných skupin
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Bakalářská práce: Analýza financování neziskové organizace eRko - HKSD
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management a rozvoj obcí
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Typ statkuČistý veřejný Smíšený st., Vlastnosti jak veřejného tak soukromého statku St. pod ochranou Čistý soukromý Kdo získává?Všichni členové spol. Spotřebitelé.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Marketingové prostředí obce
MARKETINGOVÝ MIX.
 VEP analyzuje jednotlivé aktivity vlád na různých stupních řízení, proč k nim přistupují, jak rozdílně, jaký dopad mají tyto aktivity na občany a soukromý.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Moderní personalistika I. BLOK
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Ekonomika veřejného sektoru
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Zdravotnický management
Strategie regionu, obce
Subjekty a objekty veřejných politik
Společensky odpovědné podnikání
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Lidé, procesy, partnerství
Ekonomika veřejného sektoru
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Moje práce na Broumovsku
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY OPAVSKO Z.S. CZ /0.0/0.0/16_063/
Lidé, procesy, partnerství
Transkript prezentace:

1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení sociálních, ekonomických a politických problémů Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení sociálních, ekonomických a politických problémů Neziskové organizace parazitují na společnosti, využívají veřejné zdroje a dotace k obohacení sebe sama a svých členů. Neziskové organizace parazitují na společnosti, využívají veřejné zdroje a dotace k obohacení sebe sama a svých členů. Aktivity neziskových organizací mohou být plně nahrazeny státem nebo soukromým sektorem. Aktivity neziskových organizací mohou být plně nahrazeny státem nebo soukromým sektorem.

2 Struktura kurzu Vymezení role jednotlivých sektorů v ekonomice a ve společnosti Vymezení role jednotlivých sektorů v ekonomice a ve společnosti Občanská společnost Občanská společnost Neziskové organizace a rozvoj území Neziskové organizace a rozvoj území Filantropie, dobrovolnictví, mecenášství Filantropie, dobrovolnictví, mecenášství Financování Financování Marketing, management Marketing, management Sociální ekonomika Sociální ekonomika Komunikace a partnerství mezi jednotlivými sektory Komunikace a partnerství mezi jednotlivými sektory

3 Literatura (výběr) Drucker P.F., Řízení neziskových organizací, Management Press, 1994 Drucker P.F., Řízení neziskových organizací, Management Press, 1994 Duben R., Neziskový sektor v ekonomice a společnosti, Codex Bohemia, 1996 Duben R., Neziskový sektor v ekonomice a společnosti, Codex Bohemia, 1996 Hamerníková B., Financování ve veřejném a neziskovém sektoru, EUROLEX Bohemia 2000 Hamerníková B., Financování ve veřejném a neziskovém sektoru, EUROLEX Bohemia 2000 Rektořík J. a kol: Organizace neziskového sektoru, EKOPress, 2007 Rektořík J. a kol: Organizace neziskového sektoru, EKOPress, 2007 A další …. A další …. ICN ICN

4 Zakončení kurzu Průběžná aktivita na přednáškách, zapojení do diskusí Průběžná aktivita na přednáškách, zapojení do diskusí Zpracování seminární práce na vybrané téma (NEJEN INTERNET!!!) Zpracování seminární práce na vybrané téma (NEJEN INTERNET!!!) STRUKTURA PRÁCE: Úvod, představení organizace (velikost, datum vzniku, místo působnosti), hlavní zaměření aktivit, financování, jak používají marketing, komunikace s veřejností, soukromým sektorem a veřejnou správou, realizované projekty, vlastní shrnutí a analýza organizace STRUKTURA PRÁCE: Úvod, představení organizace (velikost, datum vzniku, místo působnosti), hlavní zaměření aktivit, financování, jak používají marketing, komunikace s veřejností, soukromým sektorem a veřejnou správou, realizované projekty, vlastní shrnutí a analýza organizace Ústní zkouška Ústní zkouškaTERMÍN?

5 KONTAKT Konzultační hodiny: PONDĚLÍ Konzultační hodiny: PONDĚLÍ DALŠÍ DOTAZY? DALŠÍ DOTAZY?

6 Tripartita vztahů ve společnosti ( obec, region, stát, nadnárodní celky ) občan Soukromý sektor stát

7 Tripartita vztahů ve společnosti ( obec, region, stát, nadnárodní celky ) Rovnocenná role jednotlivých subjektů Rovnocenná role jednotlivých subjektů Selhání občana: totalita, extrémní ideologie, ekonomická ztráta (šedá ekonomika, nedostatek pracovních sil pro firmy) Selhání občana: totalita, extrémní ideologie, ekonomická ztráta (šedá ekonomika, nedostatek pracovních sil pro firmy) Selhání soukromého sektoru: nezaměstnanost, nedostatek a malá kvalita zboží a služeb, ekonomická krize Selhání soukromého sektoru: nezaměstnanost, nedostatek a malá kvalita zboží a služeb, ekonomická krize Selhání státu: špatná legislativa, sociální konflikty, ekonomické konflikty, neefektivní využití lidských i finančních zdrojů Selhání státu: špatná legislativa, sociální konflikty, ekonomické konflikty, neefektivní využití lidských i finančních zdrojů

8 Tripartita vztahů ve společnosti ( obec, region, stát, nadnárodní celky ) občan Soukromý sektor stát VEŘEJNÝ PROSTOR

9 Veřejný prostor Obtížně definovatelný pojem Obtížně definovatelný pojem Prostředí, kde dochází ke vzájemným kontaktům mezi jednotlivými subjekty Prostředí, kde dochází ke vzájemným kontaktům mezi jednotlivými subjekty Prostředí, kde probíhají různé formy komunikace (přímá, neformální atd.) Prostředí, kde probíhají různé formy komunikace (přímá, neformální atd.) Média, politická debata, setkání se zástupci obce nebo kraje, referenda, volby, odbory Média, politická debata, setkání se zástupci obce nebo kraje, referenda, volby, odbory Park, hřiště, sokolovna, aktivity zájmové organizace, účast na tradicích a zvyklostech Park, hřiště, sokolovna, aktivity zájmové organizace, účast na tradicích a zvyklostech

10 Veřejný prostor

11 Veřejný prostor

12 Veřejný prostor

13

14 Veřejný prostor