Věda a filosofie Vzájemné vztahy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

K novověké filosofii 16.–17. století
PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Úvod do umělé inteligence
Metodologie historického výzkumu volného času
Metody zkoumání ekonomických jevů
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Politologie jako věda Politika moc
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Ekonomie vědy a výzkumu
Aristotelés – část druhá
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
Základní principy geografického výzkumu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Husserl.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Tereza Doležalová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Teorie chaosu.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Název politologie je složen z následujících slov:
Vztahy geografie k ostatním vědám
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
K novověké filosofii 16.–17. století
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Kognitivní psychologie
Úvod do psychologie II. přednáška
Základní filozofické otázky
Metody pedagogiky.
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Věda a filosofie Vzájemné vztahy

Zaostřeno na poznávání filosofie (v podobě epistemologie a nově i filosofie mysli) zkoumá stejně jako kognitivní věda problematiku lidského poznávání ale jejich přístupy k problému poznávání se neliší pouze metodologicky – jsou založeny na opozici filosofie x věda

Co je to věda? = souhrn všech činností a výsledků takových činností, které jsou spojeny se získáváním, formulací a aplikací informací, označovaných jako poznání široká definice (viz výše, zahrnuje: podmínky získávání poznání, metody, pojmosloví, jazykovou formulaci výsledků v zákonech, důkazech a vysvětleních) úzká definice (věda je systém vět splňujících určité nároky)

Znaky vědy objektivita x subjektivita testovatelnost x neověřitelnost (víra) metoda x nahodilost systém (řád) x chaos pragmatičnost x idealismus důkaz x spekulace

Nároky na vědecký systém logická konzistence intersubjektivní kontrolovatelnost verifikovatelnost a falsifikovatelnost strukturálnost nomologičnost predikce možnost vývoje

Třídění věd Základní dělení: Formální – logika, matematika; dedukce Empirické (reálné) – ostatní; indukce, dále se dělí na: Přírodní – fyzika, chemie ad., tradičně chápány jako „objektivní“ Kulturní (společenské) – sociologie, psychologie ad., tradičně chápány jako „subjektivní“

Formální vědy Logika, matematika Metody: analýza, dedukce Nezpochybnitelné poznatky Předpoklad empirických věd

Empirické vědy Fyzika, chemie, biologie, sociologie ad. Metody: syntéza, indukce Poznatky podléhající neustálému revidování

Typy otázek Co je X? Jak X funguje? Proč se X pohybuje? versus Proč je X takové jaké je? Proč X existuje?

Jak? a Proč? „… ne to jaký je svět, je mystično, ale to, že je.“ Ludwig Wittgenstein, Traktát Hranice mezi vědou a metafyzikou je ve způsobu kladení otázek a způsobu hledání odpovědí na ně.

Dnešní postavení filosofie varianty: „mrtvý obor“ odsouzený k postupnému zániku ve speciálních disciplínách – filosofie (epistemologie) jako předchůdce kognitivní vědy (Př.: Bergson a paměť) „královna věd“ s neredukovatelným (a výsadním) přístupem ke světu – filosofie je s kognitivní vědou mimoběžná (Př.: Chalmers a problém vědomí)

Dnešní postavení filosofie „regulativ nároků věd“ – celostní pohled na svět (ale ne privilegovaný), který omezuje absolutizující nároky speciálních věd – filosofie poukazuje na hranice možností kognitivní vědy (Př.: Havel – „S učenci do věže“) „tavírna pseudoproblémů“ – filosofie analyzuje pojmy a vytváří půdu speciálním vědám – např.: i kognitivní vědě (filosof si „pod sebou neustále podřezává větev, na níž sedí“) - (Př.: Wittgenstein a „vyslovitelné“)

Dnešní postavení filosofie „životní pocit“ – údiv nad nesamozřejmostí světa (filosof „učí divit se“ (thaumaturg) (Př.: XY a „Uvidět svět a nemoci zapomenout.“)

Věčný sňatek vědy a filosofie zrod vědy novověká věda věda a vývoj věda v síti zánik vědy?

Zrod vědy 7./6. století př. Kr. – „od ukazování k dokazování“ (Př.: Thales) Stimulem - vznik písma (Př.: monopol na vědění x vynález z Byblu) Od mýtu k logu (Př.: myšlení přírodních národů) Matematika, biologie, geografie ad. (Př.: Aristotelovy spisy) Thales, Platon, Aristoteles, stoikové, křesťanství,… (Př.: racionalita Kosmu, Stvoření)

Novověká věda 16./17. století – „převod kvality v kvantitu“ (Př.: Descartes) Stimulem – rozvoj matematiky (analytická geometrie, diferenciální počet ad.) (Př.: rozenkruciáni) Matematizace přírody (Př.: Galilei), odkouzlení přírody (Př.: Keats), redukcionismus (Př.: La Metrie) Fyzika, chemie, biologie ad. (Př.: Leibniz) Galilei,Kepler, Descartes, Newton, Leibniz ad.

Věda a vývoj 19. století – „nevratné procesy“ Stimulem – rehabilitace času (termodynamika, evoluční teorie) Neredukovatelnost věd (Př.: Mill), druhý termodynamický zákon (entropie), meze matematizace přírody (emergence) Fyzika, biologie, psychologie ad. Boltzmann, Maxwell, Lamarck, Darwin

Věda v síti 2. pol. 20. století – „svázáni v síti“ Stimulem – výpočetní technika Interdisciplinarita (Př.: Hofstadter), komplexita (Př.: Prigogine), omezená racionalita UI, kognitivní věda, psycholingvistika, sociobiologie ad. Turing, Hofstadter, Minski, Dawkins ad.

Zánik vědy? 20./21. století – „od logu k mýtu“ Stimulem – postmodernismus Transgrese nebo regrese? De(kon)strukce racionality? Transverzální rozum nebo iracionalita?

Vztahy mezi vědami Lineární Cirkulární Komplexní

Lineární vztah Tradiční – Comte Fyzika – chemie – biologie – sociologie – … Návaznost vztah závislosti „shora dolů“, ale každá věda má své specifické metody navíc Př.: Mill, Hartmann, Alexander b) Redukovatelnost Potenciálně je možné redukovat všechny vědy na fyziku – „finální teorie“ Př.: chemie je v podstatě aplikovaná kvantová fyzika ad.

Cirkulární vztah „Uroboros“ … logika – matematika – fyzika – … – kognitivní vědy – logika – … Člověk se v procesu poznávání dostává k analýze vlastní poznávací činnosti. Př. kognitivní vědy a logika, kognitivní lingvistika a matematika ad.

Komplexní vztahy Soudobý – Hofstadter - izomorfismus Vzájemná provázanost věd se projevuje při zkoumání nějakého konkrétního problému (interdisciplinarita) Zkoumání problému x zkoumání oboru Př.: kognitivní věda ad.

Módní názvy interdisciplinarita – Př.: teorie dynamických systémů, kognitivní věda transdisciplinarita – Př.: kognitivní věda, filosofie multidisciplinarita – Př.: etnologie crossdisciplinarita – Př.: biosémiotika postdisciplinarita – Př.: kulturologie

Snění o finální teorii Pascal a Hawking Pascal – každá odpověď přináší několik dalších otázek čili věda je nekonečný podnik Hawking – poznatků je omezené množství, nakonec „budeme znát mysl boha“