Technologie, asistenční, rehabilitační a kompenzační pomůcky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rychlejší ovládání počítače
Advertisements

Podpora studentů s SPU na MU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Seznámení s počítačem.
Projekt EU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 02 ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK.
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Periferní zařízení počítače
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Strukturované učení PROJEKT EU
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TEXTOVÝ EDITOR WORD CO SE NAUČÍME : 1. Základy psaní z klávesnice 2. Soubor 3. Velikost písma 4. Barva písma 5. Druh písma.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
ROZPOČET PROJEKTU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka -základní krok do života Registrační číslo:CZ.1.07/1.2.33/
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
Flat shapes - obvod geometrických útvarů - matematika Holasová Alena - ZŠ a MŠ Ostrava - Zábřeh, Kosmonautů 15 Metodické pokyny pro učitele Předmět:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
Barva písma Barva zvýrazněného textu Textové efekty
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Animace v PowerPoint u Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: PowerPoint - animace Ověřeno ve výuce: 1.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Jak psát a editovat text
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Osoby s psycho-sociálním postižením
INFORMATIKA 7 Fonty písma
Klávesnice AUTOR PRODLEVA OVLADAČ OPAKOVÁNÍ PROBUZENÍ
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Digitální učební materiál
INFORMATIKA 7 Odstavec V. III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 8 Společné prostředí MS Word a MS Excel III2 – I8- 03.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
INFORMATIKA 8 WordArt - aplikace III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
O DRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ VY_32_INOVACE_7C5. T ÝKAJÍ SE ZAČÁTKU ODSTAVCE Shodný symbol nebo obrázek Číslování odstavců (číslice nebo písmena) OdrážkyČíslování.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INFORMATIKA 9 MS Excel I. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 7 Odstavec IV. III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 7 Jak má vypadat textový dokument III2 - I7- 16.
Základní škola, Březinská 1702, Vlašim
Handicapovaní lidé v informační společnosti
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Symboly, rovnice, obrazce
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Pomůcky pro zrakově postižené
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Základní ovládání a nastavení počítače Ovládací panely – nastavení rychlosti.
 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Prezentace informací
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Informační a komunikační technologie
Rybolov – poznej svou značku
Děti a sport Jazyk a řeč.
Domaluj druhou polovinu
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
Ochrana životního prostředí
ZEMĚ, VODA, VZDUCH Příroda.
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Technologie, asistenční, rehabilitační a kompenzační pomůcky SPE, přednáška č. 9 Jitka Sinecká

“Pro lidi bez postižení, technologie dělá věci jednodušší “Pro lidi bez postižení, technologie dělá věci jednodušší. Pro lidi s postižením, technologie dělá věci vůbec možnými.” (Martinez-Marrero & Estrada-Hernandez, 2008)

Zdolávání překážek a triumfy mého života Eyal a Leah Sherman: zkušenosti s asistenčními pomůckami a technologiemi

http://www.edutopia.org/assistive- technology-enabling-dreams- video Video “Enabling Dreams” Podívej se na toto video pro inspiraci, jak technologie mohou pomoci v integraci do každodenního života, školy a práce

Jak přemýšlet o technologiích Technologie nejsou řešením na všechno, jsou nástrojem k učení, nezávislejšímu životu, příležitostem, sociální inkluzi... Technologie je jedním z prvků celé řady učebních strategií a adaptací Technologie by měla sedět individuálním potřebám každého člověka Každou pomůcku užívej jinak s rozdílnými studenty Nespoléhej na technologie příliš (Belson, S., pp. 22 –23)

Co jsou asistenční, kompenzační a rehabiltační pomůcky? 1) Technologické pomůcky (předmět) a) netechnické b) nízko technické c) vysoko technické 2) Software 3)Služby Kompenzace – nahrazení funkce (brýle, sluchadla, vozík, klávesnice...) Rehabilitace – zlepšení funkce (od chodítka k berlím, od berlí k holi, od hole k cůhzi)

Ne-technické pomůcky: Příklady Vizuální rozvrh Míčky na mačkání Zvýrazňovač Upravené knihy Čtecí okénko Psací tabule Disk na sezení Násady na tužky Zvýrazňovací páska Polštáře pro odpočinek …

Nízko a ne-technologické přístroje Kartičky Jména žáků, pravidla třídy – chování, pravidla při čtení, při přestávce Barevné odpovědi (ano-ne) Připomínky, Denní cíle pro žáka Podívej se na slovo v ruce učitele, řekni, schovej, zapiš, zkontroluj Slovíčka, vyjmenovaná slova Vstupenka u dveří (splnění úkolu, odchod ze třídy Wiki tyčky (ohýbací, barevné) Zvýraznit slova, věty Podrthávání, psaní v rovině a stejně velká písmena Ohýbání do množin a diagramů Tvarování do písmen, číslic Matematika – zlomky, příklady do čtevrců pod sebe Tic tack toe (hra), obrázky Lepítka Označení předmětů Číselné řady Jedno slovo, které ses dnes naučil Napiš, co víš Poznámky na zapamatování, označení kapitol, odstavců v knize Zakrytí odpovědi Sekvence událostí, rozvrhy Instrukce krok za krokem Barevná páska na označení Třídění dle barev (témat v textu, podstatná jména, sled událostí v příběhu) Zvýraznění důležitých info Varování při horším chování (žlutá páska na lavici - varování)

Nízko-technické pomůcky Vystříhané obrázky Puzzle Znakový jazyk Gesta Výrazy obličeje Kartičky se symboly a slovy bowl

Nízko-tech pomůcky pro čtení

Netechnické, nízko technické a vysoko technické AT Příklady komunikačních pomůcek a softwaru

Nízko-technické AAK přístroje 1.Communication Vest/Apron from Mayer-Johnson 2.Homemade picture communication ring 3.Go!Board from Enabling Devices 4.Communication board/ Laminated Topic Board downloaded from Tinsnips.com 5.Flip 'n Talk from Mayer-Johnson 6.Velcro Choice Board from Creative Communicating with Laminated Boardmaker symbols from Mayer- Johnson. Discussion Prompts:  Who would benefit from using these Communication Tools? Light technology is beneficial for all students with speech and language deficits that limit or prohibit the expression or comprehension of verbal language. Students with beginning communication skills would benefit from using light technology as a primary means of communication. Additionally, light technology would benefit students with organizational difficulties or who are visual learners. 2. Why would you use light-tech communication with a student already using a high-tech communication device? People use a variety of means to communicate. Light-tech A student who uses a high tech communication tool might also use a variety of light tech devices for use in various environments and situations. An example is a plastic coated picture board that could be used in a swimming pool.

Středně technické AAK přístroje Tools represented on this slide: Grooved Platform Communicator from Enabling Devices Take N’ Talk Go Board from Enabling Devices BIGMack from Ablenet Personal Talker from Attainment Step-By-Step Communicator from Ablenet

Středně-technické pomůcky

High-tech AAK klávesnice a PDA DynaWrite from DynaVox Systems Lightwriter from Zygo Industries Springboard from PRC Pathfinder from PRC DynaMyte from DynaVox Systems DynaMo from DynaVox Systems Discussion Prompt: Who would benefit from High Tech Devices? High tech devices are beneficial for student whose communication needs cannot be met within the confines of a mid tech or low tech system. The reasons for this could include the need for a large vocabulary base, or physical deficits that limit the ability to handle frequent paper board changes.

Běžné komunikační pomůcky Klávesnice (tištěná, elektronická) Počítač Psací stroj Telefon/Fax Přehrávač Blackberry, iPhone

Alternativní metody Ukazování prstem na: Objekty Symboly Obrázkové karty (PECS, VOKS, Teach) Písmena, slova

Psaní na klávesnici s podporou

Alternativní počítačové technologie – běžně dostupné na každém počítači

Další komunikační pomůcky Cheap Talk 4 a 8 Go Talk Talk Trec Mluvící fotoalbum, kalkulačka ….

Komunikační software Předpověď slov: Co-writer, Write Assistant Psaní s obrázky: Writing with symbols, PixWriter a Picture It Boardmaker Overboard Dasher…

PixWriter a Picture It

Writing with symbols (Psaní symboly)

Boardmaker – kartičky s obrázky a se slovy, levná alternativa Gus Overboard

Alternativy ke čtení knih Start to finish books, tumblebooks.com http://storylineonline.net/ Kindle – elektronické knihy

Organizace úkolů, času, myšlenek

Vypínače, ovládače Pro lidi s fyzickým postižením existují jiné možnosti ovládání hraček, přístrojů, světel, počítače, atd.

Alternativní přístup k počítači – klávesnice, myš, joystick, hlasové ovládání

Ovládání počítače

Alternativní klávesnice

Myš pro nohy

Myš ovládaná zrakem či jakoukoli pohyblivou částí těla

Via Voice – ovládání počítače hlasem

Smartboard – nová tabule

České zdroje pomůcek http://www.petit-os.cz/klavesnice.php

Zkusíme to?

Dasher http://www.inference.phy.cam.ac.uk/dasher/

Dasher Komunikační software Co umí: Psát, mluvit, předpovídat slova Nastavení rychlosti Různá barevná prostředí Většina světových jazyků Nastavit způsob ovládání pomocí myši, klávesnice, pedálu, pohybu oka, atd.

Jak Dasher funguje Ukážeš tam, kam si přeješ jít – na písmeno v abecedě nebo slovo, a Dasher tam posune obrazovku. Skládá se z donekonečna se otvírajících abeced a umí předpovídat, co píšeš. Je zdarma na internetu, ve všech jazycích a dá se přizpůsobit osobě – ovládat pohedem oka, jedním prstem, nohou, atd.