Výživa novorozence a kojence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Legislativa na ochranu kojení v ČR
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mgr. Sylva Štajnochrová
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
POTRAVINY A VÝŽIVA 3. ročník oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K3 153, Ing. Miroslava Prchalová „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
VÝŽIVA DĚTÍ DO 3 LET.
Škola: Praktická škola dvouletá
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
„EU peníze středním školám“
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Příprava kojenecké mléčné výživy v nemocnicích
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
VÝŽIVA KOJENCŮ, BATOLAT A DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU Mgr. JITKA POKORNÁ
VÝŽIVA DĚTÍ DO PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU
Alternativní výživa v dětském věku
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
KOJENÍ.
Výživa dětí do předškolního věku
Biologie dítěte a základy zdravovědy 1 a 2
IV.. VÝŽIVA MALÝCH DĚTÍ VÝLUČNÉ KOJENÍ X UDRŽOVACÍ KOJENÍ VÝLUČNÉ KOJENÍ - „ Na populační úrovni nemá výlučné kojení po 6 měsíců negativní účinky na.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_01_péče o dítě Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Doporučení PSDG ČPS pro výživu kojenců a batolat S.Bělohlávková, J.Bronský, I.Burianová, P.Frühauf, M.Fuchs, R.Kotalová, J.Malý, A.Mydlilová, J.Nevoral,
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DOPORUČENÍ PRO DIAGNOSTIKU A LÉČBU FUNKČNÍ ZÁCPY U DĚTÍ Jiří Bronský Odd. dětské gastroenterologie a výživy Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Náhrady mateřského mléka Mgr. Jitka Pokorná
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Název projektu: Moderní škola
5-denní jídelníček.
Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2
= přeměna látek a energií
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Výživa novorozence a kojence Mgr. Petra Sedlářová

Optimální výživa – kojení Umělá výživa nikdy nedosáhne kvality MM

Dělení Počáteční mléka Pokračovací mléka (po zavedení nemléčného příkrmu – nekryjí plně potřeby dítěte, mezistupeň mezi počátečním a kravským, dítě může dostávat i 1)

Mléka pro nedonošené Přípravky k obohacení MM Sójová mléka Antirefluxní mléka Mléka bez laktózy Přípravky se sníženou antigenicitou (podle stupně hydrolýzy bílkovin- pro preventivní, léčebné použití)

Zásady pro přípravu mléka ! přesný poměr prášek – voda! kojenecká voda ? v nemocnici – mléčná kuchyně doma – vždy čerstvá porce zachování základních hygienických pravidel ! kaše do vody nebo mléka!

Příkrmy Výhradně mléčná výživa – 4 / 6 měsíců Podávat lžičkou Od 4. (6.) měs. – 1 nemléčná dávka (monokomponentní ZP) Od 5. (7.) měs. – 2 nemléčné dávky (monokomponentní OK) Od 6. měs. – obilninové kaše (! do mléka, do vody) Od 10. měs. – další obohacování stravy, hrubší kousky…

jídlo nekořeněné, neslané nevhodné uzeniny, sladké jídlo, tvaroh, bílek, tučné maso pozor na jídlo, které může dítě vdechnout – cca do 4 let do 3 let nepodávat nízkotučnou stravu omezení sladkých pokrmů oleje do ZP od 7.-8. měs. mléko (jaké, kdy), mléčné výrobky, jogurty maso, ryby (jaké, kdy)

Přídavky Vit. D Vit. K – dle indikace Jód Fluorid

Strava plná (velká) kojenecká mléko OK ZP mléko nebo P KK

Tekutiny nekojené dítě – od 6. měs. kojené dítě – od 10. měs. mladší – zvýšené pocení, teplota, průjem, nechuť k jídlu ideální tekutina – kojenecká voda