Public Private Partnerships

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Sportovní centrum pro mládež v areálu ZŠ Vrchlického a Sokolovská Námět projektu IPRM : - Atraktivní a kvalitní život v Liberci - Rozvoj infrastruktury.
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR1 Veřejně soukromá partnerství a zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon) JUDr. Vladimír Horálek,
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Radek Jurčík
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
PROJEKTY PPP KONCESNÍ PROJEKT
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Facility management ČSN EN
Obsah Obsah Co je to PPP? Typická struktura a znaky Proč PPP?
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Obsah Obsah Příklady konkrétních PPP projektů v ČR
Obsah Obsah Pilotní projekty Současný stav Klady Zápory
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
Korupce a veřejné zakázky
DAŇOVÉ A ÚČETNÍ ASPEKTY
Johnson & Kramařík Perspektivy PPP v České republice JUDr. Roman Kramařík, Ph.D. 17. března 2004.
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Obsah prezentace Informace Harmonogram přípravy PPP Sektorové zaměření
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce.
Marketingové prostředí obce
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Projektové financování TI s využitím principů PPP
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
Vývoj terciárního vzdělávání
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Public Private Partnerships (nejen) ve školství 8. března 2011.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Public Private Partnerships
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
S POLUPRÁCE MEZI VEŘEJNÝM A SOUKROMÝM SEKTOREM V ČR Public private partnership.
Faktory ovlivňující způsob poskytování VS - hodnocení veřejných zakázek.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Partnerství se soukromým sektorem při zajišťování veřejných statků Realizace investic veřejného sektoru na základě dlouhodobých dohod a smluv mezi veřejným.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Poskytování veřejných služeb
Strategické úkoly MD Pardubice
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno 2013 Ing
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Radek Jurčík
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Transkript prezentace:

Public Private Partnerships

Poskytování veřejných služeb

Definice PPP Neexistuje úplná shoda o tom, co PPP představuje. Podle Evropské Komise (2003) je PPP definováno jako převod investičních projektů, které tradičně zajišťoval a financoval veřejný sektor na soukromého partnera. Kromě toho má ale PPP další dvě velmi významné charakteristiky: Za prvé, soukromá produkce a zapojení soukromých investic a za druhé převod významných rizik spojených s poskytováním na soukromý subjekt. …Ačkoliv veřejně soukromá partnerství nabývají odlišných podob, pro PPP jsou specifické dvě formy, a to: koncese a leasing., tedy ty formy, které se vyznačují zapojením soukromých investic. (International Monetary Fund, 2006, str. 4)

Formy PPP

jako dlouhodobou spolupráci subjektů veřejného a soukromého sektoru, jejíž výsledkem je výstavba (modernizace) a následný provoz infrastruktury či poskytování služeb. V rámci které jsou na soukromý subjekt převeda některá rizika spojená s provozem, údržbou, financováním infrastruktury či poskytováním služeb (nikoliv však nutně všechna současně). Za plnění předem definovaného výstupu inkasuje soukromý subjekt úhradu ve formě pravidelných plateb z veřejných zdrojů nebo se sám na financování podílí. A kde vlastnictví aktiv potřebných k zajištění veřejných služeb je na straně veřejného subjektu nebo dočasně na straně soukromého sektoru.

PPP v systému poskytování VS

Rizika PPP Výnosové (příjmové) riziko. Výběr soukromého partnera. Stavební riziko. Finanční riziko.. Regulatorní a smluvní riziko. Politické riziko

Přínosy (principy) PPP Hodnota za peníze (value for money) Specifikace výstupu veřejné služby Zajištění inovace a konkurence Užitky (efekty) - Rychlejší realizaci projektu – Možnost rozložení plateb z veřejných zdrojů na delší časové období. Dodatečné zdroje.

Legislativní úprava Zákon o veřejných zakázkách Koncesní zákon Podle koncesního zákona, který upravuje PPP projekty jsou za PPP považovány (Jurčík, online): koncese na služby a na stavební práce, nadlimitní veřejné zakázky s přenesenými riziky podle § 156 ZVZ a § 1 odst. 2 KZ (kvazikoncese, či kvazikoncesní veřejné zakázky).

Úprava koncesí

Institucionální zázemí Oddělení pro metodiku a regulaci projektů PPP (MF ČR) PPP Centrum Asociace PPP Dohled: MF ČR ÚOHS

Pilotní PPP ÚVN Praha – ubytovna personálu ÚVN, ubytovna hotelového typu a parkoviště Ústřední vojenská nemocnice Praha, p.o. 1 mld. Kč (očekávané) DBFO, 25 let. Od počátku bude infrastruktura vlastněna zadavatelem. Výstavba a provoz věznice typu s ostrahou Ministerstvo spravedlnosti, Vězeňská služba Investiční náklady 1,1 mld. Kč. DBFO s převodem do majetku státu, 25 let Optimalizace provozu nemovitostí vlastněných ČR – projekt „Kulový blesk“ Ministerstvo průmyslu x DBFO, koncese na dobu 30 let Výstavba Justičního areálu v Ústí nad Labem Ministerstvo spravedlnosti Předpokládané investiční náklady 1,4 mld. Kč. DBFO, na konci převod do vlastnictví státu. Délka 25-30 let. Revitalizace autobusového nádraží Třebíč Město Třebíč 349 mil Kč DBFO, 25 let Centrální zásobování teplem v Kopřivnici Město Kopřivnice Investiční náklady 250 mil Kč. Spolufinancování z EU, 40 mil Kč DBFO, 15 let. Rekonstrukce a zajištění provozu sportovně-rekreačního areálu „Pod Červeným kamenem Investiční náklady 150 – 400 mil Kč podle zvažovaných variant. DBFO, 25- 30 let.

Faktory (ne)úspěchu PPP projektu Specifikace projektu Alokace rizik Poptávka Konkurence Ostatní

Míra vlivu faktorů (ne)úspěchu

Bariéry v současném systému VZ Nedostatečně konkurenční prostředí v poskytování veřejných služeb a následný netransparentní výběr producenta služby – přímé zadávání preferovanému soukromému subjektu nebo organizaci vlastněné veřejným zadavatelem. Nesledování reálně vynaložených nákladů na službu v případě interní produkce, která znemožňuje porovnání jednotlivých možných způsobů poskytování a následný výběr optimální varianty. Nabídkově orientovaný přístup v systému veřejných služeb, který abstrahuje od potřeb a požadavků spotřebitelů. Neuspokojivé institucionální zázemí pro PPP, nedostatečná informovanost veřejných zadavatelů a nejasnosti v aplikaci legislativních předpisů upravujících oblast PPP projektů.

Typy PPP projektů v oblasti školství Výstavba škol a doplňkových školních zařízení a služeb Renovace/přestavba škol, doplňkových zařízení Outsourcing podpůrných služeb v oblasti facility management, stravování, apod. Kombinace Formy: BOT, BTO, DBFO, apod.

Zahraniční zkušenosti (vzdělávání )

PPP projekty v zahraničí VB - Prostřednictvím PPP postavena většina nových škol a institucí. Podepsáno 100 projektů v hodnotě 3,5 mld. GBP Austrálie – příslib využití PPP pro všechny budoucí školní budovy. Připravují se projekty v hodnotě 3,7 mld AUD X Nova Scotia (Kanada) – využito pro 39 škol (na konci 20 stol.) z původně plánovaných 55 – předražené, problémy se smluvními podmínkami, politické riziko

Ukázky projektů Sanierung Berufsschulzentrum, Německo Návrh, financování, renovace, servisní práce a údržba učňovského střediska ve městě Leverkusen Investiční náklady 70 mil Euro Smlouva na provoz 29 let

Modernizace a výstavba školy, Oslo První pilotní PPP projekt v Oslu v oblasti vzdělávání Skanska – odpovědnost za výstavbu, modernizaci, údržbu a provoz 2 školských zařízení po dobu 24 let. Financování a dočasné vlastnictví – SO Celkové náklady 64 mil EUR Forma: DBFMO

Montaigne secondary scholl (Nizozemí) Začátek 2002, zadavatel: Ministerstvo financí Předmět projektu: vybudování nové střední školy pro 1200 studentů. DBFO, na dobu 28 let (možnost prodloužit o 10 let) Investiční náklady 17 mil EUR Realizace 22 měsíců

Zahraniční PPP projekty

PPP projekty v ČR (Projekt PONAVA) Původně plánovaný pilotní PPP projekt (2006) Projekt přehodnocen a přepracován Ukončení výstavby plánováno na rok 2013 Koncesní projekt (Projekt PONAVA)

Děkuji za pozornost 