Význam výživy ve sportu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zdravý životní styl základní principy.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Látkové složení lidského těla- prvky
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Ovoce – Význam ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Stopové prvky Olivia Stamates.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
II..
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VÝŽIVA A REGENERACE kpt. Miroslav OVESNÝ ovesny.mypage.cz
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
RHABDOMYOLÝZA, HYPONATRÉMIE A NEFROPATIE VYTRVALOSTNÍCH SPORTOVCů
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Základy výživy ve sportu
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravé stravování KC3.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Výživa I..
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ověřování základních znalostí z chemie
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Výživa v zimních sportech - lyžování
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ
5-denní jídelníček.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Význam výživy ve sportu

Sylabus Úvod – význam výživy ve sportu, výživová doporučení Energetická bilance Sacharidy, bílkoviny a tuky ve výživě sportovce Mikronutrienty ve výživě sportovce, antioxidanty, volné radikály Pitný režim sportovce Doplňky výživy Výživa v jednotlivých fázích sprtovní přípravy Výživy před, při, po tréninku Výživa během soutěže Alternativní výživové směry ve sportu Sportovní výživa specifických skupin – děti, senioři …

Podmínky zápočtu Přednášky – zápočet Semináře – zápočet zápočtová písemka Semináře – zápočet účast povinná max. 2 absence pro denní studenty max. 1 absence pro dálkové studenty zápočet – plnění domácích úloh, aktivit studentů

Doporučená literatura Sportovní výživa – Peter Konopka Sportovní výživa – Clarková Výživ ave sportu – Maughan R. et al. Sport and fitness nutrition – Wildman R., Miller B. Sport nutrition for health and performance – MAnore M., Thompson J. Nutrition for serious athletes – Benardot D. International journal of sport nutri¨tion and exercise metabolism

Doporučené internetové zdroje www.flora.cz www.stob.cz www.fzv.cz www.szu.cz www.chpr.szu.cz www.fitnet.cz www.vyzivadeti.cz http://www.muscle-fitness.cz/index.phtml?ct=1 www.spolvyziva.cz www.zdravcentra.cz www.nutrivit.cz

Doporučené internetové zdroje http://www.ais.org.au/nutrition - Australian institute of sport http://www.sportsdietitians.com.au – Sport dietetians Australia http://www.eartright.org – American Dietetic Associacion (ADA) http://www.dietitian.com http://www.daa.asn.au/ - Dietetian association of Australia http://www.acsm.org//AM/Template.cfm?Section=Home_Page – American college of sport medicine http://www.gssiweb.org/ - Gatorade sports science institute http://www.endureplus.com - EndurePlus Online http://www.bda.uk.com/ - The British dietetic association http://www.disen.org/ - Dietitians in sport and exercise nutrition http://www.physsportsmed.com/personal.htm - the physician and sportsmedicine http://www.uksport.gov.uk/ - UK sport http://www.cruciblefitness.com – články

Význam výživy pro obecnou populaci Udržování života (životní funkce) Zdraví Růst Reprodukce Funkce orgánů Tvorba energie

Význam výživy pro sportovce Sport – význam zdravotní - výkon (genetické vlohy, trénink, výživa) Věda o výživě Výživa Nezastupitelná role v tréninku Důležitá role pro rozvoj sportovní výkonnosti Nezanedbatelná u sportující mládeže Nedostatky se rychleji projevují kvalita x kvantita, rozložení do denních dávek Sacharidy důležité pro vytrvalostní sportovce Bílkoviny pro silové sportovce Prostředek regenerace Snížení rizika zranění Kontrola tělesné hmotnosti a tělesného složení sportovce Redukce stresu

Výživová doporučení doporučení udávaná v jednotkách potravin (např. standardní porce v potravinové pyramidě) grafické vyjádření (potravinová pyramida, potravinová loď aj.) doporučené dávky energie a živin (např. DDD)

REFERENČNÍ DÁVKA PRO POPULACI 0,4 mg ekv. α-tokoferolu / 1 g PUFA Denní doporučené dávky živin pro evropskou populaci (PRI = population reference intake) FAKTOR REFERENČNÍ DÁVKA PRO POPULACI Bílkoviny 0,75 g / kg hmotnosti Tuky1 do 30 % celkového energetického příjmu n-6 PUFA2 2 % celkového energetického příjmu n-3 PUFA 0,5 % celkového energetického příjmu Sacharidy3 podle rozdílu Thiamin (vitamin B1) 100 μg / MJ4 Riboflavin (vitamin B2) 1,6 (1,3)5 mg Niacin (vitamin B3) 1,6 mg ekv. niacinu / MJ Kyselina pantotenová (vitamin B5) 3 – 12 mg Pyridoxin (vitamin B6) 15 μg / 1 g bílkovin Kyselina listová (vitamin B9) 200 μg Kobalamin (vitamin B12) 1,4 μg Biotin 15 – 100 μg Vitamin C 45 mg Vitamin A 700 (600) μg Vitamin D 0 – 10 μg Vitamin E 0,4 mg ekv. α-tokoferolu / 1 g PUFA

REFERENČNÍ DÁVKA PRO POPULACI Denní doporučené dávky živin pro evropskou populaci (PRI = population reference intake) FAKTOR REFERENČNÍ DÁVKA PRO POPULACI Vápník (Ca) 700 mg Fosfor (P) 550 mg Hořčík (Mg) 150 – 500 mg Draslík (K) 3 100 mg Sodík (Na) 575 – 3 500 mg Železo (Fe) 9 (16, 8)6 Zinek (Zn) 9,5 (7) mg Měď (Cu) 1,1 mg Selén (Se) 55 μg Jod (I) 130 μg Mangan (Mn) 1 – 10 mg