. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

Účetní systémy 1 3. přednáška.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Bilance a bilanční princip
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Úvod do podnikových financí
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Oceňování majetku a závazků
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Cash Flow Jiří Uhman.
Účetní systémy. Význam pojmu „účetní systémy“ = soustava pravidel a postupů systému získávání a předkládání ekonomických dat a jejich transformace do.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
1.roč. magisterského studia
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
2.přednáška Bilance a bilanční princip
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Základy účetnictví 1. přednáška.
Základy účetnictví 3. přednáška
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí.
Úvod do podnikových financí
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Přednáška č.5 controlling cash-flow
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, analyzuje jednotlivé prvky, jejich možnosti.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
. Účetní systémy 2. přednáška IFRS – koncepční rámec.
Podnikohospodářské techniky postupu
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
5. přednáška.
Transkript prezentace:

. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí

Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt. účetnictvím) - taktéž i teorie bilancí První ucelené názory (teorie) jako odpověď na položené otázky o funkci rozvahy se objevují ve 2. polovině 19. století (souvisejí s tvorbou a výkladem právních předpisů o vykazování majetku pro daňové účely.

Bilance (rozvaha) „přehled o majetku podniku a jeho zdrojích“ „přehled o finanční situaci podniku“ - stavový výkaz – k určitému okamžiku - vychází z minulosti, údaje o stavu majetku a čerpaných zdrojů, které je výsledkem minulých skutečností Současná podoba rozvahy je výsledkem vývoje různých přístupů k tomu, jak majetek vykazovat, jakou úlohu má bilance plnit (viz dále)

Bilance a její pojetí Pojetí výkazu „Bilance“ je rozlišováno podle výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické – jeden úkol (funkce) b) pojetí dualistické – dva úkoly (funkce) c) pojetí komplexní – více (mnoho) funkcí

Monistické pojetí Úkolem rozvahy je především vypovědět správně o majetku a dluzích k určitému datu. Zjištění výsledku hospodaření není přikládán takový význam (postačuje jeho zjištění z rozvahy - jako rozdíl mezi počátečním a konečným stavem kapitálu)

Monistické pojetí Řeší otázky: - Co je možno považovat za majetek - Jak uspořádat výpověď o majetku = klasifikace majetku (hmotný x nehmotný, dlouhodobý x krátkodobý..) - Jak oceňovat (není tak naléhavé)

Dualistické pojetí Úkolem rozvahy: - vykázání majetku a dluhů (1.) a zároveň zjistit hospodářský výsledek, resp. zahrnout údaje, které s tím souvisejí (2.) (upřesnění pojetí HV jako změny dosažené z činnosti, za uplynulé období, které se stabilizuje na jeden kalendářní rok

Dualistické pojetí Řeší otázky: - Co má vyjadřovat výsledek hospodaření (účetní období, výsledek činnosti v účetním období…) - Jak vyřešit nepřetržitost podnikových procesů a přetržitost jejich zobrazení (položky aktiv „ostatní“ či „přechodná“ či „časové rozlišení“ )

Komplexní pojetí (multifunkční bilance) - vzniklo v posledních letech min. století Úkoly rozvahy : - jsou formulovány z pozic informačního užitku = uspokojení informačních potřeb uživatelů (především investorů jako důsledek globalizačních procesů)

Komplexní pojetí Řeší otázky: - Jak vypovědět o současném stavu a budoucím vývoji ? - Jak oceňovat s ohledem na požadované informace o současném stavu a budoucím vývoji ?

Teorie bilancí - (jako samostatné teoretické úvahy, vedle praktického řešení) se objevují na přelomu 19. a 20.stol. (rozvoj informačních potřeb řízení firem jako důsledek rozvoje technických prostředků a výrobního procesu) - zpočátku jako právní výklad obsahu bilancí pro účely daňové a obchodního zákonodárství (ručení za poskytnuté úvěry) - základy statické teorie bilancí (správné vyjádření objemu majetku a jeho struktury)

Teorie bilancí – klasifikace (členění) - statické - dynamické - eudynamické - organické - nominalistické - „očekávací“ (nové směry v pojetí bilancí na konci 20.století)

Statická teorie bilancí Úkol bilance: vykázat veškeré složky majetku k určitému okamžiku (složky majetku vykazovány individuálně, oceněné hodnotou bil.dne) - monistické pojetí a) čistě statické b) omezeně statické

Dynamická teorie bilancí - autorem E. Schmalenbach - změna v chápání úkolu bilance, resp. úkolů účetní závěrky : ÚZ chápána jako soustava odpočtů (výkazů) zaměřených na hlavní stránky podnikového procesu - orientace na výsledek hospodaření – požadavek, aby byly údaje (o HV, ale i stavu majetku a dluhů v čase srovnatelné (čas.rozlišení); - poprvé zmíněn pojem „totální výsledek“ - výpověď o majetku ustupuje do pozadí (vyřešena)

Eudynamická teorie bilancí - autorem H.Sommerfeld, zcela nový přístup - požadavek oceňování v realizačních cenách (tj. aktuálních, tržních), ovšem zároveň s tím požadoval extrémní opatrnost (požadoval tvořit rezervní fondy pro krytí změn realizačních cen v příštím období) - rozdělení podléhá pouze zisk po přídělech do rezervních fondů) – tak, aby byla uchována „kvalifikovaná výše podstaty podniku“ (poprvé úvaha o uchování kapitálové podstaty podniku – aktuální dnes)

Organická teorie bilancí - autorem F.Schmidt - základem je dualistický přístup k úkolům bilance: a) zjistit výsledek b) vykázat majetkovou a zdrojovou skladbu Nové: ve snaze o co nejpřesnější výpověď jak s ohledem na změny cen, tak nově na změny v kupní síly peněžní jednotky: požadavek oceňování v „cenách dnešního trhu“ (praktické obtíže) a v pevné kupní síle měny = konečná fáze směru „věcné bilancování“

Nominalistická teorie bilancí - autorem W.Rieger - výsledek pochyb, zda je účetnictví schopno výsledek hosp. stanovit správně, proto klade - důraz na peněžní účtování (náklad=časově rozlišený výdaj,výnos=časově rozlišený příjem ) – tomu uzpůsobena soustava účtů a záznamů na nich – prakticky se nerealizovala pro obtížnost - nové: a) „hodnota bil.dne“ pro pohledávky a závazky - b) pojem „totální výsledek“ – po ukončení činnosti

Novější teorie bilancí - nové směry v pojetí bilancí na konci 20.století - spojené s myšlenkou zachování podnikové podstaty (finanční x věcné pojetí), tj. a) objemu a struktury majetku pro dosažení stejného výsledku činnosti v následujícím roce (věcné pojetí) b) stejné výše kapitálu na konci období jako na začátku období (finanční pojetí)

Novější teorie bilancí - pracují s dvojím pojetím kapitálu: a) finanční pojetí – nominální – reálné zachování kapitálu (k. podstaty podniku) b) věcné pojetí – absolutní – reprodukční – relativní – kvalifikované zachování podnikové substance Cílem: max.přesně určit rozdělitelný zisk

Novější teorie bilancí – porovnání s klasickými přístupy Autorem: H. Albach, G. Seicht Novější teorie bilancí x klasická teorie bilancí = očekávací (do budoucna = shrnující (stav a vý- - mimo peněz a kapitálu sledky za minulé jde o anticipace budoucí období) hodnoty aktiv na základě předpokládané výnosnosti (pomocí např. VVP)

Novější teorie bilancí „očekávací“ teorie chápe: úhrn aktiv jako peníze + čistá současná hodnota budoucích příjmů úhrn pasiv jako vložený kapitál + čistá současná hodnota očekávaných výdajů

D ě kuji za pozornost