Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, 17.4.2014 Podpora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce gymnázií a fakult vzdělávajících učitele Jana Coufalová Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR 3. – 5. dubna 2013 Přerov.
Advertisements

VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
Seminář: Vstup do organizace Téma I.:Hledání mezníků
ECVET v Programu celoživotního učení
Akademičtí pracovníci a studenti ve výsledcích projektu IBAR Helena Šebková Centrum pro studium vysokého školství, v.v.i. Identifying barriers in promoting.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Zpráva o činnosti předsednictva 8. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Organizační struktura
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Úspěšný projekt č. CZ / E-Úřad E-learningový vzdělávací program pro další vzdělávání pracovníků ve veřejné správě.
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
1 Poslání univerzity a péče o kvalitu: „fit for purpose“? Mikuláš Bek prorektor pro strategii a vnější vztahy 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Informační vzdělávání Nové trendy, web 2.0. IG a web 2.0 Decentralizované služby, kooperace, agregace zdrojů, princip aktivní účast uživatelů Důsledky.
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
Program: Erasmus+ Klíčová akce: KA1 Název organizace: Základní škola M. Choceňského, Choceň Název projektu: Další vzdělávání učitelů cizích jazyků Číslo.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
The stem engagement europe project
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
PROFESNÍ INŽENÝR NOSITEL TECHNICKÝCH INOVACÍ
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Organizační struktura
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora výuky a učení se na vysokých školách

Úvod Mezinárodní zkušenosti  Podpora výuky a učení se: co všechno může zahrnovat? Mezinárodní doporučení  Evropské instituce k podpoře výuky a učení se Mezinárodní zkušenosti a doporučení 1

Podpora výuky a učení se - co všechno zahrnuje Podpora výuky a učení se: různé podoby v různých zemích i na různých školách  Academic/educational development  Hochschuldidaktik  Yliopistopedagogiikka  Vysokoškolská pedagogika Mezinárodní zkušenosti a doporučení 2

Podpora výuky a učení se - co všechno zahrnuje Koho a co všechno lze podporovat  Vyučující  Studující  Vedení škol Mezinárodní zkušenosti a doporučení 3

Podpora výuky a učení se - co všechno zahrnuje I. Vyučující  Kurzy pedagogických metod / dovedností  počáteční, pokračující, ad hoc konzultace  Podpora pedagogických inovací  e-learning, inovace kurzů  Podíl na tvorbě kurikula Mezinárodní zkušenosti a doporučení 4

Podpora výuky a učení se - co všechno zahrnuje II. Studující  Kurzy studijních dovedností (learning skills)  Podpora akademického čtení a psaní (academic literacies) Mezinárodní zkušenosti a doporučení 5

Podpora výuky a učení se - co všechno zahrnuje III. Vedení škol  Hodnocení kvality vzdělávání  Zajišťování kvality vzdělávání Mezinárodní zkušenosti a doporučení 6

Evropská doporučení pro podporu výuky a učení European Science Foundation, Standing Committee for the Social Sciences (2013)  The Professionalisation of Academics as Teachers in Higher Education European Commission, High Level Group on the Modernisation of Higher Education (2013)  Improving the quality of teaching and learning in Europe’s higher education institutions Mezinárodní zkušenosti a doporučení 7

Evropská doporučení pro podporu výuky a učení I. Vytvořit systém veřejné podpory pro zlepšování výuky a učení ve vysokém školství  Zajistit výraznou finanční podporu: jestliže objem financí nevzroste, přesunout část finanční podpory výzkumu na podporu vzdělávání (European Science Foundation!) Mezinárodní zkušenosti a doporučení 8

Evropská doporučení pro podporu výuky a učení II. Zrovnoprávnit vzdělávání s výzkumem  V kritériích pro přijímání a kariérní postup akademických pracovnic a pracovníků  Integrovat vzdělávací rozvoj do akademické pracovní náplně a uznávaného výkonu  Ocenit pedagogický výzkum jako výzkum Mezinárodní zkušenosti a doporučení 9

Evropská doporučení pro podporu výuky a učení III. Vytvořit systém pro hodnocení a zlepšování kvality výuky a učení se  Kurikula založená na výstupech z učení, vytvářená ve spolupráci všech vyučujících se studujícími, absolventy a zaměstnavateli  Plně využívat zpětnou vazbu od studujících Mezinárodní zkušenosti a doporučení 1010

Evropská doporučení pro podporu výuky a učení IV. Pedagogické vzdělávání VŠ vyučujících  Vytvořit profesní standard pro vyučující VŠ  Počáteční pedagogické vzdělávání pro všechny vyučující VŠ (EC: do roku 2020!)  Pokračující pedagogický rozvoj by měl být podmínkou vyučování na VŠ Mezinárodní zkušenosti a doporučení 1

Evropská doporučení pro podporu výuky a učení V. Institucionalizovat akademický rozvoj  Programy VŠ pedagogiky a vzdělávacího rozvoje  Centra akademického rozvoje  Příprava kvalifikovaného personálu pro akademický rozvoj (mezinárodní spolupráce!) Mezinárodní zkušenosti a doporučení 1212

Evropská doporučení pro podporu výuky a učení VI. Zajistit podporu pro studující  Vedení škol ve spolupráci s vyučujícími, studujícími a policy makers  Podpora už před vstupem na VŠ, v jejím průběhu i po jejím skončení  Různé formy vhodné pro různé účely Mezinárodní zkušenosti a doporučení 1313

Evropská doporučení pro podporu výuky a učení VII. Založit evropskou akademii pro výuku a učení se ve vysokém školství  Podpořit výuku a učení se v EHEA  Sdílení expertízy a dobrých praxí  Rozdělování financí na podporu výuky a učení se z rozpočtu EU Mezinárodní zkušenosti a doporučení 1414