 Je to nepříjemný senzorický a emoční zážitek spojený s aktuálním poškozením tkáně nebo potenciálním poškozením tkáně nebo popisovaná výrazy vyjadřujícími.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Advertisements

Emoce Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov11 Autor Mgr. et Mgr.
Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Krize v životě člověka člověk v obtížných životních situacích obtížné životní situace z psychologického hlediska.
Psychické deprivace a subdeprivace
P OSTOJE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
PSYCHICKÉ JEVY.
Klinická propedeutika
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Obsah statistiky Jana Zvárová
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Klinická propedeutika
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Pain is perfect misery and excessive. It overturns all patience. Milton-Paradise Lost Sedare dolorem divinum est. Hippokrates.
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Ultrafialové záření.
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Čidla receptory.
Eva Miklošitsová Neurovědy 2014/2015
- definice, charakteristika, průběh
Zdravá škola.
Ambulance léčby bolesti
Klinická propedeutika
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Inteligence a výběr partnera:
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
PÉČE O KLIENTY S BOLESTÍ 13
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Seminář Trauma.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-18_Rozdělení logických obvodů Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO59 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
P s y c h o t e r a p i e Psychoterapie = léčba psychologickými prostředky, tj. ovlivňováním pacientova prožívání a počínání významovou stránkou jeho interakce.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Strategie léčby bolesti
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Bolest Vypracoval: Jan Horák
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Vřed je defekt na sliznici v trávicí trubici
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Vůle, vytrvalost, city a jejich projevy
Transkript prezentace:

 Je to nepříjemný senzorický a emoční zážitek spojený s aktuálním poškozením tkáně nebo potenciálním poškozením tkáně nebo popisovaná výrazy vyjadřujícími takové poškození.  Je vždy subjektivní  Jde o signál negativní změny – choroby, úrazu.

1. Citlivost k bolesti – individuální práh bolesti, intenzita, kvalita nemusí odpovídat objektivnímu nálezu. 2. Emoční prožitek – je vždy nepříznivá, bolest dráždí a vyčerpává. 3. Rozumové hodnocení je v souladu s typem osobnosti. 4. Paměť na bolest – může se znovuvybavit na určitý podnět. Fantomové b olesti.

 Akutní bolest vzniká traumaticky, je intenzívní, ale krátkodobá. Po ošetření mizí.  Chronická se snáší velmi špatně,nelze si na ni zvyknout Často podléčena.  Intermitentní – rovněž těžko snášená pro nepředvídatelný průběh a projev.  Kvantitativná hledisko udává intenzitu bolesti (pomůcky).  Kvalitativní hledisko je vyjádřeno slovy jako tupá, ostrá, bodavá..  Sociální stránka – volání o pomoc (psychosomatické bolesti).

 Byla dlouho podceňována a existovala řada pověr o dětské bolesti, např. děti bolest cítí méně.  Děti jsou schopny již ve 3-4 letech popsat svou bolest i její umístění pomocí obrázků.  Léčba farmakologická ve spojení s psychoterapií může snížit potřebu léků.