Michal Viewegh Matouš Přívora V8A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJL_L Ročník: IV. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJM4_5660_ZEM
Božena Němcová.
Karel Hynek Mácha.
2.Světová válka v próze obrázek
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Michal Viewegh – život a dílo
Karel Poláček jeho život a tvorba.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Český jazyk – Michal Viewegh – 9. ročník
Identifikátor materiálu: EU –
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Radek John – život a dílo
Vladislav Vančura 9. ročník.
Reálie - bankovky.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Český jazyk – Urči autory a názvy děl– 9. ročník.
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
OTA PAVEL Praha Praha.
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Karel a Josef Čapkovi.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Vladimír Páral Lukáš Provazník V8A
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Současná česká próza. Milan Kundera (*1.duben 1929) prozaik, básník, esejista, překladatel a dramatik Studoval na G v Brně, poté na Filosofické fakultě.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Národní obrození Michaela Tarabová.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_19 Název Radek John Téma hodiny Autoři současné.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
Vypracoval: Ondřej Dutka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.
Jan Neruda Open Presentation.
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
Michal Viewegh CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
VY _32_INOVACE_05_10M.Viewegh Ročník: ročník Anotace:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Michal Viewegh Matouš Přívora V8A „Dobrý den, rád bych Vám něco řekl o Michaelu Vieweghovi“ _další snímek_ Matouš Přívora V8A

Obsah základní informace některá jeho díla Báječná léta pod psa ukázka shrnutí zdroje „Nejprve Vám řeknu něco o autorovi, následně Vám řeknu něco o jeho dílech.“ „Poté rozeberu jeho nejznámější dílo “Báječná léta pod psa“, poté Vám ukážu ukázku z tohoto díla.“ „Nakonec všechny podstatné informace shrnu a ukáži Vám mé zdroje.“ _další snímek_

Základní informace narozen 1962 publikoval povídky v Mladé frontě Jeden z nejpopulárnějších současných českých spisovatelů, publicista, dramatik, scénárista studoval na univerzitě Karlově „Michael Viewegh se narodil v roce 1962 a stále žije.“ „Je to jeden z nejpopulárnějších současných českých spisovatelů.“ „Viewegh je dramatik, scénárista a publicista.“ „Své povídky publikoval v časopisu “Mladá fronta“.“ „Studoval na Karlově univerzitě.“ _další snímek_

některá jeho díla romány novely Výchova dívek v Čechách Báječná léta pod psa novely Názory na vraždu Lekce tvůrčího psaní „Na tomto slideu můžete vidět některá jeho díla, z nichž nejvýznamnější jsou “Výchova dívek v Čechách“ a “Báječná léta pod psa“, o kterém Vám řeknu více na další slideu.“ _další snímek_

Báječná léta pod psa Autobiografický román 1992 1997 období komunismu Spisovný i hovorový jazyk + občasné vulgarismy ironie, cynický humor „Báječná léta pod psa je autobiografický román, který byl napsán v roce 1992 a v roce 1997 zfilmován.“ „Kniha vypráví o rodině, která žije v chudobě. Do této rodiny se narodí syn Kvído, který pod vlivem komunismu již od školky recituje prokomunistické básně. Ve škole si toho všimne komunista, který rozděluje byty a rodině je jeden přidělen. Stav rodiny se zlepšuje – otec je povýšen. Otec se však setká se známým antikomunistou a je přistižen komunistickým aparátem. Ztrácí práci. Kvído píše román, který se mu však nedaří vydat. Situace se opět zlepší až po roce 1989 – nástup sametové revoluce. Tatínek získává práci a Kvídův román se podaří vydat.“ _další snímek_

Ukázka z knihy „Vodu. Horkou vodu!“ vykřikoval kdosi iniciativně.  „A čistá prostěradla!“  „Opusťte sál!“ nařizoval jeden ze dvou přítomných lékařů, který se konečně k rodičce prodral.  „Běžte pryč!“ žádal naléhavě, avšak nikdo se nehýbal.  „Aáááááá!“ křičela Kvidova matka.  Za pár minut zavřískalo sálem novorozeně mužského pohlaví.  „Už přišel!“ vykřikl Jan Libíček v náhlé inspiraci, která se Kvidovi málem stala osudnou.  „Godot! Godot!“ skandovalo nadšeně publikum, zatímco oba lékaři se skromně děkovali. (Přezdívka se naštěstí neujala.)  „Jsme zachráněni!“ volal Václav Sloup.  „Jmenuje se Kvido,“ zašeptala Kvidova matka, ale nikdo ji neslyšel. Z nábřeží se ozvala siréna přijíždějící ambulance. „Na tomto slideu si můžete přečíst ukázku z knihy.“ „Tato pasáž konkrétně popisuje Kvidův příchod na svět.“ _další snímek_

Zdroje 1) Michal Viewegh. 2015. Použito: 2015-1-4. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/Michal_Viewegh 2) Báječná léta pod psa — ukázka. 2015. Použito: 2015-11-4. Dostupné z: http://www.viewegh.cz/detail.php?typ=ukazka&id=14 3) Biography.2015. Použito: 2015-11-4. Dostupné z: http://www.viewegh.cz/en/autor.php 4) -.2015. Použito 2015-11-4. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Michal_Viewegh%2C_ Praha_8._z%C3%A1%C5%99%C3%AD_2009_-_2.jpg (autor: Luděk Kovář) „A to je konec mé prezentace, děkuji za Vaši pozornost.“ _další snímek_→ konec prezentace