Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Studijní obor: Sociální činnost
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Procesy v sociální správě
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Podpora v nezaměstnanosti
Organizace sociální správy
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.
Dávky nemocenského pojištění poskytované v těhotenství a mateřství Obhajoba k bakalářské práci Marcela Novotná BIVŠ, Právní administrativa v podnikatelské.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Organizace důchodového a nemocenského pojištění a povinnosti subjektů na těchto úsecích
Správní právo procesní
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ I.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Důchodové pojištění II.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
Správa místních poplatků
Organizace důchodového a nemocenského pojištění a povinnosti subjektů na těchto úsecích
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Správa sociálního zabezpečení
Zákon o nemocenském pojištění doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Správní řád -vybrané instituty
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Nemocenské pojištění - základní dokumentace Markéta Hornychová Čepelková Vedoucí oddělení nemocenského pojištění OSSZ Liberec Spojení:
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Obecná část daňového práva procesního I
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právo sociálního zabezpečení
Procesní prostředky regulace správního řízení
Právo sociálního pojištění
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Správa sociálního zabezpečení
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
DUM - Digitální Učební Materiál
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení

Řízení ve věcech veřejného zdravotního pojištění Předmět řízení přirážka k pojistnému sporné případy placení pojistného a penále pravděpodobné pojistné vracení přeplatku na pojistném snížení záloh na pojistné zvláštní druh správního řízení upraveno zákonem č. 48/1997 Sb. podpůrně platí správní řád

Řízení ve věcech veřejného zdravotního pojištění - pokračování Orgány zdravotní pojišťovna v I. stupni rozhodčí orgán ve II. stupni (§ 53) a rozhodování o odstranění tvrdostí Rozhodnutí platební výměr výkaz nedoplatků (dlužné pojistné a penále) Opravné prostředky odvolání proti platebnímu výměru námitky proti výkazu nedoplatků Soudní přezkum vyloučena rozhodnutí o prominutí penále placení ve splátkách

Řízení ve věcech nemocenského pojištění Upraveno zákonem č. 187/2006 Sb. posuzování zdravotního stavu pro účely NP (§ 53 a násl.) řízení ve věcech pojištění (§ 143 a násl.) zvláštní druh správního řízení, podpůrně platí správní řád (zákon o přestupcích) s výjimkou rozhodování o DPN

Posuzování zdravotního stavu pro účely NP Předmět posuzování DPN posuzování pracovní schopnosti po uplynutí podpůrčí doby posuzování zdravotního stavu pro účely peněžité pomoci v mateřství, ošetřovného a vyrovnávacího příspěvku Orgán, který rozhoduje ošetřující lékař (§ 54) orgány NP svými lékaři (druhá odrážka)

Posuzování zdravotního stavu pro účely NP - pokračování rozhodnutí má zvláštní podobu – formulář, kterým se současně uplatňuje nárok na výplatu dávky opravné prostředky zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách návrh na přezkoumání rozhodnutí §49 odst. 1 písm. b) lhůta 3 pracovní dny prostřednictvím lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení (autoremedura) – poskytovatel zdravotní služby nevyhoví-li, postupuje správnímu orgánu - § 15 zákona č. 372/2011 Sb. – lhůta 5 pracovních dnů

Řízení ve věcech nemocenského pojištění Předmět řízení rozhodování o dávkách účast na pojištění ukončení DPN ve zvláštních případech rozhoduje OSSZ (v I. stupni) ČSSZ (ve II. stupni) zvláštní správní řízení - §143 zákona č. 187/2006 Sb., podpůrně správní řád

Řízení ve věcech nemocenského pojištění - pokračování zahájení řízení na žádost z úřední moci na návrh zaměstnavatele opravné prostředky odvolání (rozklad) soudní přezkum § 158 vyloučená rozhodnutí ze soudního přezkumu zkrácené řízení

Řízení ve věcech důchodového pojištění upraveno zákonem č. 582/1991 Sb., podpůrně platí správní řád předmět řízení o dávku (důchod) řízení o změnu dávky zahájení řízení na žádost z úřední moci rozhoduje ČSSZ OSSZ pouze tzv. podkladová rozhodnutí rozhodnutí hromadné zvyšování dávek – pouze oznámení, proti němu námitky opravné prostředky námitky ve lhůtě 30 dnů soudní žaloba (správní) podle soudního řádu správního příslušný KS

Řízení ve věcech pojistného upraveno v zákoně č. 582/1991 Sb. předmět řízení rozhodování o pojistném ve sporných případech rozhodování o penále rozhodování o placení ve splátkách o přirážce k pojistnému o pokutách o zřízení zástavního práva rozhoduje OSSZ v I. stupni ČSSZ ve II. stupni rozhodnutí platební výměr výkaz nedoplatků (dlužné pojistné a penále) opravné prostředky odvolání námitky soudní přezkum vyloučena rozhodnutí o povolení splátek, prominutí penále

Řízení ve věcech státní sociální podpory upraveno zákonem č. 117/1995 Sb. zvláštní druh správního řízení podpůrně správní řád zahájení řízení řízení o dávku, o volbě nároku - na žádost řízení o změně nároku (odnětí, zastavení) na žádost z úřední moci rozhodnutí vydává se jen v případech stanovených v § 69 v ostatních případech – písemné oznámení o dávce a její výši opravné prostředky odvolání námitky (proti písemnému oznámení) soudní přezkum

Řízení ve věcech sociální pomoci upraveno samostatně pro zahrnuté 3 oblasti zákon č. 329/2011 Sb. zákon č. 111/2006 Sb. zákon č. 108/2006 Sb. – pouze řízení o příspěvku na péči řízení o peněžitých dávkách rozhoduje Krajská pobočka Úřadu práce odvolání – MPSV poskytování služeb podle zákon č. 108/2006 Sb. smlouva mezi příjemcem služby a poskytovatelem služby