Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Elementaristika elektronických informací
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
HyperText Markup Language
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Zpracování textů počítačem
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Základní typografická pravidla
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Lektor : Ing. Milan Hlavín © 2005, Masarykova ZŠ v Krupce, Ing. Milan Hlavín Základy typografie.
Word – Zásady psaní textu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Textový procesor (MS Word)
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Základní typografická pravidla
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Textový procesor (MS Word)
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Textový editor Struktura textu – přiřazení stylu, formátování textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla.
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
WORDPAD Textový dokument.
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
Word – textový editor.
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Základní editace textu
Word - základní typografická pravidla
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Transkript prezentace:

Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla TEXTOVÝ EDITOR Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla

Textový editor program určený pro psaní, editaci a grafickou úpravu textu jeden z nejpoužívanější programů pro osobní počítače Základem práce v textovém editoru je pochopení obecných zákonitostí vytváření tiskovin včetně estetických a typografických pravidel

Styly souhrn vlastností odstavce základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů důležité pro tvorbu obsahů, rejstříku, osnovy apod

Výhody použití stylů rychlá změna formátování jednodušší úpravy již napsaného textu přiřazení úrovně

Písmo určeno názvem, v počítači se písmu často říká font nebo sada Dělení písma podle společných znaků: patkové písmo (Times New Roman, Garamond ) lineární bezpatkové písmo (Arial) lineární patkové (serifové) písmo (Serifa) neproporcionální písmo-písmo psacího stroje (Courier ) proporciální psané písmo (Brush Script )

Styl písma(řez): obyčejné tučné kurzíva tučná kurzíva Velikost písma: udává se v bodech jeden bod je 0,3759 mm (běžně se používá 12 bodů)

Další vlastnosti písma: barva podtržení textu kapitálky horní index dolní index přeškrtnuté

Odstavec Vlastnosti: zarovnání doleva, doprava, na střed, z obou stran řádkování v odstavci odsazení zleva, zprava, prvního řádku,… odsazení před a za odstavcem ohraničení a stínování tabulátor – slouží k přesnému zarovnání textu od sloupců pod sebe, velikost je možné změnit pomocí myši na vodorovném pravítku, nebo ve vlastnostech odstavce určit číselnou hodnotu, tabulátor může být levý pravý, středový, číselný (desetinný) odrážky a číslování – pokud je mezi stávající odstavce vložen další dojde k automatickému přečíslování

Základní typografická pravidla Mezerníkem nikdy nic nikam neposouváme Mezerník používáme pro vytváření jediné mezery mezi slovy, větami a za interpunkčními znaménky (dvojtečka, středník, otazník, vykřičník, tečka, čárka) Datum a čas se také píší s mezerami, např. 10. 10. 2004 Tečka se nepíše za nadpisem Dvojtečka ve významu početní operace dělení se píše s mezerami, např. 6 : 3 = 2; ve významu sportovního výsledku bez mezer, např. zvítězili 1:0 Závorky a uvozovky se od textu uvnitř mezerou neoddělují (píší se "takto", ne jinak) Jednotky a označení měny se od čísla oddělují nezlomitelnou mezerou (CTRL+SHIFT+mezerník). Podobně se upravuje číslování paragrafů, např. § 6 Značka procento se od čísla také odděluje nezlomitelnou mezerou, ale ve významu "procentní", např. 10% pivo, bez mezery

Jednotky a označení měny se od čísla oddělují nezlomitelnou mezerou (CTRL+SHIFT+mezerník). Podobně se upravuje číslování paragrafů, např. § 6 Značka procento se od čísla také odděluje nezlomitelnou mezerou, ale ve významu "procentní", např. 10% pivo, bez mezery Značka peněžní měny se píše bez tečky. Je- li číslo celé, značka měny se píše za číslem, např. 13 Kč; Na klávesnici je znak spojovník nikoli pomlčka, pomlčka se vloží kombinací kláves ALT+0150 (MS Word tuto častou chybu automaticky opravuje) Pomlčka se používá ve smyslu "až" a  "do" bez mezer, např. 6–9 hod. jako znak "minus" také bez mezer, např. –9 °C v aritmetických výrazech s mezerami, např. 16 – 9 = 7

Základní estetická pravidla Pro nadpisy používáme bezpatkové písmo, např. ARIAL, pro základní texty patkové, např. TIMES NEW ROMAN Pokud zarovnáváme několik řádků pod sebou na střed, měl by být spodní řádek nejkratší. Pokud strana obsahuje jeden dominantní prvek (název dokumentu atd.), měl by být umístěn v optickém středu, který je kousek nad středem geometrickým. Nejdůležitější  nadpisy nebo obrázky by měly být v textu umístěny na tzv. zlatém řezu. To  je průsečík pomyslných linek přibližně v 1/3 a 2/3 výšky i šířky stránky. Pokud je v textu více obrázků, měly by jejich okraje být v lince. Pokud je na obrázku pohybující se předmět nebo někam hledící člověk, měl by pohyb (pohled) směřovat dovnitř knihy. Popisy obrázků se umísťují do textových polí pod obrázky, píší se menším písmem, než je základní text (někdy i kurzívou) a nepíše se za nimi tečka. Dlouhé „šedé“ texty lidé dnes vůbec nečtou. Proto by text měl být výrazně členěn pomocí nadpisů, odstavců atp. a měl by mít na první pohled zřejmou strukturu. Na začátku referátu, článku atp. by měl být jeden odstavec odlišným písmem (např. kurzívou). V něm by měl být stručně popsán obsah následujícího textu (co se člověk dále dozví – anotace).

Užitečné rady Text je zpravidla složen z několika odstavců, každý z nich vyjadřuje relativně samostatnou myšlenku. Odstavec může obsahovat více řádků, jeden řádek, nebo může být zcela prázdný (nepřesně ho pak označujeme jako "prázdný řádek") Rozčleňování odstavce do řádků ponecháváme na počítači: klávesou ENTER ukončujeme až celý odstavec, nikdy tak neukončujeme řádky v rámci odstavce Odstavce se v textu zvýrazňují, např. odsazením prvního řádku zleva nebo zvětšenými mezerami mezi odstavci Některé odstavce, např. nadpisy, musí být svázány s následujícími odstavci. K tomu se požívá vlastnost "svázat s následujícím" (FORMÁT/ODSTAVEC, záložka TOK TEXTU) Vlastnost "kontrola osamocených řádků"  zabraňuje vytváření "vdov" a "sirotků" Vdova je jeden řádek odstavce, který zůstane dole na stránce, zatímco zbytek odstavce je na další stránce Sirotek je jeden řádek odstavce, který přeteče na další stranu, zatímco většina odstavce zůstane na straně předchozí Před dočasnou úpravou vlastností odstavce (FORMÁT/ODSTAVEC apod.) preferujeme používání stylů odstavců

KONEC