PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

NÁSILÍ V RODINĚ.
Domácí násilí z pohledu teorie
Poradna Pro Rodinu Šumperk
Etická hlediska péče o staré občany
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina.
ohroženým domácím násilím
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Domácí násilí.
Starší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zdravotnický asistent, první ročník Domácí násilí II Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
1. Pokud mě někdo na chatu požádá o sdělení adresy a telefonu  Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje 
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Specifické metody SP LS 2014
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Sociální patologie SCPT SCPA
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Sociální péče o osoby poskytující sexuální služby.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Domácí násilí Policejní vykázání.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_15_MEZI.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Telefonická krizová pomoc. terénní služba poskytovaná na přechodnou dobu osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života nebo v jiné.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
SEXUÁLNÍ, DOMÁCÍ NÁSILÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ E-Synergie Práce policejního psychologa (Mgr. Martina Velikovská, vedoucí Odboru psychologických služeb Krajského.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Potřeby obětí znásilnění ČR/2017
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Plánované rodičovství
Krizová pomoc.
Syndrom rizikového chování v dospívání
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Rodičovství biologické a pěstounské
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Lidská přitažlivost.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM

MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace

LEGISLATIVNÍ ZÁZEMÍ Trestní zákoník  § 217 Ohrožování mravní výchovy mládeže  § 204 Kuplířství  § 205 Ohrožování mravnosti  § 245 Soulož mezi příbuznými  § 232 Obchodování s lidmi  § 241 Znásilnění  § 215a Týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě Zákon o sociálních službách č. 273/2008 – možnost vykázání agresora (Policie ČR) č. 135/2006 – ochrana před domácím násilí

DOMÁCÍ NÁSILÍ předsudky:  domácí násilí se týká jen chudých a intelektově nižších rodin  domácí násilí jsou spíš hádky, “italská manželství”  příčinou domácího násilí je především alkoholismus partnera  za domácí násilí si mohou ženy samy, muže totiž provokují  ženy mají domácí násilí ve vztahu rády  situace asi není tak strašná, jinak by partnerka od násilníka rychle odešla

DOMÁCÍ NÁSILÍ práce s předsudky podpora rozhodnutí pomoc zajistit zázemí poradensko-terapeutická činnost

DOMÁCÍ NÁSILÍ organizace:  ROSA  proFem  Bílý kruh bezpečí  Poradna pro ženy v tísni  Slezská diakonie  Most k životu www stránky či telefonní linky:  DONA linka 

SEXUÁLNÍ NÁSILÍ zneužívání:  rodiče by si měli všímat změn v chování dítěte  rodiče by se měli ptát  rodiče by neměli dělat  konkrétní rady prevence ochrana dítěte

SEXUÁLNÍ NÁSILÍ znásilnění  předsudky: znásilnění se týká pouze žen ženám se to líbí ženy říkají ne, ale myslí tím ano ženy provokují svým oblečením nebo chováním muži mají nekontrolovatelný sexuální pud a nemohou s tím nic dělat

DŮSLEDKY ZNÁSILNĚNÍ alkoholismus a narkomanie těhotenství ve věku let sebevraždy obezita, bulimie prostituce riziko HIV psychiatrické a zdravotní problémy  post traumaticky stresový syndrom  deprese  popření vlastní událostí ztráta sebedůvěry  emocionální a fyzické problémy  obava o vlastní mužnost (u mužů)  hanba

RADY PRO ZNÁSILNĚNÉ najděte si bezpečné útočiště zachovejte důkazy zavolejte na některou z linek pomoci obětem znásilnění. vyhledejte lékařskou pomoc nahlaste znásilnění na policii pamatujte, že to v žádném případě nebyla vaše vina uvědomte si, že bude trvat nějaký čas, než se z celé záležitosti vzpamatujete nikdy není pozdě na odbornou pomoc

PREVENCE nenechávejte své nápoje bez dohledu a nepřijímejte od nikoho neznámého pití v otevřené nádobě když jdete na party, jděte se skupinou přátel, na akci se navzájem kontrolujte a odcházejte společně neustále mějte na vědomí, co se děje kolem vás. nedovolte, abyste se ocitla v izolaci s někým, koho neznáte nebo mu nedůvěřujete popřemýšlejte o úrovni intimity, kterou si ve vztahu přejete a jasně stanovte hranice

KONKRÉTNÍ POSTUP práce s předsudky podpora doprovod naslouchání podpora v rozhodnutí využít odbornou pomoc

ODBORNÁ POMOC Bílý kruh bezpečí Poradna pro ženy v tísni – Liga lidských práv fórum pro pomoc obětem znásilnění