Nápoje a pokrmy Národní slovenské jídlo jsou halušky s brynzou. Slovenská kuchyně Nápoje a pokrmy Národní slovenské jídlo jsou halušky s brynzou.
Brynza Měkký míšený a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýra. Výroba: zasýří se sladký ovčí mléko, nechá se zaschnout na salaši z toho se vytvoří ovčí sýr. Ten se přenese do brynzárny, zde se třídí a umývá vodou. Nechá se vyzrát při 20°C v sýrařských vanách. Následně se z toho odstraní kůra, vytlačí se z něj přebytečná tekutina a rozdrtí se. Rozdrcená sušinová hmota se posolí a rozetře na válcích, čímž vznikne brynza.
Halušky Jsou to noky z bramborového těsta. Jedno z nejznámějších pokrmů Slovenské republiky. Hl. suroviny: mouka, vejce a brambory.
Guláš Původně maďarský guláš, pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou.
Parenica Tradiční slovenský poloměkký, nezrající, středně tučný, pařený ovčí sýr s velmi jemnou chutí.
Slivovice Vyrábí se ze švestek, slív nebo blum. Domácí slivovice má 52% obsah alkoholu.
Borovička Slovenský národní alkoholický nápoj. V Čechách se nazývá Jalovcová. Má chuť aroma a po plodech jalovce. Patří do skupiny ovocných destilátů.