Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba champagne Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tematického celku Světové vinařství. Žáci se seznámí s 3.nejdůležitější oblastí Francie a s výrobou champagne. Naučí se výrobu a značky champagne. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_474
Dom Pérignon - vynálezce šampaňského? Kdo vlastně vynalezl šampaňské? Legenda prý praví, že Dom Pérignon ( ) byl roztržitý mnich, který zapomněl kdesi ve sklepě víno, které znovu zkvasilo. Výsledek byl tak překvapivý, že se od té doby nechávala vína záměrně ještě jednou překvasit a první šumivé víno bylo na světě. Et voilà! Skutečnost je však poněkud jiná. Opatství Hautvillers, kde vskutku Dom Pierre Pérignon od roku 1668 (od svých téměř třiceti let) působil jako procureur či správce až do své smrti v roce 1715, bylo v průběhu francouzské revoluce zničeno a v roce 1822 si pozemek a trosky koupil hrabě Pierre-Gabriel Chandon de Briailles, zeť pana Moëta, jehož rodina tehdy vlastnila největší podnik v Champagni.
Je šumivé víno vyrobené ve Francii v oblasti Champagne. Je to originální značka šumivého vína. Vyrábí se ze 3 základních odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonay
Vyrábí se tzv. druhotným kvašením ze směsi různých odrůdových vín (cuvée). Šampaňská metoda = klasická metoda výroba v láhvi ….. druhotné kvašení
BRUT NATURE - přírodně tvrdé – (cukr pod 3 g/l, po druhot.kvaš.nebyl dodán žádný cukr- dosážní likér) EXTRA BRUT - zvláště tvrdé – (cukr 0-6 g/l) BRUT - tvrdé – (cukr pod 12 g/l) EXTRA DRY - zvláště suché – (cukr g/l) SEC - suché –(cukr g/l) DEMI SEC - polosuché – (cukr g/l) DOUX - sladké –(cukr nad 50 g/l)
ZNAČKY : Moet Chandon, Dom Perignon, Mumm Krug, Pommery, Egly-ouriet, Piper- Heidsieck, Bollinger, Gosset, Laurent Perrier, Pol Roger, Ruinart., Mercier, Lanso Lanson, Jacquart, Taittinger, Théophile, Charles Mignog, Barnaut, Bruno Paillard André Chemin, Philippe Gamet, Serge M Mathieu, Charles Heidsieck, Delamotte, Henriot,
0,187 l Quart – Bouteille 0,375 l Demi - Bouteille 0,750 l Bouteille – 1 láhev 1,500 l Magnum - 2 láhve 3,000 l Jéroboam – 4 láhve 4,500 l Rehoboam - 6 láhví 6,000 l Mathusalem - 8 láhví 9,000 l Salmanazar -12 láhví 12,00 l Balthazar -16 láhví 15,00 l Nabuchodonosor 20 láhví 18,00 l Melchoir -24 láhví
1/ Kdo je „vynálezcem“ champagne? 2/ Které tři odrůdy jsou na jeho výrobu základní? 3/Vyjmenuj 5 značek champagne. 4/ Vysvětli dělení champagne podle chuti. 5/ Co je dosážní likér? 6/ Co je agrafa? 7/ Ve které oblasti se vyrábí champagne?
Vlastní zdroje autora