PELOPONÉSKÁ VÁLKA (431 – 404 př. n. l.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ
Advertisements

Boj o ovládnutí západního středomoří
Rozvoj Athén po řecko–perských válkách
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Řecko-perské války. Řecko-perské války Řecko-perské války Po bitvě u Plataje (479 př. Kr.) válka pokračovala ještě několik let, ale o vítězi již nebylo.
Název Peloponéská válka Předmět, ročník Dějepis, prima
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků.
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko Klasická doba BC.
431 – 404 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Helénistické období.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Makedonská říše (301) BC.
Řecko-perské války 6. ročník.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Peloponéská válka 6. ročník.
Helénské období Petr Machala.
Peloponéská válka.
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období.
Helénistické období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o helénistickém období starověkého.
Makedonská nadvláda.
Dějepis Starověké Řecko 1.
Boj o ovládnutí západního středomoří
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Makedonská říše Název sady: Staroorientální státy a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.

ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků. Dostupné.
Alexandr Makedonský Nejslavnější osobnost starověku.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Země se mírně otřásla při krátkém a slabém zemětřesení, která jsou v jižní Itálii tak běžným jevem, že jim jen málokdo věnuje větší pozornost, a nejsou.
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Boj o ovládnutí západního středomoří
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Tažení Alexandra Velikého
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Peloponéská válka.
MYKÉNSKÉ OBDOBÍ Mykénské období ukončil vpád Dórů VLÁDNOUCÍ VRSTVA – MOHUTNÉ PEVNOSTNÍ REZIDENCE, ZE KTERÝCH OVLÁDALA NEJBLIŽŠÍ OKOLÍ (kyklopské zdivo)
5. – 4. st. př. n . l. Řecko – perské války. 5. – 4. st. př. n . l. Řecko – perské války.
Peloponéská válka Sparta vs. Athény.
Název školy: Zš a MŠ Březno
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Alexandr Makedonský (Veliký)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Alexandr Veliký a diadochové
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Mezopotámie VY_32_INOVACE_D
Alexander Veliký Vojtěch Šípek 1.A.
Transkript prezentace:

PELOPONÉSKÁ VÁLKA (431 – 404 př. n. l.) Vzrůstající moc ATHÉN znepokojovala SPARTU Růst napětí mezi oběma mocenskými bloky: Athény postupně prosazovaly demokracii Spartě hrozila ztráta spojenců Heilóti ve Spartě hrozili povstáním 446 př. n. l. – svolán do Athén celořecký sněm, který měl sjednat mír mezi všemi Řeky a obnovit spolupráci z dob řecko-perských válek. Vratký mír trval 14 let. SPARTA zahájila válečné tažení proti ATHÉNÁM Athény měly pod pohrůžkou války vypovědět Perikla z obce (ultimátum) Athény se odmítly podřídit = Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

X 404 př. n. l. – Athény kapitulovaly za ponižujících podmínek: Do roku 429 př. n. l. se situace vyvíjela lépe pro Athény. X Morová epidemie v Athénách znamenala obrat: 1/3 obyvatel zemřela – nedostatek vojska občanské nepokoje: rabování, násilnosti, kriminalita úpadek hospodářství, bída 404 př. n. l. – Athény kapitulovaly za ponižujících podmínek: stálá posádka Sparty ve městě likvidace válečného loďstva rozpuštění athénského námořního spolku demokracie nahrazena vládou 30 tyranů

Vítězství Sparty vykoupeno oběťmi a strádáním, rozvoj Sparty se zastavil. Bez rozvoje obchodu a hospodářství nemohla Sparta udržet svou hegemonii v Řecku.

Oslabení Řecka, v níž nebyl žádný stát natolik silný, aby se ubránil vnějšímu nepříteli sám, využil nejbližší soused – MAKEDONIE.

Makedonská říše 338 - 323 př. n. l. a helénské období HISTORICKÉ ÚZEMÍ MAKEDONCŮ ÚZEMÍ POD KONTROLOU FILIPA II.

Makedonce je možné považovat za jeden z řeckých kmenů X od ostatních Řeků se silně odlišoval. Koncem 6. století př. n. l.: rozšíření používání písma, především kvůli diplomatickým účelům. Již před začátkem 4. století př. n. l. vzrůstaly helenizační snahy podporované samotnými králi. 359 př. n. l. se stal vládcem (basileos) Makedonie FILIP II. MAKEDONSKÝ

FILIPA MAKEDONSKÝ

ŘEKOVÉ chápali MAKEDONCE jako hrozbu a postavili se jim v bitvě u Chaironeie 338 př. n. l. FILIPOVA FALANGA ALEXANDR (hetairoi) jízda SPOJENCI CHAIRONEIE Svatý oddíl THÉBANÉ ATHÉŇANÉ

Filipova říše v roce 336 př. n. l. SKYTHOVÉ Makedonská říše Makedonští spojenci TRIBALIE nedobytá území ostatní Černé moře DARDANIE THRÁKIE ILYRIE MAKEDONIE Filipova říše v roce 336 př. n. l. EPIRUS PERSIE ŘECKO Egejské moře Athény Jónské moře Sparta

336 př. n. l. byl Filip zavražděn a nový vládce ALEXANDR si Řeky získal vyhlášením válečné výpravy proti Persii

Alexandr se narodil v roce 356 př. n. l Alexandr se narodil v roce 356 př. n. l. v Pelle, hlavním městě Makedonie. Jeho otcem byl král Filip II., jeho matkou Olympias, épeirská princezna. Alexandr byl ve věku třinácti let poslán do Miezy, kde byl pod dohledem Aristotela vzděláván společně se svými vrstevníky. Aristotelův vliv sice nelze přeceňovat, jistě však měl podíl na Alexandrově výchově, neboť v něm probudil obdiv k řecké kultuře a všeobecný zájem o okolní svět, filosofii, umění, matematiku a přírodní vědy. Díky němu se Alexandr seznámil s Homérovým dílem. Aristotelův opis Iliady prý Alexandr opatroval jako poklad. Přestože jejich vzájemný vztah časem ochladl, udržoval Alexandr až do konce svého života se svým duchovním učitelem písemný kontakt. V roce 336 př. n. l. nastoupil Alexandr ve věku dvaceti let na trůn po svém otci. Za to, že proti němu nevznikl žádný za zmínku stojící odpor, zřejmě vděčil Antipatrovi, který přiměl vojáky, aby Alexandra uznali za krále. Již v prvních dnech své vlády Alexandr popravil každého, kdo se ho odvážil spojovat s vraždou jeho otce. Alexandrova úhlavního nepřítele Attala usmrtil Attalův nevlastní otec Parmenión. Antipatros i Parmenión se kvůli těmto skutkům, které Alexandrovi zajistily vládu, těšili po dlouhou dobu králově obzvláštní přízni.

ŘÍŠE ALEXANDRA MAKEDONSKÉHO - VÁLEČNÉ TAŽENÍ Aralské moře MAKEDONIE Černé moře Granicus 334 ARMÉNIE Kaspické moře Issus 333 PARTHOVÉ Gaugamely 331 MÉDIE Středozemní moře BAKTRIE Hydapses 326 PERSIE ARABIE Perský záliv EGYPT Rudé moře

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Prameny a literatura: Dostupné z www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hoplite_helmet.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esc_cuc.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swords.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hoplite_fight_from_Athens_Museum.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Macedonian_phalanx_counter-attacks_during_the_battle_of_the_carts.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/99/Greece-satellite-map.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philip_II_of_Macedon_CdM.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ilios_Verginas1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alexander_Macedonian.jpg BITTNER, V. - RICHTER, E.: Geschichte und Geschehen Band1. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag,1995, ISBN 3-12- 410110-3, FREYH, R. - VOLKMER, J. - HUG, W. - RUMPF, E.: Menschen in ihrer Zeit 1 Im Altertum und früher Mittelalter. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, 1970. RULF, J. - VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 1. vydání. Praha: SPN, 2001. ISBN 80-85937-59-X. ŠTĚPÁNKOVÁ, A. - SLEPIČKA, P.: Odmaturuj z dějepisu 1. 1. vydání. Brno: Didaktis, 2006. ISBN 80-7358-059-4. Mapy na snímku 8, 9,12: autor. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.