Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alexandr Veliký a diadochové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alexandr Veliký a diadochové"— Transkript prezentace:

1 Alexandr Veliký a diadochové

2 Alexandrovo mládí Alexandr se narodil roku 356 př. n. l. v Pelle, hl. m. Makedonie; otec Filip II.; matka Olympia; mnoho podrobností z jeho života opředeno bájemi; 338 př. n. l. se Alexander zúčastnil bitvy u Chairóneie, porážka Řeků, při níž velel jízdě; Aristotelův žák.

3 Blízké osoby Alexandra
Seleukos; Ptolemaios; Lýsimachos; Kassandros; Démétrios; Héfaistión.

4 Ptolemaios

5 Převzetí moci Roku 336 př. n. l. byl Filip zavražděn v Aigách Pausaniem (osobní strážce); tentýž rok nastoupil Alexandr ve 20 letech na trůn; zajistil si v Korintu poslušnost řeckých obcí ve válce proti Persii; Potlačil revoltu Thráků a Ilyrů; Théby povstaly, ale Alexander povstání potlačil a nechal město srovnat se zemí.

6 Území Alexandra Velikého

7 Dobytí Persie První větší střetnutí u řeky Graníkos, soupeřem byli Satrapové, výhra frontálním útokem; následovala bitva u Issu: symbolické vítězství, Dareios uprchl a tím přestalo perské vojsko válčit = Dareios nehodný Alexandra; obsazuje fénická města (Tripolis, Byblos či Sidón) a Egypt; bitva u Gaugamél rozhodující střetnutí s Peršany, stejný průběh jako u Issu; Dareios zavražděn satrapem Médie.

8 Rekonstrukce bitvy u Gaugamél
4

9 Alexandr a Indie 326 př. n. l. Vpadl Alexander do údolí řeky Kábul na hranicích Indie; tentýž rok v bitvě u Hydaspés proti Pórovi umírá jeho kůň Bukefalos; na jeho počest založeno město Bukefala; vojáci s vzbouřili u řeky Hyfasis a donutili jej k návratu.

10 Alexandrova manželka Roxana

11 Hollywoodský pohled na bitvu u Hydaspés

12 Alexandrův význam Díky jeho vládě přichází období helénismu: míšení řecké a orientální kultury; vynikající vojevůdce; schopný správce.

13 Válka Diadochů Alexandr umírá roku 323 př. n. l. v Babylóně měsíc před 33. narozeninami; neustanovil svého nástupce, zřejmě pronesl Kratisto, což znamená nejsilnější; diadochové jsou nástupci Alexandra Velikého; válčili v letech 322 – 301 př. n. l.; během válek je zavražděna Alexandrova matka Olympia i jeho žena Roxana a syn Alexandr; rozhodující bitva u řeky Ipsu r. 301 př. n. l., po níž se rozpadá Alexandrova říše.

14 Seznam diadochů Seleukos I. Níkátor - zakladatel Seleukovské dynastie;
Ptolemaios I. Sótér - zakladatel Ptolemaiovské dynastie vládnoucí v Egyptě; Antigonos Monofthalmos - zakladatel Antigonovské dynastie; Lýsimachos - vládl v Thrákii a Malé Asii; Kassandros - vládl v Makedonii.

15 Území diadochů

16 Helénismus Pojem poprvé použit v 1. polovině 19. století Johannem Gustavem Droysenem v Dějinách Helénismu; proces asimilace Řeků a původních obyvatel Orientu; význam slova hellénistai použito poprvé v 6. kapitole Skutků apoštolů; vymezení: smrtí Alexandra Velikého v roce 323 př. n. l. až ovládnutí poslední helénistické říše –  ptolemaiovský Egypt – Římem v roce 31 př. n. l. po bitvě u Actia.

17 Helénismus II Středisko Alexandrie; podpora Ptolemaiovců;
Vybudován Múseion (chrám Múz); Knihovna (Bibliotéka) – nejvýznamnější díla doby; Helén = každý vzdělaný člověk, který mluvil řeckým jazykem.

18 Literatura Próza = zábavná, román, novela a dobrodružný román, u příběhů převažují milostné náměty; Polybios – nejlepší dějepisec helénského období, dílo Dějiny (40 knih); nejvýznamnější filosof Epikúros (zaobíral se morálkou); bukolická (pastýřská) poezie – čerpala náměty ze života na venkově.


Stáhnout ppt "Alexandr Veliký a diadochové"

Podobné prezentace


Reklamy Google