Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Země se mírně otřásla při krátkém a slabém zemětřesení, která jsou v jižní Itálii tak běžným jevem, že jim jen málokdo věnuje větší pozornost, a nejsou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Země se mírně otřásla při krátkém a slabém zemětřesení, která jsou v jižní Itálii tak běžným jevem, že jim jen málokdo věnuje větší pozornost, a nejsou."— Transkript prezentace:

1

2 Země se mírně otřásla při krátkém a slabém zemětřesení, která jsou v jižní Itálii tak běžným jevem, že jim jen málokdo věnuje větší pozornost, a nejsou tak důvodem k opuštění domova. Sopka však najednou vyvrhla obrovské množství dýmu, popela a kamení. V zoufalém zmatku a útěku z města se tisíce lidí zadusilo v dešti popela a mraku sirných par, nebo je pohřbily trosky hroutících se budov. Město zasypala obrovská masa popela a kamení, přes kterou se pak přelila mohutná vlna žhavé lávy. Šest metrů vysoká vrstva pohřbila město i jeho nejbližší okolí.

3 V 18. století narazili dělníci při stavbě venkovského panského sídla na zasypané město. Když pak kousek po kousku odkrývali zachovalé části města, pochopili, že se tady pod zemí jakoby zastavil čas. Římské Pompeje znovu spatřily světlo světa.

4 Ulice byly jen tak široké, aby jimi projel dvoukolový vůz
Ulice byly jen tak široké, aby jimi projel dvoukolový vůz. Chodníky po stranách ležely výše než silnice. V dlažbě byly vyjeté hluboké brázdy.

5 Na místním fóru v centru města stály chrámy zasvěcené různým bohům
Na místním fóru v centru města stály chrámy zasvěcené různým bohům. V největší městské budově - tržnici byly umístěny i městské úřady a soud. Ve speciálním výklenku byly kalibrované a ocejchované kontrolní váhy pro ochranu zákazníků a poctivost prodeje.

6 V obytných domech byly ložnice, koupelny, jídelny, velké kuchyně a předsíně. Pokoje byly větší a vyšší než ve srovnatelných domech v řeckých Athénách za časů Periklových. Ve sloupových dvorech byly často mramorové či bronzové sochy původem z Řecka.

7 V jednom z domů bydlela rodina bankéře, který nechal své poklady střežit ostrým a velkým psem. Na prahu přede dveřmi byl mozaikový nápis: „Cave Canem“ (střez se psa).

8 Mnohé vyprávějí i nástěnné malby v domech

9 Na vnějších stěnách jsou k poznání různé nápisy, reklamní slogany, urážky a karikatury politiků, hesla a vzkazy, neslušné obrázky i nemravné vzkazy.

10 Přečti si doprovodný text z pracovního listu a vypracuj zadané úkoly!

11 Prameny a literatura Dostupné z www:
Literatura: BITTNER, V. - RICHTER, E.: Geschichte und Geschehen Band vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, ISBN FREYH, R. - VOLKMER, J. - HUG, W. - RUMPF, E.: Menschen in ihrer Zeit 1 Im Altertum und früher Mittelalter. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, 1970. RULF, J. - VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 1. vydání. Praha: SPN, 2001. ISBN X. ŠTĚPÁNKOVÁ, A. - SLEPIČKA, P.: Odmaturuj z dějepisu vydání. Brno: Didaktis, ISBN Text: autor s použitím pramenů


Stáhnout ppt "Země se mírně otřásla při krátkém a slabém zemětřesení, která jsou v jižní Itálii tak běžným jevem, že jim jen málokdo věnuje větší pozornost, a nejsou."

Podobné prezentace


Reklamy Google