© Radek Maca1 SCO 2005, 25. 5. 2005 Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
© Radek Maca1 Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ Standard služeb ICT.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
© Radek Maca1 Radek Maca odbor 55 – SIPVZ, MŠMT Seminář IVIG, IVIG v teorii a praxi vzdělávacích institucí.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
© Radek Maca1 Změny ve věcném standardu odbor 55 - SIPVZ Standard informačních a komunikačních služeb.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
© Radek Maca1 SIPVZ po roce 2006 …. © Radek Maca2 SIPVZ se mění: Programy  Projekt  Proces PI.PII.PIII. dle - UV č. 402/2004, č. 792/2004, - zákona.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
© Radek Maca1 Evidence evaluovaných materiálů pro výuku (= evaluační web)
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca1 Ing. Antonín Mucha Mgr. Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ v roce 2005.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
© Radek Maca1 Vývoj SIPVZ. © Radek Maca2 Přehled UV o SIPVZ.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Listopad 2006 (c) Radek Maca ÚVOD Průvodní prezentace ke studiu ICTK STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE.
Profesní rozvoj řídících pedagogických pracovníků k zajištění rozvoje služeb ICT ve škole Radek MacaKSM2 – Obhajoba závěrečné práce Mgr. Radek Maca.
Rámcové a školní vzdělávací programy
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Online aplikace pro rozvoj ICT kompetencí učitele Radek Maca Počítač ve škole 2016.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Evaluace v mateřských školách
Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ
postup podání žádosti odbor 55 - SIPVZ
MŠMT a MS CLASS SERVER ČR MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Evaluace v mateřských školách
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Transkript prezentace:

© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon

© Radek Maca2 Systémová integrace programů PI, PII, PIII PI.PII.PIII. Standard ICT služeb Nadstandard ICT služeb 10 % 90 % dle UV č. 402/2004, č. 792/2004

© Radek Maca3 SIPVZ – hlavní procesy Projekt PI. Projekt PII. Projekt PIII. Projekt PIV. VÝUKOVÉ OBJEKTY na ICT pro žáky, pedag. pracovníky, občanskou veřejnost, (podnikatelskou veřejnost) VZDĚLÁVACÍ PROCESY s ICT ve školách, knihovnách, na veřejně přístupných místech, … SYSTÉMOVÁ INTEGRACE se vzdělávacími projekty EU e-Learning, e-Teaching

© Radek Maca4 Co přináší školský zákon? přechod od osnov k rámcovým vzdělávacím plánům (RVP) neboli od předem stanovených a akreditovaných znalostí k cílovým kompetencím nutnost zpracovat školní vzdělávací program neboli popis aktuálního stavu a procesu vzdělávání v té které škole směrem k naplnění RVP přechod od instruktivní ke konstruktivní výuce neboli od pasivně předávaných informací učitelem k jejich aktivnímu vyhledávání, zpracování a autoevaluaci žákem za pomoci učitele … součástí ŠVP je ICT plán školy …

© Radek Maca5 Formy vzdělávání s využitím ICT předškolní vzdělávání základní vzdělávání střední vzdělávání vyšší odborné vzdělávání vysokoškolské vzdělávání celoživotní vzdělávání vyučování (teaching) učení se (learning) 1. Kdy? 2. Jak moc? 3. Co? 4. Kdo?  úloha VŠ 

© Radek Maca6 cílové kompetence výuku staví a organizuje učitel (žák) Mantinely neboli pravidla hry (zák. č. 561/2004) … nezávisle na organizaci či formách výuky je nejdůležitější obsah výuky …

© Radek Maca7 Školní rok 2005/2006 – ICT vzdělávání 2.

© Radek Maca8 EVALUAČNÍ WEB SIPVZ EU (standardy) KRAJE a OBCE (organizační a provozní pokyny) ŠKOLY A ŠKOLSKÁ ZAŘÍZENÍ (vzdělávací proces) VÝUKOVÉ POMŮCKY, NÁSTROJE A DATA (výukové objekty, komunikační infrastruktura, software, …) DUBLIN CORE, … MŠMT (RVP, metodické pokyny) METODIKA EVALUACE, KATALOGY (SK. 2, SK 5, ČŠI, …) REGISTRACE, PROVÁDĚNÍ EVALUACE … ŠVP ŽÁCI, PED. PR. EVROPSKÁ INTEGRACE SPOLEČNÁ ČÁST VOLITELNÁ ČÁST ŠKOLYINTERNETGOVNETKRAJECIS VO, CD…MOODLEEDUBAZEPORTÁLYCLASSSERVER

© Radek Maca9 Kde vzít výukové objekty? z klasických „tištěných“ zdrojů (učebnice, sbírky úloh, knihy, časopisy, galerie, …) z ICT vzdělávání úrovně P (cca uč. x 2 moduly P = elementárních VO) z projektů SIPVZ (cca rozsáhlejších projektů) ze systematické práce informačních center SIPVZ z budujících a rozšiřujících se „knihoven“ výukových zdrojů VŠ ze vzdělávacích portálů (např. krajských, komerčních, …) z internetu … … stačí je popsat, evaluovat a zařadit do kategorií …

© Radek Maca10 Evaluační web SIPVZ Kriteria pro filtraci výukových objektů Popis výukových objektů Evaluace výukových objektů Rozšířené vyhledávání

© Radek Maca11 Jak najít výukové objekty -> rozšířené vyhledávání Upřesnění témat pro hledání výukových objektů hledaný pojem upřesnění typu objektu hledání v knižním fondu prostřednictvím JIB úložiště dat (kraj, VŠ, …)

© Radek Maca12 Příprava výuky s využitím evaluačního webu a úložiště dat Vlastní příprava na výuku (pouhým tažením myši) vybrané výukové objekty z evawebu Zobrazený aktuální výukový objekt

© Radek Maca13 Proces evaluace

© Radek Maca14 Principy evaluačního webu standardizace každý výukový objekt je popsán standardním způsobem pomocí DC přehlednost každý výukový objekt je zařazen do oborového katalogu dle RVP aktuálnost oborové katalogy jsou dynamické a budou aktualizovány otevřenost popisy výukových objektů může dodat kdokoliv distribuovatelnost výukové objekty mohou být umístěny kdekoliv na internetu hodnověrnost výukové objekty jsou „testovány“ a hodnoceny (evaluovány) pedagogy

© Radek Maca15 zákony 15 w w w. e - g r a m. c z PRO vzdělávání O vzdělávání RVP a ŠVP RVP seznamy škol konference fyzika soutěže DVPP projektyČj … Ře VýchUč Rod Žák Občan „vzdělávací náměstí“ s nabídkami informací a možností komunikace

© Radek Maca16 Další informace internet: (telefon: ) … děkuji za pozornost …