Štítná žláza Zajišťuje homeostázu a regulaci metabolismu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Žlázy s vnitřní sekrecí
Biochemie thyroidních hormonů
Endokrinologie pro bakaláře
Látkové složení lidského těla- prvky
-poruchy metabolismu vápníku

BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA
ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY
Hormony Zdeněk Žižka septima.
Štítná žláza Štítná žláza 2 Úvod onemocnění štítné žlázy je po cukrovce nejběžnější poruchou žláz s vnitřní sekrecí na štítnou žlázu se léčí.
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_338 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Endokrinní systém MUDr. Jan Laco.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Endemická struma Hejmalová Michaela.
Endokrinní žlázy-hypofýza
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Hormonální řízení.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Co víme o lidském těle? Předmět: Předmět: Přírodopis Ročník: Ročník: devátý Klíčová slova: Klíčová slova: kost, sval, krev, hormon, vitamin Autor: Autor:
Nadledvina - glandula suprarenalis
ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
Patofyziologie endokrinního systému II
Hormonální soustava.
ŘÍZENÍ LIDSKÉHO TĚLA.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Žlázy s vnitřní sekrecí
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Žlázy s vnitřní sekrecí
HORMONY specificky účinné látky regulují fyziologické procesy v buňce vylučují se do krevního oběhu působí: a) v malých množstvích b) jen na určité orgány.
Endokrinologie Jitka Pokorná.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Hormonální regulace Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Žlázy s vnitřní sekrecí. o uložena : na krku před dýchací trubicí, pod hrtanem o dělí se : na pravý a levý lalok spojený můstkem – istmus o činnost je.
HORMONÁLNÍ SOUSTAVA. Žlázy s vnitřní sekrecí HYPOFÝZA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Funkce = spolupodílí se na řízení organismu
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Farmakoterapie onemocnění štítné žlázy
Řízení činnosti lidského těla
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormony.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Endemická struma.
Syntéza, sekrece a funkce TH3 (seminář) RNDr. V. Valoušková, CSc.
Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava
Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava
Bílkoviny (proteiny).
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Soustava žláz s vnitřní sekrecí
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Štítná žláza Zajišťuje homeostázu a regulaci metabolismu. Zvyšuje spotřebu O2 ve tkáních Reguluje metabolismus cukrů a tuků Podporuje proteosyntézu Zajišťuje růst a vývoj zejména nervového systému Je důležitá pro termoregulaci, má kalorigenní účinek

Štítná žláza dva druhy hormonů jsou to jodované tyroxiny thyroxin - tetrajodtyronin T4 64,5 – 148 mmol/l trijodthyronin T3 1,5-3 mmol/l thyroxin i trijodthyronin se syntetizují na krevní globulin molekulární hmotnost 650 000

Štítná žláza jodidová pumpa vychytá za den 75 μ jodidu z krve a aktivně jej transportuje do koloidu v něm je oxidován peroxidázou na molekulární jód, ten je pak vázán na aminokyselinu thyrosin, který je obsažen v molekule thyreoglobulinu to se nazývá organifikace jodu kondenzace jodu T3

Štítná žláza v krvi jsou hormony štítné žlázy ve dvou formách volná – vlastní účinný hormon vázaná – depotní hormony vazba na globuliny α globulin – TBG thyroxin vázající globulin a trijodtyronin (ten se váže pouze na TBG vazba na albuminy – TBPA thyroxin vázající prealbumin

Štítná žláza Kalcitonin je produkován buňkami léžícími vně thyroidálních folikulů Snižuje hladinu vápníku a fosforu v krvi a zabraňuje jeho uvolňování z kostí Reguluje i hladinu hořčíku

Štítná žláza Hypothyreoza endemická struma, nedostatek přívodu jodu autoagresivní – autoimunitní poškození štítné žlázy Thyreoiditis, Hashimoto Příznaky – snížený metabolismus hypotermie spavost zácpa mentální retardace suchá kůže myxedém – kůže tvaru pomerančové kůry struma – hypofunkční vole

Štítná žláza Strumigeny sója křížaté rostliny lithium kalcium léky

Štítná žláza Hyperthyreoza - Graves - Basedowova choroba hyperfunkční struma toxický adenom (horký uzel) zrychlený tep třes svalová adynamie neuropsychické příznaky Basedowova trias – struma - tachykardie - exoftalamus (20 %)