Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava"— Transkript prezentace:

1 Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava
Hormony (z řec. hormanein = pohánět): jsou látky specifického složení vylučované do krevního oběhu, který je roznáší k cílovým buňkám a orgánům. řídí činnost lidského organismu s mozkovou kůrou vylučují- hormony přímo do krve, nebo do tkáňového moku. FUNKCE:

2 Funkce hormonální soustavy
Řídí celkový metabolismus Růst a vývoj jedince Hormonální soustava Rozmnožování Hospodaření s ionty a s vodou.

3 Stavba hormonální soustavy
Nadvěsek mozkový –epifýza Podvěsek mozkový – hypofýza (přední lalok, zadní lalok) Štítná žláza Příštitná tělíska Nadledviny Vaječníky Varlata Slinivka břišní

4 NADVĚSEK MOZKOVÝ – EPIFÝZA
Je v mezimozku Produkuje MALATONIN v dětství brzdí vývoj pohlavních orgánů- řídí plynulý nástup puberty. Řídí biorytmus – střídání spánku/ bdění.

5 Hypofýza – podvěsek mozkový
Má dva laloky - přední (adenohypofýza) a zadní (neurohypofýza).

6 Podvěsek mozkový- Hypofýza/přední lalok
Řídící endokrinní žláza (řídí činnost jiných žláz s vnitřní sekrecí). Přední lalok: SOMATROPIN – růstový hormon KORKOTROPIN- činnost nadledvin TYROTROPIN – zvyšuje činnost štítné žlázy PROKLATIN- tvorba mléka v mléčné žláze FOLITROPIN – tvorba spermií- muži/ovulace u žen

7 SOMATROPIN- poruchy růstu
Somatotropní hormon(STH): zvaný – růstový hormon, funguje především v dětství a v dospívání. Hyperfunkce- gigantismus hypofunkce nanismus

8 Podvěsek mozkový- Hypofýza/ zadní lalok
ADH- ANTIDIURETCKÝ hormon- zadržování vody v těle Nedostatek ADH = nemoc zvaná vodní úplavice, nadměrné vylučování moči, neustálá žízeň . OXYTOCIN – na konci těhotenství vyvolává stahy dělohy, vypuzování plodu při porodu.

9 Štítná žláza Je místěna na krku, těsně pod hrtanem a průdušnicí. Ve tvaru písmene H, normálně nehmatná. Pro správnou funkci nutný jód – viz. přídavky do kuchyňské soli. HORMONY: Tyroxin: k jeho tvorbě nutný jód; stupňuje výkonnost nervové soustavy, zrychluje srdeční činnost, metabolismus; porucha= struma(„vole“). Hypofunkce – snížená činnost: snížení metabolismu, tělesné teploty, frekvence tepu a dechu, zpomalené myšlení, špatná paměť, hrubý hlas a pomalá řeč, málo energie, únava, netečnost. Hyperfunkce – zvýšená činnost: zvýšený metabolismus, hubnutí, zvýšená chuť k jídlu, pocení, zrychlená TF, nervová soustava zvýšená dráždivost, neklid, úzkost, nápadné vystoupení očí z důlků.

10 Příštítná tělíska 4 malé útvary uložené na zadní straně štítné žlázy
HORMONY: Parathormon: reguluje vápník a fosfor v krvi. nedostatek – zvýšená neuro svalová dráždivost –křeče=tetanie. Nadměrná produkce- řídnutí kostí, lomivost.

11 Slinivka břišní Žláza endokrinní
Langerhanosvy ostrůvky – 2%hmotnosti, 1-2mil. HORMONY: INZULÍN vytěsňuje z krve glukózu do tkání podporuje využití glukózy ve svalstvu a tvorbu glykogenu v játrech Diabetes mellitus=cukrovka diagnostika = moč GLUKAGON: antagonista inzulínu zvyšuje množství glukózy v krvi.

12 Nadledvinky Párové žlázy nasedající na ledviny, na horním okraji ledvin. Hormony se dělí podle místa vzniku – kůra , dřeň. Hormony kůry: ALDOSTERON zvyšuje zpětné vstřebávání Na (sodíku). KORTIZOL účastní se přeměny živin. odolnost proti stresu. Hormony dřeně: ADRENALIN, NORADRENALIN poplachové hormony, příprava organismu na stres, vylučují se při strachu.

13 Pohlavní žlázy Mužské pohlavní žlázy Ženské pohlavní žlázy Vaječníky:
v Graafově folikulu produkce ženského pohlavního hormonu = ESTROGEN. Estrogen: růst a vývoj pohlavních orgánů vývoj druhotných pohlavních znaků Progesteron: tvořen ve žlutém tělísku umožňuje život oplozeného vajíčka a další. Varlata: produkce mužského pohlavního hormonu = TESTOSTERONU Testosteron: rozvoj a růst pohlavních orgánů vývoj druhotných pohlavních znaků podporuje tvorbu bílkovin urychluje zánik růstových chrupavek

14 SLINIVKA BŘIŠNÍ- Langerhansovy ostrůvky
Pod žaludkem v ohybu dvanáctníku, vylučuje: INZULÍN – reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cukru v krvi. Nízké množství inzulínu – CUKROVKA- glukóza nemůže vstupovat do buněk, hromadí se v krvi- HYPERGLYKEMIE- nadbytek cukru v krvi. Vysoké množství inzulínu- přechází více cukru do buněk- HYPOGLYKEMIE- nedostatek cukru v krvi. GLUKAGON – zvyšuje hladinu cukru v krvi. INZULÍN a GLUKAGON – se vzájemně ovlivňují: Zvýšení hladiny cukru:zvýšení inzulínu/pokles glukagonu. Snížení hladiny cukru: snížení inzulínu/zvýšení glukagonu.

15 Nemoci hormonální soustavy
poruchy vzrůstu: gigantismus, nanismus struma kretenismus cukrovka – Diabetes melitus problémy pohlavních žláz: poruchy menstruace, vývoje pohlavních žláz různé druhy deviace předčasné porody, chybějící děložní stahy impotence, sterilita různé metabolické poruchy: obezita zpožděné myšlení, řeč tetanismus – svalová křečovitost v důsledku nedostatku vápníku


Stáhnout ppt "Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google