Právo biotechnologií Úvod. Povaha předmětu V rámci činnosti Ústavu práva a technologií PrF MU (vedoucí dr. Polčák) Financování a organizace v rámci evropských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Úvod do učiva dějepisu.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2012 ÚVOD – do P i CV.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Úvod do výuky lékárenství
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
ETICKÉ PROBLÉMY FYZIKŮ Roman Král. O CO JDE Nastínění problému Situace 17. x 20. Století Manhattan Project Německý jaderný program Poválečný přístup k.
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Projekt ATIS4all Asistivní technologie a inkluzívní řešení pro všechny Mgr. Marie Svobodová, MV ČR Workshop k asistivním technologiím Praha, 23. listopadu.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
Max Planck Encyclopedia of Public International Law Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Případová studie Seminář 2014.
Vítejte na Přírodovědecké fakultě
Úvod do psychologie
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Evropské správní právo (NV305K) Evropské správní právo (NV305K) JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. PROJEKT „POSTDOC I“ reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ ,
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Ekonomika veřejného sektoru
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE TÉMATA JEDNOTLIVÝCH PŘEDNÁŠEK: – úvod do poradenské psychologie – poradenský proces, PSDG v PPS – poradenství.
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Stáž na 8.6. – Jan Fric PřF KSGRR. Hlavní historické milníky SU 1878 – založení (Stockholms högskola) 1960 – transformace na VŠ univerzitního.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
BIOKYBERNETIKA Organizace výuky BIO/LS Kontakty Ing. Lucie Houdová, Ph.D. – přednášející, cvičící Místnost: UN526 Konzultační.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
KATEDRA PRÁVNÍCH OBORŮ, ŘÍZENÍ A EKONOMIKY MARTIN ŠIMÁK KOLEGIUM DĚKANKY 8. ČERVNA 2012 Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Zdravotnický management
Právo a léčba kmenovými buňkami (shrnutí témat)
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Syndrom Patau Vypracovali: Radek Bárta Jakub Rouchal
JOINME (Journal of Interactive Media)
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Human-computer interfaces, „vzdálené“ léčebné zákroky a aplikovatelné právo Právo biotechnologií Přednáška č Mgr. Alžběta Krausová
Evropské správní právo
Ekonomika veřejného sektoru
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE
Právo mezinárodního obchodu
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Zdravotnický management
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství
Transkript prezentace:

Právo biotechnologií Úvod

Povaha předmětu V rámci činnosti Ústavu práva a technologií PrF MU (vedoucí dr. Polčák) Financování a organizace v rámci evropských rozvojových projektů První ročník: zkušební průběh (experiment) Několik interních a externích vyučujících (Křepelka, Polčák, Policar, Prudil, Krausová) – Problematické sladění, pravděpodobné změny řazení témat, což ale nevadí, témata nenavazují.

Co je to biotechnologie Široké pojetí: jakákoli biologická, resp. biochemická technologie využívaná člověkem. Leckteré technologie se využívají odnepaměti, např. kvašení a kysání pokrmů (chléb, sýr / jogurt, pivo, víno) Poznávání podstaty lidského života (věda 19. století, analýza DNA) umožnilo nové technologie V posledních desetiletích se tyto technologie rozvíjejí a leckdy přinášejí společenské problémy, na které reaguje politika, etika, právo.

Témata lekcí – I část Úvod - Křepelka (2) Základy bioetiky - Křepelka (3) Biotechnologie jako právní problém (přehled právní úpravy vč. mezinárodní regulace) – Policar (4) Právní regulace výzkumu na lidech – Krausová, Křepelka (5) Biotechnologické léčivé přípravky (biologická léčba, biosimilars, léčivé přípravky pro moderní terapii) (6) Právní režim použití orgánů, tkání a buněk (lidských i zvířecích) v medicíně (vč. krve, mj. pupečníkové, a krvetvorných buněk)

Témata lekcí – II. část (7) Klonování, genetická vyšetření a manipulace, výzkum na lidských embryonálních kmenových buňkách, GMO, vytváření databází a jejich (8) Patentová ochrana léčiv včetně biotechnologií – Křepelka (9) Právní aspekty reprodukční medicíny a určování rodičovství – Prudil (10) Biostatistika a ochrana soukromí (11) Human-computer interfaces, “vzdálené” léčebné zákroky a aplikovatelné právo (12) Uzavření, vyhodnocení odpovědníků, kolokvia

Místo a čas kursu, ukončení Jarní semestr 2011 úterý každý týden Místnost 124 nebude používána (není tam počítač), od příště pravděpodobně 215. Ukončení: vyplňování odpovědníků, 2-3 za téma: 6-15 řádků na každé téma, potřeba zvládnout 6 z deseti, bude hodnoceno jednotlivými učiteli.

Zdroje informací Pochopitelně žádná česká učebnice Česky minimum monografií V zahraničí desítky monografií o jednotlivých tématech (anglicky, ale také německy) Existuje dokonce časopis: Journal of International Biotechnology Law (deGruyter), bohužel není patrně online přístupný na MU

Jak zpracovávat určité téma Poučit se o povaze technologie (začít Wikipedií, pokračovat kam?) Hledat právní úpravu. Hledat komentáře k právní úpravě. Hledat judikaturu Srovnávat, vyhodnocovat

Cvičné téma (prověření příště) – právní problémy očkování Historie a současnost očkování Dobrovolné a povinné očkování v ČR a ve světě dříve a nyní Právní a další nástroje prosazování národní očkovací politiky. Legislativa a judikatura.