PŘECHOD Z INSTITUCIONÁLNÍ VÝCHOVY DO ŽIVOTA MEZIOBOROVÁ SPOLUPRÁCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Zákon o sociálních službách
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Rodičovské kompetence a renesance výchovy
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Otázky a dilemata. Komu? Dítě, žák, pedagog, pracovníciDítě, rodiče, pečovatelé Kde? Škola, poradenská instituceDomácí prostředí Kdy? Chování je nefunkčníNastane.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Informované přístupy jako inkluzivní podpora
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
S OCIÁLNÍ PRÁCE JAKO DIMENZE SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ INTERVENCE SE ZAMĚŘENÍM NA ETOPEDII VIII. Hradecké dny sociální práce 7. – 8. října 2011 doc. PhDr. Věra.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Lenka Herčíková,
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_1F Škola:
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Sociální práce s rodinou 4
PROFESE UČITELE Radek Šír.
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
Sociální šetření a legislativa
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PŘECHOD Z INSTITUCIONÁLNÍ VÝCHOVY DO ŽIVOTA MEZIOBOROVÁ SPOLUPRÁCE doc. PhDr. Věra Vojtová, Ph.D. PdF MU, vojtova@ped.muni.cz

Perspektiva SpP k dítěti v riziku v kontextu inkluzivních přístupů Potřeba Příležitost Odolnost Posilování Zvládání Odlišnosti Znevýhodnění Riziko Omezuje kompetence

VÝZVY PRO MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCI Multifaktoriální dimenze poruchy chování Bariéry ve fungování – kvalita života Dlouhodobé „pobyty“ dětí v ústavní výchově Absence zkušenosti – sociální učení Kvalita a příležitost profesní přípravy Nízká vzdělanost – zaměstnání

Specifika v Multidisciplinární spolupráci SP - Etopedie Sociální práce Specifické úkoly individuáln í podpora a posilování kompetencí Facilitace společenské začlenění, ukotvení (kvalita života) vztah Specifické prostředky Cílová skupina Jedinec v riziku Poruchy chování Sociálního vyloučení

VÝZKUM – 4 ŠETŘENÍ 2009–2011 Cíl: analyzovat kvalitu začlenění a fungování mladých lidí po ukončení ústavní (ochranné) výchovy v běžném životě. Metody: analýza osobní dokumentace VÚM, strukturovaný rozhovor Respondenti: 58, z toho 5 chlapců, minimálně 5 let po ukončení ÚV Problémy: absence systematické evidence jedinců po ukončení ÚV v systému sociální práce.

Bydlení Po odchodu z VÚM Po 3 letech Vlastní bydlení 1 11 Bydlení u rodičů 29 12 Bydlení s příbuznými 2 6 U přítele 5 U kamarádů a kamarádek 4 Bydlení v podnájmu 3 Příležitostné přespávání, ulice 10 Ve výkonu trestu odnětí svobod Azylový dům, CESOP Celkem 49

Bydlení bez alternativ „radši bych byla bezdomovcem než jít domů“, Příklad dívky: od 14 let v ÚV, v 18 letech návrat do domu, který zdědila spolu s nevlastním bratrem, neviděla ho však od pěti let. Byl pro ni cizí člověk. Byla v domě nežádoucí a využívaná k domácím pracím a k hlídání bratrovy dcery. Raději odešla do azylového domu…

Sociální opora Po odchodu z ÚV Rodina 26 Přátelé 7 Sociální kurátor 4 Zvládají bez pomoci 10 Zvládají bez pomoci s obtížemi 6 Nežijí a nechtějí 2 Celkem 55 Pohled dítěte v ÚV „Asi by mi pomohla mama, druhá babička, tata nevlastní a tak rodina, ale od některých pomoc nechcu. Ani od taty vlastního. Poradit by mně mohla i mamka, ale hlavně bych chtěla pomoct od babičky a od přítele.“ Tady, když něco potřebuju, tak to za mě všechno vyřizujou, což jako doma nebudou, to budu muset sama. Samostatnýho života se spíš bojím. … Mám strach, jestli se uživím, mám strach, jestli budu mít, kde spát, co jíst, prostě jestli to bez těch osob tady zvládnu.“ :

Pracovní zapojení Po odchodu z ÚV Pracují 30 Mateřská dovolená 2 Rekvalifikovali se Práci nesehnali 10 Práci nehledali Nelegální způsob obživy Celkem 56 Nereálnost představ : „Budu chodit do práce. (…) Já? Kosmetičku, ale … tak na to asi nebudu mít no. Ale chtěla bych dělat kosmetičku nebo dělat u dětí, strašně mě prostě baví … prostě jako, že bych chtěla dělat u dětí, no. Ve školce nebo tak… …s mou školou budu dělat tak uklízečku leda, nebo skladníka nebo něco.“ Bariéry: Hledání práce – nejtěžší období Komunikace, pomalost, nálepkování

Nabídka profesní přípravy 32 VÚ/27 obory SŠ v rámci zařízení, 5 mimo všechny ve VÚ – závěrečná_zk_výuční list skupina E E/dvouleté/tříleté obory_pro výkon jednoduchých prací v rámci dělnických povolání. H_vzdělání poskytující vzdělání s výučním listem (Nařízení vlády č. 211/2010 Sb). Ani jedna, která by nabízela obory ukončené maturitní zkouškou. Nové formy Linhartová, V., 2012

Téma k diskuzi o problematice ÚV, OV Klíčová osoba Zkušenost ztráty – dětství, dospělost Zvládání Emoce, socializace, kognice Odolnost Komunita, stabilita Transgenerační Přenos Prevence

Oblasti intervence v ÚV, OV Klíčová osoba odpovědnost Zvládání sebereflexe Odolnost sebepodpora Transgenerační Přenos vzory

Témata intervence Denní režim Životní styl Zdraví Příprava na život Denní režim Životní styl Zdraví Profese Předprofesní příprava Hledání práce – kde, jak – formuláře, životopis, vstupní pohovor Rodičovství Antikoncepce Partnerské vztahy Konflikty, krize, násilí Bydlení, finance Rozpočet, plánování, spoření, ochrana Žádost, vyjednávání, hledání bydlení, inkaso

Úkoly spolupráce speciálněpedagogické a sociální práce Doména bydlení Doména sociální opory Doména profesního začleněni

Úkoly spolupráce speciálněpedagogické a sociální práce - DEFINUJTE Doména bydlení - připravit mladé lidi na vyjednávání s úřady při hledání bydlení – zvýšit jejich informovanost o systému a posilovat jejich kompetence k vyjednávání, ke sběru argumentů, k vyplňování dotazníků a formulářů, ke komunikaci s úřady atd. Jako nejpotřebnější se nám však jeví spolupráce speciálněpedagogické a sociální práce pro hledání alternativních příležitostí pro bydlení mladých lidí po přechodu z institucionální výchovy do života. Doména sociální opory - posilovat sociální kompetence mladých lidí v rámci intervenčních aktivit, např. modelový nácvik různých problémových situací, jejich vyhodnocování, hledání opory pro jejich řešení atd. Úkoly sociální práce jsou dle našeho názoru spíše v následném provázení mladých lidí po ukončení ústavní výchovy, zde vnímáme i potřebu úzké spolupráce obou oborů. Doména profesního začleněni - zvyšování povědomí mladých lidí o profesních možnostech a příležitostech a v posílení strategií důležitých pro rozhodování o profesi a pro získání pracovního místa.

Následné poradenské centrum Znalosti, Dovednosti Kompetence OpO Práce Sociální stabilita Bydlení Místo Přechodné bydlení Opora profesního startu Krizová intervence Přechodný azyl Konzultace Příležitost Provázení Poradenství Následné poradenské centrum

Charakteristika poruchy chování v perspektivě dysfunkčních sociálních dovedností, kompetencí E_dotazník 376 respon. – ped. DD (48,6 %), DDsŠ (15,1 %) VÚ (36,2 %) Běhounková (2012)

Perspektivy práce s delikventní mládeží, 25. - 26.5.2011 Code MSM Identity code 0021622443 Title Special Needs of Pupils in the Context of the Framework Educational Programme for Elementary Education  Research Institution  Masaryk University  Place Faculty of Education, Masaryk University  Main Researcher prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.  Period 2007-2013